برگزیده هادیدگاه هاسیاست

یک کرسی و 18 نامزد عاشق!

قصر گلخانه در مرکز کابل برای کسانی که به دنبال قدرت و ثروت اند جازبۀ زیادی دارد و هر آدمی را وسوسه می کند تا از اریکه آن بر مملکتی به نام افغانستان فرمانروایی کند. در این دوره نیر 18 دلدادۀ عاشق عزم خود را برای رفتن به این قصر جزم کرده اند که خیل کوتاه و به ترتیب الف با به شما معرفی می گردد.

قرار است فهرست ابتدایی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در تاریخ ۱۶ دلو و فهرست نهایی نیز بعد از رسیدگی به شکایت‌ها در ششم حمل سال آینده خورشیدی منتشر شود.

احمد ولی مسعود

احمدولی مسعود، برادر احمد شاه مسعود، فرمانده درگذشته جهادی افغانستان است. او، فریده مومند را به عنوان معاون اول و عبداللطیف نظری را به عنوان معاون دوم خود انتخاب کرده است.

آقای نظری، استاد دانشگاه در کابل است. بر اساس نتایج مقدماتی، او در انتخابات پارلمانی امسال نتوانست به مجلس نمایندگان افغانستان راه یابد. خانم مومند چند سال به عنوان وزیر تحصیلات عالی افغانستان کار کرده است.

فریده مومند معاون اول و عبداللطیف نظری معاون دوم آقای مسعود هستند

حکیم تورسن

حکیم تورسن، فارع التحصیل رشته ادبیات فارسی از دانشگاه کابل است. در دهه هفتاد خورشیدی در بخش اطلاعاتی فعالیت داشته و معاون نظامی دکتر نجیب الله، رئیس‌جمهوری سابق افغانستان بوده است.

آقای تورسن، نادرشاه احمدزی و شفیع قیصاری را به عنوان معاونان اول و دوم خود در انتخابات سال ۱۳۹۸ افغانستان معرفی کرده است.

رحمت الله نبیل

رحمت الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان و از افراد اصلی گروه “محور ملی افغانستان” است. او با شعار “امنیت و عدالت” وارد رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان شده است.

ژنرال مراد علی مراد، از جنرالان مطرح و مسعوده جلال، وزیر پیشین امور زنان افغانستان، به عنوان معاون اول و دوم او در این انتخابات معرفی شده‌اند.

خانم جلال در دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان یگانه نامزد زن بود.

ژنرال مراد علی مراد و مسعوده جلال، وزیر پشین امور زنان افغانستان نیز دو معاون آقای نبیل معرفی شدند

زلمی رسول

زلمی رسول، وزیر خارجه پشین افغانستان، در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۴ نیز نامزد بود و در دور اول حذف شد. آقای رسول در دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری از عبدالله عبدالله حمایت کرد.

آقای رسول که کار به عنوان مشاور شورای امنیت ملی افغانستان را نیز در کارنامه دارد، در چهار سال گذشته سمت رسمی دیگری نداشت. او عبدالجبار تقوا، والی سابق کابل از قوم تاجیک را به عنوان معاون اول و غلام علی وحدت، والی پیشین بامیان، از قوم هزاره را به عنوان معاون دوم خود معرفی کرد.

سید نورالله جلیلی

سید نورالله جلیلی از دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است.

آقای جلیلی که یک فعال سیاسی است، خلیل رومان را به عنوان معاون اول و چراغ‌علی چراغ را به عنوان معاون دوم خود انتخابات کرده است.

آقای چراغ در انتخابات سال ۲۰۰۹ معاون آقای عبدالله عبدالله نیز بود.

شیدا محمد ابدالی

شیدا محمد ابدالی، سفیر پشین افغانستان در هند از دیگر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده خواهد بود.

آقای ابدالی، عبدالبصیر سالنگی، والی سابق فراه را به عنوان معاون اول و ذوالفقار امید را به عنوان معاون دوم خود معرفی کرد.

عبدالله عبدالله

عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی افغانستان نیز از جمله افرادی که به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال آینده ثبت نام کرد.

آقای عبدالله در دو دور قبلی انتخابات ریاست جمهوری افغانستان نامزد بود. او در سال ۲۰۰۹ به عنوان رقیب حامد کرزی، رئیس جمهوری پیشین وارد کارزار انتخاباتی شد و توانست انتخابات را به دور دوم بکشاند. در انتخابات ۲۰۱۴ در مقابل محمد اشرف غنی به رقابت پرداخت که باز هم انتخابات به دور دوم رفت و در نهایت منجر به تشکیل حکومت وحدت ملی شد.

شعار تیم آقای عبدالله “ثبات و همگرایی” اعلام شد.

عنایت‌الله بابر فرهمند معاون اول آقای عبدالله، و اسدالله سعادتی به عنوان معاون دوم او معرفی شدند. آقای فرهمند، رئیس پیشین دفتر ژنرال عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش ملی اسلامی افغانستان و از قوم ازبک است؛ و آقای سعادتی، از افراد نزدیک به محمد کریم خلیلی، رهبر حزب وحدت افغانستان و از قوم هزاره است.

آقای عبدالله نامزد حزب جمعیت اسلامی است و دو حزب جنبش ملی اسلامی و حزب وحدت نیز از او حمایت می‌کنند.

عنایت الله حفیظ

عنایت الله حفیظ، فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات انگلیسی است. او در نهادهای مختلف دولتی و غیر دولتی کار کرده است.

آقای حفیظ، جنت خان فهیم و عبدالجمیل شیرانی را به عنوان معاونان خود در انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده معرفی کرده است.

 

غلام فاروق نجرابی

غلام فاروق نجرابی، متخصص جراحی قلب کودکان است.

آقای نجرابی در لویه جرگه (جرگه بزرگ) اضطراری سال ۱۳۸۱ که برای تعیین رئیس دولت انتقالی برگزار شده بود، هم نامزد ریاست دولت بود و پس از آن در انتخابات ۱۳۸۳ و انتخابات ۱۳۸۸ نیز نامزد ریاست جمهوری بود.

آقای نجرابی، شریف الله را به عنوان معاون اول و محمد شریف بابکرخیل را به عنوان معاون دوم خود برگزیده است.

 

فرامرز تمنا

فرامرز تمنا با شعار ” تدبیر و توسعه” به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت نام کرده است. او به عنوان رئیس مطالعات استراتژیک وزارت خارجه افغانستان کار کرده و استاد دانشگاه نیز بوده است.

آقای تمنا، سید قیاس سعیدی را به عنوان معاون اول و محمد امین رشادت را به عنوان معاون دوم خود انتخابات کرده است. هر دو معاون آقای تمنا استاد دانشگاه در کابل هستند.

 

گلبدین حکمتیار

گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان و از رهبران جهادی این کشور است.

او بعد از سقوط گروه طالبان در صف مخالفان دولت افغانستان قرار گرفت و چند سال پیش با دولت افغانستان موافقنامه صلح امضا کرد و دوباره به کابل برگشت.

آقای حکمتیار، فضل الهادی وزین یکی ازاستادان دانشگاه و از قوم ازبیک؛ و حفیظ الرحمن نقی از قوم تاجیک را به عنوان معاونان خود معرفی کرد.

لطیف پدرام

لطیف پدرام، نماینده سابق ولایت بدخشان در مجلس نمایندگان افغانستان با شعار “آزادی، عدالت و امنیت”به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت نام کرده است.

او رئیس حزب کنگره ملی افغانستان و از سیاستمداران جنجالی این کشور است.

آقای پدرام نامزد انتخابات پارلمانی اخیر از ولایت بدخشان نیز بود ولی نظر به نتایج مقدماتی این انتخابات، موفق به راه یافتن به مجلس نمایندگان افغانستان نشد.

آقای پدرام، احسان الله حیدری را به عنوان معاون اول و محمد صادق وردک را به عنوان معاون دوم خود انتخاب کرده است.

 

محمد ابراهیم الکوزی

محمد ابراهیم الکوزی، رئیس “شورای سراسری الکوزی” است.

او با شعار “تعهد و عمل” به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ثبت نام کرد.

آقای الکوزی، خانم خدیجه غزنوی را به عنوان معاون اول و سید سامع کیانی را بعنوان دوم خود معرفی کرده است.

محمد اشرف غنی

محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری کنونی افغانستان از نامزدهای دیگر انتخابات سال آینده ریاست جمهوری خواهد بود.

محمد اشرف که شعار “دولت‌ساز” نامزد انتخابات شد و هنگام ثبت نام گفت که “عزت و آینده ما در یک دولت قوی است نه یک ساختار ضعیف و گسسته”.

آقای غنی، امرالله صالح را به عنوان معاون اول و سرور دانش را معاون دوم خود معرفی کرد. آقای صالح، رئیس حزب روند سبز، از ولایت پنجشیر و از قوم تاجیک است و در گذشته از نزدیکان احمد شاه مسعود بوده است؛ و آقای دانش، معاون دوم کنونی آقای غنی، از اعضای حزب وحدت افغانستان و از قوم هزاره است.

آقای غنی را علاوه بر معاونان او، محمد یوسف غضنفر، از بازرگانان مشهور افغانستان همراهی می‌کند. آقای غضنفر از قوم ازبیک است.

آقای غنی گفت به دلیلی دوباره نامزد انتخابات می‌شود که می‌خواهد، کار ناتمام خود را تمام کند.

محمد حنیف اتمر

محمد حنیف اتمر، مشاور پیشین امنیت ملی افغانستان نامزد دیگر انتخابات پیش‌رو است.

آقای اتمر با شعار “صلح و اعتدال” ثبت نام کرد و تعهد سپرد که در ظرف شش ماه تا یک سال قانون اساسی این کشور را تغییر دهد.

محمد یونس قانونی، رئیس پیشین مجلس نمایندگان، معاون اول؛ و محمد محقق، رئیس “حزب وحدت مردم افغانستان” معاون دوم آقای اتمر معرفی شدند.

آقای محقق در حال حاضر معاون دوم رئیس اجرایی افغانستان است.

در تیم آقای اتمر، عالم ساعی، والی پیشین جوزجان، ازقوم ازبیک نیز حضور دارد.

آقای اتمر “اصلاح نظام ریاستی” را یکی از برنامه‌های خود اعلام کرد و گفت که بر اساس این اصلاحات، برای ریاست جمهور،ی پست معاونت سوم و در کنار ریاست جمهوری پست صدراعظم ایجاد خواهد کرد.

محمد شهاب حکیمی

محمد شهاب حکیمی با شعار “قانونیت و رفاه” به عنوان نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری افغانستان ثبت نام کرد.

او چند سال به عنوان رئیس مؤسسه مین‌روبی در افغانستان فعالیت کرده است.

آقای حکیمی، عبدالعلی سرابی را معاون اول و نورالحبیب حصیر را به عنوان معاون دوم خود معرفی کرده است.

 

نورالحق علومی

نور الحق علومی، وزیر داخله پشین افغانستان است.

او در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۴ عضو تیم آقای عبدالله بود و بعدا وزیر داخله افغانستان شد.

آقای علومی بعدا از وزارت داخله افغانستان برکنار شد.

او بشیر بیژن و نعیم غیور را به عنوان معاونان خود معرفی کرده‌ است.

 

نور رحمان لیوال

نور رحمان لیوال، تاجر ثروتمند و مالک یکی از شرکت‌های فناوری از جمله افرادی بود که در آخرین دقایق مهلت ثبت نام، برای رقابت در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کرد.

آقای لیوال، عبدالهادی ذوالحکمت و یحیا ویار را به عنوان معاونان خود در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان معرفی کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا