سیاستِتیتر یک

گزارش کانگرس آمریکا: پاکستان نقشی فعال و مخرب در افغانستان دارد

«مرکز تحقیقات کانگرس آمریکا» در تازه ترین گزارش خود عنوان کرده است که پاکستان طی سال های گذشته همواره نقشی فعال و در بسیاری موارد مخرب و بی ثبات کننده به شمول حمایت از گروه طالبان در زمانی که دولت پیشین وجود داشت، در افغانستان بازی کرده است.

این گزارش به کانگرس آمریکا هشدار می دهد که اگر کشورهای دیگری چون پاکستان مانند روسیه، چین و یا حتی شرکای آمریکا مانند قطر به سمت و سوی به رسمیت شناختن طالبان بروند، این موضوع آمریکا را به حاشیه خواهد راند و اهرم های فشار را از آمریکا علیه طالبان می گیرد، و به طالبان نیز این فرصت را می دهد تا علیه حضور آمریکا مقابله کنند.

اما از طرفی، رویکرد تنبیهی آمریکا علیه طالبان نیز می تواند به وخیم تر شدن بحران انسانی در افغانستان منجر شود و پیامدهای نامعلومی را نیز بر حاکمیت طالبان در افغانستان و پویایی تلاش ها در منطقه به بار آورد.

گزارش سفارشی کانگرس علاوه می کند: «بسیاری از ناظران به قدرت رسیدن مجدد طالبان در افغانستان را در واقع پیروزی پاکستان می دانند، که در تلاش برای گسترش نفوذ خود در افغانستان به ویژه مقابله با رقیبش یعنی هند است.»

در عین حال گزارش می نویسد: «مقام های پاکستان اما مدعی اند که نفوذ آنها بر طالبان محدود است؛ و حتی در نگاه کلی تر و با وجود بیانیه های مختلف از سوی مقام های ارشد پاکستان به نفع طالبان، به قدرت رسیدن مجدد طالبان می تواند برای پاکستان چالش آفرین نیز باشد.»  

از زمان روی کار آمدن مجدد طالبان در افغانستان، پاکستان همواره در مجامع بین المللی خواسته تا جامعه جهانی با طالبان وارد تعامل شود و گفته است که از انزوای آنها بخاطر جلوگیری از وقوع بحران انسانی در افغانستان جلوگیری کنند.

اما جامعه جهانی همچنان در تعامل با طالبان با احتیاط رفتار می کند، و نسبت به تعهدات این گروه در راستای مبارزه علیه تروریسم و احترام به حقوق انسانی افغان ها نامطمئن است.

گزارش کانگرس همچنین می نویسد به رسمیت شناختن طالبان از سوی آمریکا چنانچه طالبان متعهد باشد که علیه تروریسم مقابله می کند تا منافع آمریکا در خطر نباشد، اما در عین حال حاکمیت خود را در افغانستان به صورت دموکراتیک پیش نبرد یا به حفظ حقوق شهروندان افغانستان متعهد نباشد، باز هم این یک چالش برای برای قانون گذاران آمریکایی خواهد بود.

براساس گزارش، با توجه به پیشینه درگیری دو جناح در افغانستان، سیاستی که بر مبنای آن آمریکا طالبان را نفی کند و به دنبال تضعیف آن باشد ممکن است از حمایت گسترده داخلی مردم آمریکا برخوردار گردد.

هنوز مشخص نیست که طالبان در قبال رفتارهای آمریکا تا چه اندازه سیاست های خود را تغییر می دهد؛ اما به نظر می رسد که در حال حاضر طالبان به دنبال کسب همبستگی داخلی تا جذب عوامل خارجی باشد.

گزارش پیشنهاد می دهد: «رویکردی با ضدیت کمتر از سوی آمریکا در قبال طالبان ممکن است دسترسی بهتر و نفوذ بیشتری برای آمریکا روی گروه طالبان به ارمغان بیارود. اما تعامل با طالبانی که در برخی جهات در حمایت از منافع آمریکا و در برخی جهات بر خلاف منافع آمریکا قدم بر می دارد، می تواند به شدت برای قانون گذاران آمریکایی مشکل ساز باشد به نحوی که نتوانند اولویت بندی کنند.»

لازم به ذکر است که گزارش های «مرکز تحقیقات کانگرس آمریکا» دیدگاه رسمی این کانگرس نیست، بلکه این مرکز، تحقیقاتی را به سفارش کانگرس انجام می دهد تا قانون گذاران آمریکایی در هنگام تصمیم گیری روی موضوعی خاص اطلاعات کافی از جوانب آن داشته باشند.  

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا