امنیت و جرایم

کمبود تابوت، پس از اینکه طالبان به سربازان غیرمسلح حمله کرد

زمانی که این مهاجمان وارد بزرگترین مقر نظامی شمال کشور شدند، صدها و یا شاید هزاران سرباز غیر مسلح در حال خروج از مسجد بوده و آماده می شدند که به سوی سالن طعام خوری بروند.

طی 5 ساعت بعد، این مهاجمان دست کم 140 سرباز غیر مسلح را به شهادت می رسانند که مرگبارترین حمله به یک پایگاه نظامی کشور طی 16 سال گذشته می باشد. براساس گفته های شاهدان عینی، مقامات و یا زخمی هایی که جان سالم بدر برده اند، برخی از مهاجمان، انتحاری بودند و مواد منفجره خود را در میان سربازانی که برای نجات جانشان فرار می کردند، منفجر ساختند.

ابراهیم خیراندیش یک عضو شورای ولایتی بلخ می گوید “امروز، حتی ما کمبود تابوت داشتیم.” برخی مقامات دیگر نیز نگران این هستند که آمار کشته ها از 200 تن نیز افزایش یابد.

این حمله بار دیگر چشم انداز دلتنگ کننده ای برای افغانستان به ارمغان آورد، کشوری که اکثریت 34 میلیونی جمعیت آن، تنها جنگ را می شناسند.

طی دو سال گذشته، جنگجویان طالبان توانسته اند مناطق بیشتری را تحت تصرف خود درآورند و هم اکنون بسیاری از شهرهای کلان را نیز تهدید می کنند. نیروهای امنیتی افغانستان نیز که بدلیل ضعف مدیریتی و فساد تاکنون متحمل تلفات بسیاری شده اند، نتوانسته اند به خوبی از کشور دفاع کنند.

طی سال 2016، بیش از 6700 سرباز جان خود را از دست دادند، که این رقم، سه برابر کل تلفات سربازان آمریکایی برای کل جنگ افغانستان می باشد. به همین منظور، پیش تر جنرال جان نیکلسون، فرمانده نیروهای آمریکایی در افغانستان از مقامات کشورش درخواست کرده بود که چندین هزار سرباز خارجی دیگر برای کمک به نیروهای امنیتی افغانستان اعزام کنند.

رحمت الله نبیل رئیس اسبق اداره امنیت ملی کشور نیز می گوید “دشمن قدرت کافی را دارد. آنها هم اکنون سربازان بیشتری در واحدهای خود دارند، و سرعت عمل نیز دارند. متاسفانه، ما تصمیم گیری خودمان را کند کرده ایم.”

او می گوید که بی اعتمادی موجود میان سربازان و فرماندهان آنها، فضا را برای سربازگیری و نفوذ طالبان فراهم کرده است.

نکته ای که در مورد حمله روز جمعه به قول اردوی 209 شاهین حائز اهمیت است، موقعیت مکانی این حمله است. جنگجویان طالبان به پایگاهی حمله کردند که در حومه شهر مزارشریف واقع شده است؛ شهری که برای مدت ها جزو امن ترین شهرهای افغانستان محسوب می شد. اما هم اکنون، این شهر نیز، ترس حمله های بیشتری از سوی طالبان را در خود دارد.

چگونه ممکن است که گروهی کوچک از مهاجمان تا دندان مسلح، چنین قتل عامی آن هم در چنین مکانی با امنیت بالا راه بیاندازد.

هم اکنون می توان گفت که دیگر هیچ یک از مکان های با ضریب امنیتی بالا در افغانستان ایمن نیستند. در زمستان سال گذشته، انفجاری در مهمان خانه والی کندهار صورت گرفت، که مواد منفجره آن از 5 بازرسی امنیتی عبور داده شده بودند. در روزهای آخر سال گذشته خورشیدی نیز، چند مهاجم وابسته به گروه تروریستی داعش وارد شفاخانه نظامی سردار داوود خان شدند و حمام خون در آنجا به راه انداختند. شفاخانه ای که تدابیر امنیتی بالایی برای ورود به آن در نظر گرفته شده است.

برخی مقامات می گویند که این گونه حملات، مانند حمله روز جمعه تنها توسط کمک های داخلی امکان پذیر شده است.

گروه تروریستی داعش با وجود اینکه به تازگی و پس از اینکه نیروهای آمریکایی از بزرگترین بمب غیرهسته ای جهان علیه آنها در ولسوالی اچین ولایت ننگرهار استفاده کرد، کانون توجهات را به سوی خود جلب کرده بود، اما به اندازه گروه طالبان نمی تواند کشور را به خطر بیاندازد و این طالبان همچنان بزرگترین تهدید برای افغانستان است.

طالبان بلافاصله پس از اینکه مهاجمان به قول اردوی 209 شاهین حمله کردند، مسئولیت آن را به عهده گرفت و عکس و هویت مهاجمان را به رسانه ها ارسال کرد.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی نام نهاد گروه طالبان گفت که 4 سرباز که مدت ها پیش در قول اردو وظیفه داشتند، به مهاجمان کمک می کردند.

یک روز پس از گذشت این حمله جزئیات تازه تری از این رویداد گزارش می شد و برخی از مقامات اعلام می کردند که آمار تلفات به طور وحشتناکی بالا می باشد. آقای خیراندیش عضو شورای ولایتی بلخ گفت که دست کم 140 سرباز در این رویداد به شهادت رسیدند.

یک مقام دیگر ولایت بلخ که خواست نامش فاش نشود زیرا اجازه صحبت با رسانه ها را نداشت می گوید، به نظر می رسد که شاید 200 سرباز در این رویداد جانشان را از دست داده باشند. اما یک مقام نظامی غربی که او نیز نخواست نامش فاش شود، آمار تلفات را در حدود 100 سرباز می داند.

جنرال دولت وزیری سخنگوی وزارت دفاع ملی روز گذشته (شنبه) گفت که بیش از 100 سرباز در این رویداد کشته و یا زخمی شدند. او از دادن آمار دقیق خودداری کرد.

محمد اشرف غنی رئیس جمهوری کشور به دنبال این رویداد روز گذشته وارد ولایت بلخ شد و امروز (یکشنبه) را عزای عمومی برای کشور اعلام کرد.

عطا محمد نور والی بلخ نیز گفت که رئیس جمهور دستور تحقیقات در این زمینه را صادر کرده است تا مشخص شود چه کسانی به مهاجمان کمک می کرده اند.

آقای نور گفت “من به هموطنانم اطمینان می دهم که ما انتقام خون فرزندان شان را می گیریم.”

لازم به ذکر است که قول اردوی 209 شاهین یکی از بزرگترین قول اردوهای کشور می باشد که مسئولیت امنیت 9 ولایت را بر عهده دارد.

ذبیح الله محمدی یک سرباز از ولایت ننگرهار که تقریبا 4 سال را در قول اردوی 209 شاهین بوده، می گوید آن روز، 3 تا 4 هزار تن در نماز جمعه اشتراک کرده بودند. پس از اینکه نماز تمام شد و نمازگزاران در حال خروج از مسجد بودند، ناگهان صدای تیراندازی از سوی چک پوینت ها به گوش رسید.

او افزود “در ان موقع ما تلاش می کردیم که بفهمیم چه اتفاقی افتاده است که ناگهان یک موتر رنجر با سرعت بسیار بالا از سوی چک پوینت ها آمد. چهار تن داخل رنجر نشسته بودند، دو تن در پیش رو و دو تن دیگر در چوکی های عقب نشسته بودند. آنها ناگهان به تیراندازی شروع کردند.”

ذبیح الله محمدی علاوه کرد که دو تن از مهاجمان که لباس نظامی بر تن نداشتند و غیر مسلح نیز بودند خود را در میان جمعیت منفجر کردند و دیگر مهاجمان به تیراندازی های خود ادامه دادند.

نیروهای کماندو که وارد ساحه شده بودند، توانستند پس از 5 ساعت مهاجمان باقی مانده را از پای در بیاورند و به حمله خاتمه بخشند.

او گفت “اگر دسته ای از پرندگان یک جا جمع شده باشد، و شما نیز با یک تفنگ چره ای به سوی آنها شلیک کنید، چند تن از آنها به زمین می افتند؟ خدا مرا ببخشد اگر اشتباه می کنم، ولی دو انفجار انتحاری تنها احتمالا 80 سرباز را کشت.”

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا