کتاب “روشنای خاکستر” رونمایی و نقد شد
این رمان که توسط یک نویسنده زن نگاشته شده و زندگی زنی را به تصویر می کشد که در جامعه افغانی با مشکلات فراوانی مواجه می شود و برای عبور از ان با چالش های فراوانی مواجه می شود.
زهرا یگانه، نویسنده این اثر گفت که دغدغه های روزمره باعث شد که دنبال راهی بگردم تا چیزهایی که رنجم می دهد به صورت نگارشی بیان کنم و با تشویق برخی از دوستان اقدام به چاپ این کتاب کردم.
خانم یگانه افزود، چاپ این کتاب توانسته است بخشی از مشکلات و دغدغه های زنان را بیان کند.
رمان روشنای خاکستر، امروز پنجشنبه با حضور تعداد کثیری از دانشجویان، استادان دانشگاه و برخی از فعالان فرهنگی در کابل رونمایی شد.
پلوشه حسن، فعال حقوق زن، هنگام رونمایی و نقد این کتاب گفت که این اثر می تواند زندگی تمام زنان افغانستان را به نمایش گذارد.
خانم حسن در ادامه افزود که در این اثر صداقت خاصی را نویسنده به کار برده است همانند رمان نویسان مطرح جهان و از هیچ مشکل و معظلی هراس نداشته و فقط به مشکلات زنان توجه کرده است.
رضا محمدی، داستان نویس؛ نیز به تایید سخنان خانم حسن گفت که در اثر “روشنای خاکستر” نویسنده به عنوان اول شخص ناهنجاری های جامعه افغانی را قصه گونه روایت کرده است.
آقای محمدی با رویکردی انتقادی گفت که هر چند اثر مذکور قالب داستان و رمان نویسی را به شکل مدرن پیروی نکرده است اما با شخصیت پردازی و گاهی با شگردهای ادبی توانسته است موضوعات روان شناسی را به گونه خوب برجسته کند.
وی علاوه کرد، بر خلاف برخی از داستان نویسان معتقدم که داستان بهتر است به شکل قصه گونه نوشته شود و نباید از شیوه ای خاصی پیروی کند.
سخنرانان این برنامه نیز بر این باور بودند که اثر خانم یگانه روایت های درد یک زن افغان است که به شکل قصه گونه با مهارت بالایی نگاشته شده است.
جواد ناجی، رئیس مرکز مطالعات افغانستان از خاطره نویسی “آنا فرانک” نویسنده یهودی تبار هالندی نام برد و گفت که خاطر نویسی های این فرد بعد از سالها به یکی از پر فروش ترین کتاب مبدل شد و فیلمی که ساخته شد نیز بینندگان زیادی داشت.
او به کتاب روشنای خاکستر اشاره کرد و افزود انتقال مفاهیم این کتاب است و توانسته لایه های پنهان زندگی یک زن افغان را به نمایش بگذرد و موضوعات را به صورت دقیق روانکاوی کند اما از نحوه دستور زبانی این کتاب انتقاد کرد و افزود که در این زمینه باید ویراستار توجه بیشتری می کرد.
اقای ناجی به رونمایی و نقد کتاب قبل از توزیع نیز انتقاد کرد و افزود باید سه ماه بعد از توزیع این کتاب، جلسه نقد برگزار می شد تا مخاطبان پی به خوبی و کاستی های اثر ببرد.
وی چاپ اثرهای فرهنگی را برای کشور یک نیاز بیان کرد ولی گفت که نبود نقد خوب و منتقد برجسته نویسندگان را با کاستی های مواجه کرده است.
گفتنی است که نویسنده این اثر گفته است، 20 درصد از فروش این اثر را برای خرج تحصیل خانمی مد نظر گرفته است که این عمل به نوبه خود بی نظیر است.