این گزارش که بر منبای ترکیبی از دادههای رسمی منطقهیی، اسناد سیاسی و مصاحبه با بانوان اقلیتهای قومی استوار است، یک گروه قانونگذاران بینالمللی را واداشته است تا از سازمان ملل بخواهد که در مورد سیاستهای چین در این منطقه تحقیق کند.
این حرکت احتمالاً بیجینگ را خشمگین خواهد کرد، زیرا مقامهای چینی پایمال کردن حقوق گروههای قومی در ایالت سنکیانگ را رد کرده و گزارش روز دوشنبه را اتهام بیاساس خواندهاند. چین متهم است که بیشتر از یک میلیون اویغور و دیگر اقلیتهای مسلمان را در اردوگاههای بازآموزی زندانی کرده است. به دنبال طغیان خشونتها که مقصر آن جداییطلبان قلمداد شد، بجینگ این اردوگاهها را ایجاد و آنها را مراکز کارآموزی با هدف راهنمایی مردم و دور کردن آنان از تروریسم توصیف کرده است.
گزارش ادریان زینز، پژوهشگر آلمانی و کسی که سیاست چین در سینکیانگ را افشا کرد، نشان میدهد که بانوان اویغوری و دیگر اقلیتهای قومی که از سقط جنین فراتر از تعداد سهمیه بندی – براساس قانون چین هر خانواده میتواند تنها یک تا دو فرزند داشته باشند – سر باز میزنند، به زندانی شدن در اردوگاهها تهدید میشوند. پیش از این، یک هیأت از کارشناسان سازمان ملل که در مورد این تاسیسات در ایالت سینکیانگ تحقیق میکند نیز به دادههای زینز در مورد این اردوگاهها، استناد کرده بود.
گزارش نشان میدهد، بانوانی که حتا تعداد فرزندانشان کمتر از حد مجاز دو فرزند بوده، به گونۀ غیرقانونی وسایل ضد بارداری در رحمشان جاگذاری شده است. شماری از این بانوان گفتهاند که آنان به اجبار به عمل جراحی عقیمسازی تن دادهاند.
بازداشتشدهگان پیشین اردوگاهها میگویند، دارویی که به آنان تزریق میشد، عادت ماهوارشان را متوقف کرده یا به خونریزی غیرعادی دوامدار منجر میشد. اسناد حکومتی که توسط زینز مطالعه شده است، نیز نشان میدهد که مقامهای صحی محلی به گونۀ دوامدار به بانوان در برخی از روستاهایی این منطقه که ساکنان آن از اقلیتهای قومی بودند، اجباراً دستور میدادند که آزمایشهای نسایی ولادی و همینطور هر دوماه آزمایش بارداری انجام دهند.
یافتههای زینز نشان میدهد، یک سال پس از آنکه میزان ثبت رسمی عقیمسازی در منطقه سینکیانگ از میزان ثبت عقیمسازی در سطح کشور به شدت پیشی گرفت، رشد جمعیت در مناطق سینکیانگ که ساکنان آن عمدتاً اقلیتهای قومی اند، بین سالهای 2017 تا 2018 در مقایسه با مناطق که ساکنان آن عمدتاً قوم «هان» اند، کمتر از حد متوسط بوده است.
فعالان اویغوری میگویند، چین از این اردوگاههای بازداشتی به عنوان کمپاین بزرگ مغزشویی استفاده میکند که هدف آن ریشهکن کردن تفاوتهای فرهنگی و هویت اسلامی این منطقه است.
زینز در این گزارش میگوید، براساس تعریف سازمان ملل، «این یافتهها نگرانیهای جدییی را در قبال سیاستهای چین در سینکیانگ به وجود آورده که از جهات اساسی میتواند به عنوان یک کارزار نسلکشی تلقی شود.»
اتحاد میانپارلمانی در مورد چین یا (آیپیایسی) که از اعضای پارلمان و طیف وسیعی از احزاب سیاسی کشورهای امریکای شمالی، اروپا و استرالیا تشکیل شده است، روز دوشنبه با نشر بیانیهیی گفت که این گروه «در مورد اینکه آیا جرمی علیه انسانیت یا نسلکسی در این زمینه اتفاق افتاده است یا نه» خواستار تحقیقات قانونی خواهد شد. اتحاد میانپارلمانی در ماه جون تشکیل شد که ماموریت آن ایستادهگی در برابر «چالشهایی است که توسط جمهوری خلق چین در حال انجام است یا در آینده ایجاد خواهد شد» خوانده شده است.
وزارت خارجۀ چین با بیاساس خواندن این اتهامات گفت که چنین موضوعاتی با انگیزههای پنهانی مطرح میشود. ژئو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجۀ چین با حمله بر رسانهها گفت: «این رسانهها در مورد موضوعات سینکیانگ اطلاعات جعلی و نادرست به خورد مردم میدهند.» او که در یک نشست خبری در مورد سینکیانگ سخن میگفت، افزود: وضعیت در سینکیانگ مسالمتآمیز و پایدار است.
گروه کنگرۀ حقوق جهانی اویغور میگوید، این گزارش نشاندهندۀ «جوهرۀ اصلی سیاست نسلکشی حزب کمونست چین» است. این گروه با نشر بیاینهیی، برای مقابله با چین خواستار اقدامات بینالمللی شده است.
منبع: گاردین