اجتماعیبرگزیده هاسیاست

چهارمین جشنواره بین المللی فیلم مهرگان پایان یافت

چهارمین جشنواره بین المللی فیلم مهرگان، شامگاه ۱۰ جدی برندگان خود را شناخت و با برپایی مراسم اختتامیه و آیین اهدای جوایز به کار خود پایان داد.

این مراسم در تالار دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه کابل با حضور داکتر حمید الله فاروقی مشاور رییس جمهور و جمع زیادی از سینماگران و هنرمندان عرصه های مختلف کشور برگزار شد.

علی محمدی کیان، رییس آکادمی هنر و علوم سینمایی ضمن قدردانی از حمایت نهادهای همکار جشنواره و دست اندرکاران کمیته های مختلف اجرایی، گزینش و داوری، این دوره از جشنواره را پر چالش ترین دوره به لحاظ امنیتی و اقتصادی دانست. دبیر جشنواره در ادامه سخنانش داکتر فاروقی را وزیر فرهنگ معنوی جامعه هنری توصیف کرد.

حمید الله فاروقی رییس دانشگاه کابل ضمن اشاره به گذشته‌ی پربار تاریخی این سرزمین، جشنواره فیلم مهرگان را مهمترین رویداد هنری افغانستان دانست و گفت: « افغانستان روزگاری مهد علم و فرهنگ و هنر بود و هنرمندان آن فرهنگ واقعی کشور را به نمایش می گذاشتند. شکی نیست که جشنواره فیلم مهرگان یکی از رخدادهای مهم هنری در افغانستان است و به یکی از پر مخاطب ترین جشنواره ها در افغانستان مبدل شده است. امید است دست اندرکاران این جشنواره برای حفظ پاسداشت این دستاورد عظیم هنری، تلاش و همت درخور داشته باشند و نگذارند این رویداد بزرگ، مثل دیگر رویدادهای هنری در نیمه راه خاموش شود».

در ادامه برنامه داکتر صحرا کریمی عضو هیئت داوران در بخشی از سخنانش گفت: « پس از مدتهای طولانی برای اولین بار فیلم های کوتاه به زبان پشتو و پردازش فرهنگ پشتو داشتیم و این برای کمیته داوری خیلی مهم است و همینطور فیلم هایی که ما به داوری نشستیم بسیار امیدوار کننده است».

آیین اهدای جوایزپس از اتمام قسمت اول برنامه، آیین اهدای جوایز با اهدای جایزه تشویقی به خالق عزیزی و بومانعلی ادیب برای فیلم مستند « نابغه ای از دیار بودا» به طور رسمی آغاز شد و خادم حسین بهنام برنده تندیس بلورین بهترین تصویربرداری برای فیلم «دستمزد» شناخته شد.

عاقله فرهمند، برنده اسب زرین بهترین فیلمنامه برای نگارش فیلمنامه فیلم « مادر مجرد » از طرف هیئت داوران انتخاب شد. سیدجلال روحانی تندیس بلورین بهترین صدا را برای صدابرداری فیلم « نقطه عطف » گرفت. تندیس بلورین بهترین تدوین نیز به نجیب الله نظری برای فیلم « پدر امیدِ فرزند» تعلق گرفت. اسب زرین بهترین هنرپیشه مرد به بشیر ماشام برای بازی در فیلم « نویسنده رویایی » اهدا شد.

ویگا مقربی برنده جایزه بهترین کارگردانی برای کارگردانی فیلم « آیینه» شناخته شد. حلیمه کریمی اسب زرین بهترین هنرپیشه زن را برای نقش آفرینی در فیلم « مادر مجرد » به بامیان برد و در نهایت، جایزه بهترین فیلم به خادم حسین بهنام برای ساخت فیلم « دستمزد » تعلق گرفت‎.

آیین اختتامیه با میان برنامه های جذاب صوتی تصویری اش که مخصوص معرفی ۲۶ کاندید بخش های مختلف طراحی شده بود با عکس یادگاری و برش کیک روز جهانی سینما که توسط فقیر احمد میوند رییس کمیته فرهنگ و هنر ریاست اجراییه تهیه شده بود پایان یافت.

افتتاحیه و آغاز جشنواره چهارم مراسم افتتاحیه جشنواره، پیش از این عصر پنجشنبه ۶ جدی با حضور داکتر عبدالله عبدالله ، تعدادی از مقامات عالی رتبه دولتی، هنرمندان و سینماگران، در تالار قصر سپیدار ریاست اجراییه افغانستان گشایش یافت. پس از صحبت های داکتر عبدالله عبدالله و فقیر احمد میوند رییس کمیته فرهنگ و هنر، تندیس جشنواره و شماره چهارم کتاب از سلسله کتاب های فیلم شناسی جشنواره توسط داکتر عبدالله و اعضای کمیته گزینش و کمیته داوری رونمایی شد.

داکتر عبدالله عبدالله، رییس اجراییه حکومت وحدت ملی افغانستان در مراسم افتتاحیه گفت: «چهار دهه پیش سینمای افغانستان در مسیر رشد قرار داشت اما با تاسف، جنگ و ناامنی سبب شد که وضعیت این بخش مهم اجتماعی و فرهنگی با چالش ومشکلات بسیاری روبرو شود».

وی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد : « فرزندان این سرزمین اعم از دختران و پسران و زنان و مردان در شرایط بسیار دشوار جایگاه هنر و سینما را تثبیت کرده اند و امروز در کشور نمونه‌ های بسیار خوب و برجسته داریم‌ و فیلم هایی که از سوی هنرمندان افغانستانی در جشنواره های بین المللی شرکت کرده اند، در سطح دنیا و منطقه مورد توجه و استقبال قرار گرفته اند».

علی محمدی کیان، دبیر جشنواره بین المللی فیلم مهرگان با بحرانی خواندن وضعیت سینمای افغانستان گفت: « این جشنواره در شرایطی برگزار می‌شود که هنر و سینمای افغانستان به علت کم توجهی و بی مهری فزاینده‌ی دولت در سراشیبی سقوط قرار گرفته و به دشواری نفس می کشد».

وی با اشاره به چالش های شکننده موجود یادآورشد: « با وجود تهدیدات امنیتی و فشارهای مالی، دست اندرکاران جشنواره با درک اهمیت ادامه‌ی این راه و اثرگذاری روانی جشنواره ها و فعالیت های فرهنگی در کاهش خشونت و تنش های موجود، بطور شبانه روزی تلاش می کنند تا با جلب همکاری های مالی بسیار اندک نهادهای همکار جشنواره، این جشن فرخنده را سال یک بار برگزار کنند».

وی خاطر نشان کرد: « برگزاری این رویداد ارزشمند هرچند ممکن است در کوتاه مدت تحولات چشم گیر اجتماعی را در پی نداشته باشد اما بدون تردید انعکاس آن در طول یک هفته برگزاری اش جرقه ای از نور امید را در دل های خسته از جنگ و خشونت و ناامنی ایجاد کرده تنش های فزآینده ی روانی را کاهش خواهد داد».

علی کیان در ادامه سخنانش گفت: « این جشنواره اگر چنانچه نتواند به رونق بخشی سینمای از نفس افتاده‌ی افغانستان کمک کند بدون شک می تواند با ایجاد عشق و امید و رساندن خون تازه به شریان های فیلم های کوتاه، روند تولید این گونه فیلم ها را در افغانستان سرعت بیشتر بخشد».

در کنار سخنرانی های رسمی و بیانیه کمیته داوری و اجرای موسیقی و همینطور پخش میان برنامه های جذاب صوتی تصویری، پایان بخش برنامه افتتاحیه؛ نکوداشت از کارنامه‌ی هنری ممنون مقصودی هنرپیشه پیشکسوت سینمای افغانستان بود و خانم رویا سادات به بررسی تحلیلی کارنامه و ابعاد شخصیتی وی پرداخت.

چهارمین جشنواره بین المللی فیلم مهرگان در سه بخش ملی، بین المللی و نمایش‌های ویژه از تاریخ ۶ تا ۱۰ جدی برگزار شد و ۴۸ فیلم کوتاه داخلی و خارجی که ازمیان ۱۵۰ فیلم ثبت شده به دبیرخانه جشنواره انتخاب شده بودند در تالار افغان فیلم و سالن نمایش آکادمی هنر به مدت سه روز به نمایش درآمدند.

در بخش ملی این جشنواره، 24 فیلم از سوی کمیته گزینش برای رقابت انتخاب شده بودند و فیلم های «آلودگی»، «آیینه»، «آواز نفس گیر»، «ازدحام»، «امضاء»، «الله اکبر»، «برقع»، «برهوت»، «پدر امید فرزند»، «جارچی بامیان»، «جوانه»، «دختر بایسکل‌سوار»، «دستمزد»، «زیرچراغ سرخ»، «ساعت 14»، «شطرنج»، «غزل»، «قطره»، «کتاب آسمانی»، «مادر مجرد»، «نابغه‌ی از دیار بودا»، «نقطه عطف»، «نویسنده رویایی» و «یک کاپی از هویتم می خواهم» از آن جمله اند.

در بخش بین الملل جشنواره نیز ۲۳ فیلم ازمیان ۷۶ فیلم این بخش، از: افغانستان، ایران، فرانسه، هالند، روسیه، مالزی، بنگلادش، تونس، کوریای جنوبی و ترکیه انتخاب شده و به نمایش آمدند.

این جشنواره با مدیریت آکادمی هنر و علوم سینمایی و همکاری انستیتوت فرهنگی فرانسه، گویته انستیتوت آلمان، دانشگاه کاتب،کمیته فرهنگ و هنر ریاست اجراییه، شرکت تبلیغاتی کابل پن، رایزنی فرهنگی ایران، دانشگاه کابل، افغان فیلم و نمارسانه به مدت پنج روز در کابل برگزار شد. دور پنجم این جشنواره قرار است ۱۵ تا ۲۰ میزان سال آینده برگزار شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا