چشم انداز رسیدن به صلح در افغانستان
توافق احتمالی آمریکایی ها و طالبان در دوحه موج جدیدی از امیدواری و نگرانی در خصوص اهداف و نیات پشت پرده واشنگتن و چشم انداز دستیابی به صلح پایدار در بین دولت ،احزاب و گروههای افغان بوجود آورده است.
وزیر امور خارجه آمریکا ۲۲ دلو در تماس تلفنی با رهبران دولت وحدت ملی از پیشرفت قابل ملاحظه ای گفت وگوی صلح با طالبان خبر داد.به دنبال این تماس رئیس جمهوری، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی و مقامات سابق این کشور در اطلاعیه های جداگانه از این پیشرفت ها ابراز خرسندی کردند.
کاخ ریاست جمهوری افغانستان در بیانیه ای اعلام کرد پمپئو در این تماس تلفنی از پیشرفتهای قابل ملاحظه مذاکرات با طالبان در بحث کاهش خشونت خبر داده است.
در حاشیه نشست امنیتی مونیخ آلمان نیز رئیس جمهوری افغانستان با وزیر دفاع و خارجه آمریکا دیدار کرد که در آن نیز از توافق مشروط با طالبان سخن گفتند.
به گفته مقامات آمریکایی،طالبان پذیرفته، تا دست از جنگ و خشونت بردارند.
دفتر مطبوعاتی کاخ ریاست جمهوری افغانستان در بیانیه ای اعلام کرد که وزیران دفاع و خارجه آمریکا به رئیس جمهورغنی اطمینان داده است که هیچ یک از بندهای توافقنامه بدون شرط نیست و طالبان ممکن است دست به تبلیغات اغوا کننده بزنند، اما واقعیت این است که آنها حاضر شده اند، دست از جنگ و خشونت برداشته و جامعه کثرت گرا را بپذیرند.
درادامه براساس اطلاعیه، طالبان پذیرفته اند که دست از جنگ بردارند.
در همین حال منابع داخلی افغانستان به نقل از رسانه های خارجی نوشته اند که توافق نامه صلح بین آمریکا و طالبان در ۲۹ فوریه امضا خواهد شد و اگر طالبان براساس توافق نامه عمل کنند، گفت وگوی بین افغانستان پس از امضای توافق نامه بزودی در نروژ و یا آلمان آغاز خواهد شد.
این منابع نوشته اند سازمان ملل متحد، روسیه، چین، پاکستان، آلمان، قطر و نروژ بعنوان ضمانت کنندگان این توافق نامه حضور خواهند داشت.
«گلبدین حکمتیار» رهبر حزب اسلامی و از جمله احزاب مهمی که در جنگ های داخلی دهه هفتاد پس از خروج شوروی نقش مهمی داشت، شرایط کنونی را با آن زمان مقایسه کرد.
وی دیروز( شنبه) در نشستی به مناسبت سالروز خروج ارتش سرخ در کابل گفت: اجماع سیاسی وجود ندارد و اگر از فرصت موجود درست استفاده نشود، افغانستان با وضعیتی پس از خروج نیروهای شوروی سابق مواجه خواهد شد.
وی ضمن حمایت از گفت وگوی آمریکا و طالبان افزود: تلاش هایی برای تخریب کردن این روند جریان دارد.
او خواستار اتحاد سیاستمداران برای ارائه طرح جامع صلح شد.
حکمتیار با بیان اینکه تاکنون اعضای هیات مذاکره کننده با طالبان مشخص نشده است خاطرنشان کرد پیشنهاد می شود که تیم های انتخاباتی دولت ساز، ثبات و همگرایی، صلح و عدالت و زیر مجموعه ای بر محور حامد کرزی رئیس جمهوری سابق تصمیم نهایی را بگیرند.
وی ابراز امیدواری کرد که دولت و سیاستمداران افغانستان اشتباه نجیب الله رئیس جمهوری سابق را تکرار نکرده و مانع خروج زودهنگام نظامیان آمریکایی از افغانستان نشوند.
«اسماعیل خان» یکی دیگر از رهبران سابق جهادی از آمریکایی ها خواست که در امضای توافق نامه صلح با طالبان صادق باشند.
وی خواستار تشکیل دولت موقت برای امضای توافقنامه صلح شد و اظهار کرد پس از توافقنامه صلح باید انتخاباتی شفاف برای تعیین رئیس جمهوری آینده برگزار شود.
«عبدالله عبدالله» نیز پنجشنبه گذشته با استقبال از گفت وگوهای آمریکا و طالبان ،اظهار امیدواری کرد که کاهش خشونت منجر به آتش بس شود.
اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان نیز در سخنانی با نگرانی از وجود پناهگاههای طالبان در پاکستان ،آن را چالش و مانع بزرگی برای صلح پایدار در افغانستان دانسته است.
وی در دیدار با خانم «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در آلمان یک بار دیگر تأکید کرد که تاکنون شاهد تغییر چشمگیر و اقدامات عملی پاکستان در باره مبارز با تروریسم نبوده است.
غنی اضافه کرده است که پناگاه های طالبان هنوز هم به یک معضل بزرگ تبدیل شده است.
با وجود آنکه شماری از سیاستمداران و دولتمردان افغانستان ابراز امیدواری کرده اند که توافق نامه صلح آمریکا و طالبان امضا شود و با این اقدام گامی برای مذاکرات بین گروههای افغانستانی فراهم شود اما به نظر می رسد هنوز راهی درازی برای تأمین صلح پایدار در این کشور وجود دارد.