دفتر سربازرس وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد طالبان به خاطر وقتکشی برای بیرون شدن نیروهای خارجی از افغانستان با دولت این کشور وارد گفتوگوهای صلح بینالافغانی شده است.
شان اودونل، سرپرست دفتر بازرس وزارت دفاع آمریکا بر اساس یافتههای اداره استخبارات دفاعی این کشور گفت گروه طالبان روابط خود را با شبکه القاعده حفظ کرده و اعضای این شبکه در صفوف و ساختارهای گروه طالبان مدغم شدهاند.
در این گزارش آمده است: «القاعده از مذاکرات صلح افغانستان به عنوان ابزاری برای اهداف کوتاه مدت خود چون کاهش حضور نظامی ایالات متحده و ایتلاف در افغانستان استقبال میکند تا از زیر فشار عملیات ضد تروریستی، خود را برهاند.»
در گزارش آقای اودونل به کانگرس ایالات متحده آمریکا گفته شده که شبکه القاعده برای رسیدن به اهداف درازمدت خود در افغانستان حاضر است از تمام دستورات گروه طالبان پیروی کند، زیرا این شبکه میخواهد در افغانستان پایگاههای امن و عملیاتی ایجاد کند.
در گزارش دفتر بازرس وزارت دفاع آمریکا دلیل افزایش خشونتها و توسل به ترورهای هدفمند از سوی گروه طالبان را دست بالاداشتن و کسب امتیاز بیشتر این گروه در روند گفتوگوهای صلح بینالافغانی دانسته شده است.
این در حال است که مطابق توافقنامه صلح آمریکا با گروه طالبان، قطع ارتباط با گروههای تروریستی، کاهش خشونتها و پیوستن به گفتوگوهای صلح بینالافغانی از تعهدات اساسی این گروه به مفاد این توافقنامه است.
از سوی هم ایالات متحده آمریکا نیز تعهد کرده است که تمام نیروهای خود را تا اول ماه می سال ۲۰۲۱ از افغانستان خارج میکند.
اما پس از روی کار آمدن حکومت جدید در ایالات متحده آمریکا به رهبری جو بایدن، موضعگیری این کشور در قبال طالبان و توافقنامه واشنگتن با این گروه تغییر کرد.
مقامهای بلندپایه این کشور به شمول رئیسجمهور، وزیر امور خارجه، وزیر دفاع و مشاور امنیت ملی کاخ سفید از بازنگری در توافقنامه صلح واشنگتن با گروه طالبان، کنار گذاشتن زمان خروج نیروهای نظامی این کشور از افغانستان و حفظ ارتباط طالبان با شبکه القاعده و سایر گروههای تروریستی فعال در منطقه سخن گفتهاند.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در دیدارش از وزارت دفاع این کشور گفته بود که او میتواند زمان خروج همه سربازان آمریکایی از افغانستان را کنار بگذارد.
همچنان آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه و جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از بازنگری در توافقنامه صلح ایالات متحده آمریکا با گروه طالبان خبر داده بودند، زیرا به باور آنان طالبان به تعهدات خود در قبال این توافقنامه عمل نکردهاند.
در همین حال وزارتهای دفاع و خزانهداری ایالات متحده نیز طی گزارشهای جداگانهای گفته بودند که گروه طالبان هنوزهم با گروههای تروریستی در منطقه، به ویژه شبکه القاعده رابطه نزدیک دارند.
این گزارشها کشته شدن چندین رهبر بلندپایه شبکه القاعده، به خصوص ابومحسن المصری، فرد شماره دوم این شبکه را در مناطق زیر تسلط گروه طالبان در افغانستان، دلیل داشتن رابطه نزدیک طالبان با القاعده دانسته است.
گفتنی است، گزارش دفتر بازرس پنتاگون زمانی نشر میشود که وزیران دفاع ناتو در یک نشست مجازی در مورد ماموریت نظامی این پیمان در افغانستان تصمیم میگیرند که آیا افغانستان را ترک کنند و یا با خطر از دست رفتن دستآوردها و مبدل شدن افغانستان به پناهگاه امن ترورستان مقابل شوند.