دهلیز ترانزیتی و تجاری راه لاجورد، هفته گذشته با ارسال اولین محموله صادراتی افغانستان به ترکیه به طور رسمی توسط رئیس جمهور غنی افتتاح شد. ایجاد این مسیر ترانزیتی-تجاری از ابتکارات دولت افغانستان به شمار میرود که بعد از مذاکرات متعدد سرانجام در هفتمین اجلاس پروسه استانبول قلب آسیا به امضای مقامات کشورهای عضو رسید.
براساس اذعان کارشناسان امر افتتاح راه لاجورد، مزایای اقتصادی و سیاسی زیادی برای افغانستان دارد: «کاهش زمان و هزینه تجاری، رفع موانع گمرکی و ترانزیتی، بازارهای بیشتر برای محصولات افغانی، تهیه مواد ارزان برای صادرات، افزایش عواید ترانزیتی و تعدد شرکای ترانزیتی و تجاری افغانستان» از جمله امتیازات مثبت اقتصادی راه لاجورد برای افغانستان میباشد.
از سویی دیگر آگاهان امور تأکید میکنند، استفاده از راه لاجورد علاوه بر مزایای اقتصادی، میتواند برخی امتیازات سیاسی نیز برای کشور به دنبال داشته باشد.
به باور کارشناسان بهرهبرداری از راه لاجورد به افغانستان کمک کند تا در تعاملات منطقهیی و بینالمللی از نقطه قوت وارد شود و برای تنظیم امور داخلی و ایجاد ثبات ملی گامهای بیشتری بردارد.
کارشناسان می گویند به هر میزان که راه جدید ترانزیتی – تجارتی بینالمللی بیشتر برای افغانستان فراهم میگردد، به همان اندازه افغانستان قدرت بیشتری برای عرضه خدمات و ثبات ملی به دست میآورد، وابستگیاش به مسیرهای نیمهسیاسی کاهش پیدا میکند و مسیر ترقی و رشد اقتصادی را طی خواهد نمود.
طرح راه لاجورد به عنوان بخشی از سیاستھای اقتصادی حکومت وحدت ملی بسیج کشورهای همسایه به ویژه کشورھای حوزه قفقاز و بالکان برای ایجاد یک همگرایی اقتصادی منطقهیی را به دنبال دارد و اکنون که عملیاتی شده پیام مهمی برای منطقه و جهان دارد.
باید گفت اکنون که راه جورد افتتاح شده، سکتور خصوصی افغانستان باید روی فراهم کردن شرایط سازمان تیر(TIR) مخصوصا آموزش قوانین و مقررات کشورهای مختلف مقصد و در مسیر راه را برای رانندگان را فراهم کند و در قسمت بسته بندی، پروسس(پردازش) و سایر استانداردهای مورد نیاز بازار جهانی تلاش جدی به خرج بدهند.
با بهره برداری موفقانه از این پروژه احتمال زیاد وجود دارد تا کشورهایی مانند تاجیکستان، قرغیزستان و دیگر کشورهای آسیای مرکزی به زودی درخواست عضویت دهند.