پاکستان امضا کننده معاهده منع رفتار خشن سازمان ملل است و نباید مهاجران را اخراج کند
دیده بان حقوق بشر با نشر یک گزارش 76 صفحه ای در خصوص اخراج اجباری مهاجران افغان از پاکستان تحت عنوان “اجبار پاکستان، همدستی در جرم از سوی سازمان ملل: اخراج گسترده مهاجران افغان” نوشته است که این کشور از اواسط ماه جولای سال گذشته میلادی، تاکنون بیش از 600 هزار مهاجر افغان را مجبور به بازگشت به افغانستان کرده است، که «گسترده ترین اخراج اجباری غیرقانونی مهاجران» طی سال های اخیر محسوب می گردد.
در این گزارش آمده است که بیش از 100 تن از مهاجران افغان از بدرفتاری های پلیس پاکستان مانند توهین، تحقیر، اخاذی، بازداشت غیرقانونی و تهدید به خروج در روند اخراج آنان خبر داده اند. همچنین، طی این مدت فرزندان مهاجران افغان یا از مراکز آموزشی اخراج شده اند و یا مراکز آموزشی داخل کمپ های مهاجرین به دستور مقامات پاکستان تعطیل شدند.
«جری سیمپسون» پژوهشگر ارشد دیده بان حقوق بشر و تهیه کننده این گزارش می گوید “پاکستان پس از اینکه دهه ها میزبان مهاجران افغان بود، در اواسط سال 2016، دست به گسترده ترین اقدامات ضد مهاجرتی جهان طی سال های اخیر زد، و آنها را به مجبور به اخراج گسترده نمود.”
تخمین زده می شود که در حدود یک و نیم میلیون مهاجر افغان دارای مدارک اقامتی معتبر در پاکستان حضور داشته باشند، و در حدود یک میلیون تن دیگر فاقد این گونه مدارک می باشند.
مقامات پاکستان در «طرح اقدام ملی» خود که در سال 2014 آن را راه اندازی کرد، مهاجران افغان را تهدیدی برای امنیت خود دانست و خواستار به کارگیری سیاستی جامع در این راستا شد.
گزارش دیده بان حقوق بشر می افزاید “خانواده هایی که هیچ ریشه ای در افغانستان ندارند به این کشور که وضعیت امنیتی مناسبی ندارد بازگردانده می شوند. کشوری که فعالیت های شورشیانه در آن بار دیگر اوج گرفته است.”
گزارش همچنین می افزاید “پاکستان یکی از امضا کنندگان «کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه شکنجه و دیگر رفتارها یا مجازات های ظالمانه، غیرانسانی و یا تحقیر کننده» می باشد، که این کشور را مقید می کند تا هیچ فردی را به کشورهایی که ممکن است با یکی از این رفتارها مواجه شود، نفرستد.”
دیده بان حقوق بشر همچنین آژانس مهاجرتی سازمان ملل متحد را به طور مساوی مسئول این اقدام پاکستان می داند و می گوید که این آژانس بجای اینکه صراحتا این اقدام پاکستان را محکوم کند، جایزه بازگشت مهاجران را دو برابر کرده و به آنها 400 دالر پرداخت می کند.
بربنیاد گزارش، “کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در فضای سیاسی سختی فعالیت دارد و می ترسد که سبب خشم دولت پاکستان گردد. اما این سازمان با تسلیم در برابر فشارهای پاکستان و ایجاد انگیزه های مالی به مهاجران برای بازگشت، از «خط سرخ» خود عبور کرده و خود را شریک جرم اخراج گسترده و غیرقانونی مهاجران افغانستان توسط پاکستان کرده است.”
لازم به ذکر است که دولت پاکستان چند روز پیش مهلت اقامت مهاجران افغان دارای مدارک اقامتی را تا پایان سال جاری میلادی تمدید کرد، اما دیده بان حقوق بشر می گوید که این تمدید اقامت های کوتاه مدت مشکلی را حل نمی کند. در عوض، پاکستان باید جلوی سواستفاده های پلیس را بگیرد و اقامت مهاجران را حداقل تا ماه مارچ سال 2019 تمدید کند.