برگزیده هاسیاستِتیتر یک

پاکستان از رهبر طالبان می خواسته تا تاسیسات عام المنفعه در افغانستان را نابود سازد

نیویورک تایمز در گزارشی نوشته است که سازمان استخبارات پاکستان (آی اس آی) از ملا اختر منصور رهبر پیشین طالبان می خواسته که تاسیسات عام المنفعه مانند مکاتب، جاده ها و پل ها در افغانستان را نابود کند تا از این رو هزینه جنگ در افغانستان بالا رود.

این روزنامه می نویسد: “ملا اختر منصور در مقابل دستورات سازمان استخبارات پاکستان (آی اس آی) برای تخریب تاسیسات عام المنفعه مانند پل ها، مکاتب و جاده ها در افغانستان مقاومت می کرد. او همچنین از قبول سراج الدین حقانی که توسط پاکستان حمایت می شود به عنوان معاونش نیز خودداری می کرد و از دیگر خواسته های این کشور طفره می رفت.”

این گزارش که براساس یک مصاحبه با یک تن از فرماندهان طالبان که با ملا اختر منصور بسیار نزدیک بود، ساعت های پایانی عمر ملا اختر منصور و اینکه چگونه و چرا او کشته شد را گزارش می دهد؛ که این موضوع نشان دهنده شکاف عمیق اختر منصور با حامیان پاکستانی اش است.

لازم به ذکر است که گفته های این فرمانده طالبان توسط دو مقام ارشد کشور یعنی «حاجی آقا لعلی» مشاور رئیس جمهوری و معاون والی کندهار و جنرال عبدالرزاق فرمانده پولیس ولایت کندهار تایید و تکمیل شده است.

براساس گزارش، ملا اختر منصور پیش از اینکه توسط جنگنده آمریکایی کشته شود، ترس از ترور شدن توسط پاکستان را داشت.

چندین ساعت قبل از مرگش، او می دانست که یک جای کار غلط شده است، بخاطر همین با برادر و دیگر اقوامش به تماس شده بود تا آنها را برای مرگ خودش آماده سازد.

ملا اختر منصور که در حال بازگشت از یک سفر مخفی از ایران به سوی پاکستان بود با خانواده اش تماس تلفنی داشت.

گزارش به نقل از مقامات دولت افغانستان و طالبان و شماری از تحلیل گران غربی می افزاید که پاکستان به احتمال زیاد مرگ ملا اختر منصور را طراحی کرده بود تا وی را که دیگر اعتمادی به او ندارند، از صحنه حذف کنند.

این فرمانده نزدیک به ملا اختر منصور می گوید: “پاکستان خواسته های بسیار زیادی داشت. منصور اما می گفت که شما نمی توانید مرا مجبور به انجام «همه چیز» کنید. من کسی هستم که رهبری شورش و جنگ را بر عهده دارم و تلفات می دهم. شما نمی توانید ما را مجبور کنید.”

او افزود: “90 فیصد اعضای طالبان پاکستان را مقصر می دانند. اما نمی توانند چیزی بگویند، زیرا می ترسند.”

گزارش علاوه می کند که ملا اختر منصور به استخبارات پاکستان و برخی دیگر از حامیانش در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و قاچاقبران مواد مخدر به عنوان تامین کنندگان اصلی طالبان اتکا داشت. او همچنین به دنبال سلاح و دیگر حمایت ها از جانب ایران و حتی روسیه نیز بود.

گزارش می نویسد: “به گفته این فرمانده طالبان و برخی مقامات افغان، هدف ملا منصور از جذب حمایت های ایران بخاطر این بود تا طالبان را از فشارهای پاکستان خلاص کند و جنگ و مذاکرات صلح را به نوع خودش پیش ببرد. این جا بود که اختلافات او با پاکستان شدت یافت.”

ملا منصور همچنین قصد داشت تا به فرماندهان محلی طالبان قدرت بیشتری اعطا کند تا از این رو این فرماندهان خودشان منابع مالی شان را تامین و خودشان تصمیم گیری کنند. با این طرح او قصد داشت تا روحیه ملی گرایانه میان نظامیانش ایجاد کند و کنترل پاکستان بر شورش را کاهش دهد.

جنرال عبدالرزاق فرمانده پولیس کندهار و یک تن از مخالفان سرسخت طالبان که آشنایی خوبی با این گروه دارد، می گوید: “ده روز پیش از اینکه ملا اختر منصور کشته شود، او به فرماندهان نظامی و دیگر اعضای این گروه در قریه ها پیامی ارسال کرد و نظر آنها را درباره مذاکرات صلح جویا شد.”

جنرال عبدالرزاق می افزاید از آنجایی که اختلافات ملا منصور با پاکستان در حال افزایش بود، او بدنبال حامیان دیگری می گشت.

گزارش می افزاید که ملا منصور با پاسپورت پاکستانی اما با نام مستعار مسافرت می کرد. گرچه استخبارات پاکستان از این موضوع آگاهی کامل داشتند.

یک مقام ارشد استخباراتی افغانستان نیز می گوید که نام مستعار ملا اختر منصور یعنی «محمد ولی» در حلقات استخباراتی کاملا شناخته شده بود.

بربنیاد این گزارش، زمانی که ملا اختر منصور از سفر به ایران باز می گشت، 300 سرباز اضافه در امتداد مرز در خاک پاکستان مستقر شده بودند. منصور پس از ورود به خاک پاکستان، سوار یک تاکسی به مقصد شهر کویته می شود.

در همین هنگام و در نزدیکی شهرک کوچکی به نام «احمد وال»، هواپیمای بدون سرنشین نیروهای آمریکایی تاکسی حامل ملا منصور را هدف قرار می دهد.

جنرال عبدالرزاق می گوید که دهاقین نزدیک به منطقه فورا خود را به تاکسی در حال آتش می رسانند و سعی می کنند آتش را خاموش کنند، اما نمی توانند فرد داخل تاکسی (ملا اختر منصور) را نجات دهند.

سربازان سرحدی پاکستان نیز به طور بسیار مشکوکی خیلی سریع به ساحه می رسند.

جنرال عبدالرزاق گفت: “موتر او را تعقیب می کردند. سربازان سرحدی پاکستان او را تعقیب می کردند. تنها طی مدت پنج دقیقه پس از شلیک هواپیمای بدون سرنشین، این نیروها با رسانه ها به محل می رسند.”

گزارش نیویورک تایمز می افزاید: “مرگ ملا اختر منصور برای بسیاری از اعضای طالبان نشانی از خیانت توسط حامی دراز مدت این گروه یعنی پاکستان است که هم اکنون سبب تضعیف روحیه و شکاف در میان اعضای گروه شده است.”

بسیاری از فرماندهان طالبان به دنبال این رویداد از صفوف طالبان جدا شده و به دولت افغانستان پیوستند و یا اینکه از پاکستان بخاطر ترس از مجازات این کشور به داخل افغانستان آمدند.

گزارش نیویورک تایمز در پایان می نویسد که کشته شدن ملا اختر منصور اولین مورد از این دست است که یک رهبر ارشد گروه طالبان در خاک پاکستان کشته می شود؛ پاکستانی که برای مدت بیش از 16 سال برای این گروه پناهگاه تامین کرده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا