سیلابهای شدید عصر روز چهارشنبه (۱ جوزا) جاری شد و خسارات زیادی در ولایتهای هرات و غور به بار آورد.
آقای خاضع میگوید هوتلی که توسط سازمان فرهنگی جهان (یونسکو) در کنار منار جان ساخته شد بود توسط سیلاب تخریب شده و آب تا کنارههای منار تاریخی جام نفوذ کرده است.
آقای خاضع میگوید بخشهایی از «دیوار استنادی»ای که با همکاری مشترک یونسکو و «USIAD» ساخته شده بود، نیز توسط سیلاب تخریب شده است.
این دیوار محافظتی در سال ۲۰۱۲ میلادی در اطراف منار جام ایجاد شد اما دو سال بعد در پی سرازیر شدن سیلابها، بخشهایی از آن تخریب گردید.
والی غور میگوید از قول اردو و دیگر نهادهای حکومتی تقاضای همکاری کردهاند اما چون منار جام در منطقهای کوهستانی و صعبالعبور واقع شده که حتی نشست چرخبال نیز در آن غیر ممکن است.
به گفته والی غور حدود ۱۰۰ تن از باشندگان محلی تصمیم گرفتند تا از نفوذ آب به لایههای کناری منار جام جلوگیری کنند.
آقای خاضع به نقل از مردم محل در عین حال از فروکش کردن نسبی سیلاب خبر میدهد و میگوید تهدید به صورت کلی رفع نشده است.
مسوولان محلی ولایت غور تأکید میکنند که پیش از این بارها هشدارهای جدی را در مورد تخریب و آسیب احتمالی منار جام با مسوولان حکومت مرکزی در میان گذاشتهاند.
رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت غور چند روز پیش گفته بود که موضوع تخریب احتمالی منار جام بارها با مسوولان مرکزی در میان گذاشته شده است.
به گفته وی، دو سال پیش نیز هیأتی از یونسکو به منار جام آمد تا نیازمندیهای این منار را بررسی کند.
رییس اطلاعات و فرهنگ ولایت غور میگوید پس از بازگشت این هیأت از غور به کابل، تا اکنون هیچ تماس رسمی یا غیررسمی با اداره اطلاعات و فرهنگ ولایت غور گرفته نشده است.
این میراث فرهنگی افغانستان پس از قطب منار در دهلی، بلندترین سازه خشتی جهان محسوب میشود.
منار جام از معدود آثار تاریخی ثبت شده افغانستان در سازمان یونسکو است، اما جنگ و رسیدگی نکردن حکومت به میراثهای فرهنگی در سالهای اخیر، این بنای خشتی بزرگ جهان را با خطرات جدی روبهرو ساخته است.
منار جام در برخی از منابع به عنوان باارزشترین بنای تاریخی افغانستان شناخته شده است. این منار در قرن دوازدهم میلادی ساخته شده و فرانچسکو بندارین، مدیر مرکز میراثهای فرهنگی یونسکو، آن را یکی از سازههای خارقالعاده معماری و کهنسالترین برج خشتی باقیمانده در جهان عنوان میکند.
باستانشناسان معتقد اند «قطبمنار» که بلندای آن به ۷۳ متر میرسد، نیز با الهام از منار جام غور در اوایل سدهی سیزدهم ساخته شده است. رسانههای بینالمللی از جمله نیویارک تایمز از برج جام به عنوان بنای باارزش فراتر از مرزهای افغانستان یاد کردهاند.