
این فعالان بر این باورند که مهاجرت ها عواقب ناگواری را برای مهاجران و دولت ها دارد و باید شهروندان به خصوص جوانان از این معضل جلوگیری کند.
نصرالله استانکزی، استاد حقوق دانشگاه کابل امروز در این نشست اما گفت: جلوگیری از مهاجرت وظیفه دولت است و تنها جامعه مدنی می تواند اهرم فشار برای دولت باشد.
آقای استانکزی افزود، تا زمانی گدایی، زورگویی، تبعیض، فساد و ناامنی در کشور وجود داشته باشد، مهاجرت حق هر شهروند است و دولت ها نیز بر اساس قوانین بین المللی مکلف به اسکان دادن.
وی اظهار کرد، در کشور امنیت اقتصادی، شغلی و روانی نیست، دسترسی به قانون مهیا نمی باشد و دولت در تامین روابط بین المللی خود ناکام است که خود از علت های اصلی مهاجرت است.
این استاد دانشگاه کابل تصریح کرد که دولت نهادی به نام وزارت امور مهاجران دارد و باید توسط این نهاد کارهای زیر بنایی انجام دهد.
سید مسعود، استاد اقتصاد دانشگاه کابل نیز در همین حال گفت که مهاجرت ها بر اثر فشارها –ناامنی، بیکاری، نبود حکومتداری خوب و اقتصاد- صورت می گیرد.
آقای مسعود اضافه کرد، “دولت ما به کار، امنیت و … نیازهای شهروندان خود نه می گوید ولی در ماندن بله”!!
او گفت: بیش از 65 درصد جمعیت کشور بیکار است و نرخ سطح فقر نیز 75 درصد است و تامین امنیت نیز بسیار پایین است، چطور جوانان دست به مهاجرت نزنند؟
این استاد دانشگاه کابل می گوید که 49 درصد جمعیت کشور را زنان تشکیل می دهد که بیش از 80 درصد آنان بیکار است. دولت باید به این مشکل ها توجه کند.
باز کردن مرزها براساس انسان دوستی نیست!!
آقای مسعود در قسمتی دیگر از سخنان خود راه اندازی جنگ در کشورها و باز کردن مرزها بر روی مهاجران یک طرح بلند مدت کشورهای مهاجر پذیر عنوان کرد.
او گفت: حدود 90 درصد کشورهایی که مرزهای خود را بر روی مهاجران باز کردند به دلیل انکشاف اقتصاد و نیروی کار جوان و ارزان است.
وی خاطر نشان کرد که کشورهای اتریش و آلمان به دلیل پیر شدن جمعیت مرزهای خود را بر روی مهاجران باز کرده است ولی مجارستان به دلیل داشتن نیروی کار مانع این عمل شده است.
بعد از هجوم سرسام آور مهاجران سوری، عراقی و افغانستانی کشورهای آلمان و اتریش مرزهای خود را بر روی مهاجران باز کردند.
سازمان ملل ناکام است!
نصرالله استانکزی، استاد حقوق دانشگاه کابل در پیوند به نبود برنامه ها و مهاجرت های بی رویه گفت که سازمان های بین المللی به خصوص سازمان ملل در برنامه های خود برای مهاجران ناکام بوده است.
آقای استانکزی گفت: بخش (UNHCR) سازمان ملل طی بیش از یک دهه اخیر نتوانسته است برنامه مدون و درستی برای مهاجران بریزد و تنها کاری که کرده است کمک های “100” دالری به مهاجران بوده است.
وی معتقد است که باید سازمان ملل برنامه های جامع برای جلوی گیری از مهاجرت و یا اسکان درست برای مهاجران افغان طی چند دهه اخیر می گرفت.
گفتنی است چندی پیش نیز وزیر امور مهاجران از جوانان کشور خواسته بود که دست به مهاجرت نزنند و در کشور باقی بمانند.
اما کسانی که کشور را به مقصد کشورهای اروپایی ترک می کنند علت اصلی مهاجرت خود را بیکاری، ناامنی و نبود اینده شغلی مطمین بیان می کنند.