اجتماعیسیاستِتیتر یک

وزیر خارجه ایران خواهان همکاری در زمینه آب شد

جواد ظریف، وزیر امور خارجه‌ی ایران امروز (یکشنبه، ۱۷ ثور) وارد کابل شد و با صلاح‌الدین ربانی، وزیر امور خارجه‌ی کشور دیدار کرد.

بر بنیاد خبرنامه‌ی وزارت امور خارجه‌ی ایران، آقای ظریف در این دیدار بر لزوم همکاری و به نتیجه رسیدن موضوع آب تاکید کرده و “حل این مشکل را به نفع محیط زیست هر دو کشور خوانده است”.

خبرنامه افزوده است که آقای ظریف همچنین “در خصوص همكاری‌های اقتصادی دو کشور که در قالب يک بسته‌ی كامل همكاری‌های اقتصادی تدوين شده است، تاكيد كرد.”

وزیر خارجه‌ی ایران در نشست خبری امروز در وزارت امور خارجه‌ی کشور گفت که کشورش آماده است در بخش محیط زیست و منبع‌های آبی با افغانستان همکاری کند.

آقای ظریف افزود: “هر دو کشور باید در بخش‌های اقتصادی، تقویت زیرساخت‌های افغانستان و ترانزیت همکاری کنیم.”

او همچنین در مورد مبارزه‌ی مشترک و بدون تمایز هر دو کشور برضد گروه‌های هراس‌افگن و همکاری‌ها در مورد مهاجران افغان در آن کشور، تاکید کرد.

اما در خبرنامه‌ی وزارت امور خارجه‌ی کشور در مورد موضوع آب چیزی گفته نشده و آمده است که دو طرف روی مبارزه‌ با هراس‌افگنی، گسترش همکاری‌ها در زمینه‌های سیاسی، امنیتی، اقتصادی، فرهنگی و قنسلی گفت‌وگو کرده‌اند.

وزیر امور خارجه‌ی ایران در این سفر با اشرف غنی رییس جمهوری کشور، عبدالله عبدالله رییس اجرایی حکومت و حنیف اتمر مشاور امنیت ملی رییس جمهوری نیز دیدار کرده است.

مدیریت‌ آب‌ها و مشکل آب میان افغانستان و ایران

سفر وزیر امور خارجه‌ی ایران به افغانستان در حالی صورت گرفت که دو هفته پیش کار ساخت آخرین مرحله‌ی بند کمال آغاز شد و به اساس گفته‌ی وزارت انرژی و آب کشور این مرحله تا چهار سال آینده تکمیل می‌شود.

دریای هلمند یکی از دو دریایست که آب آن به ایران می‌رود و بند کمال که در ولایت جنوبی نیمروز موقعیت دارد، بر سر همین دریا ساخته می‌شود.

حکومت وحدت ملی افغانستان مدیریت ‌آب‌ها و استفاده‌ی از آن به نفع کشور را جدی گرفته و ظاهرن این موضوع پای وزیر امور خارجه‌ی ایران را به افغانستان کشانده است.

پیشتر رییس جمهور غنی گفته بود: “یکی از کارهای مهم موسی شفیق، نخست وزیر اسبق کشور معاهده میان افغانستان و ایران در مورد دریای هلمند بود که در زمان صدارت او منعقد شد و در همان زمان، به تصویب شورای ملی رسید و از طرف پادشاه توشیح شد.”

او همچنین گفته بود: “در ماده‌ی پنجم معاهده‌ی افغانستان و ایران در مورد دریای هلمند آمده است که ایران هیچگونه ادعایی بر آب هلمند، بیشتر از مقداری که طبق این معاهده تثبیت شده است، ندارد؛ حتا اگر مقدار آب بیشتر در دلتای سفلای هلمند میسر هم باشد و مورد استفاده ایران هم بتواند، قرار گیرد.”

این قرارداد افغانستان را مکلف میکند که اجازه بدهد در هر ثانیه دستکم ۲۲ متر مکعب همه ساله وارد خاک ایران شود.

دریای هلمند، چهارمین حوزه‌ی آبی کشور به شمار می‌رود که از جنوب کوه بابا و سفید کوه سرچشمه می‌گیرد. این دریا طولانی‌ترین دریای کشور است که ۱۰۰۵ کیلومتر آن در داخل جریان دارد و سپس به ایران می‌ریزد.

افزون بر این، آب دریای هریرود از ولایت‌های غور و هرات در غرب کشور می‌گذرد و به ایران می‌ریزد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا