وزیر تحصیلات عالی: پوهنتون مولانا جلال الدین بلخی توسط ترکیه در افغانستان ساخته می شود
در این کنفرانس هیئت رهبری وزارت های تحصیلات عالی چندین کشور، هیئت رهبری بیش از پنجاه پوهنتون و موسسه تحصیلات عالی و توریالی غیاثی رئیس روابط فرهنگی وزارت امور خارجه اشتراک نموده بودند.
در ابتدای کنفرانس پروفیسور دوکتور محمد خیر الغبانی رییس اتحادیه بین المللی پوهنتون ها حضور دوکتور عباس بصیر وزیر تحصیلات عالی را در کنفرانس متذکره خیر مقدم گفته روی همکاری های علمی، تبادل دانش، تبادل تجارب استادان، روابط محصلان میان کشور ها و استفاده مشترک از تجارب علمی و تحقیقاتی تاکید کرد و آنرا یک امر مهم و اساسی برای پیشرفت تحصیلات عالی خواند. وی روی گسترش و تحکیم روابط علمی پوهنتون ها تاکید کرده آمادگی هر نوع همکاری در این عرصه ابراز نمود.
سپس دوکتور عباس بصیر طی سخنرانی در این کنفرانس گفت:” ما در دوره زندگی می کنیم که دیگر مشکلات اقتصادی – اجتماعی و محیط زیست و بسیاری از مشکلات دیگر به عنوان مشکلات فردی در نظر گرفته نمی شوند چون این ها یک چالش جهانی هستند که بطور جمعی باید برای ان کار کرد و اهداف توسعه پایدار ۲۰۳۰ SDG سازمان ملل به طور یک دستور کار جهانی برای حل این چالش ها ارایه گردیده است.
وزیر تحصیلات عالی با اشاره به یکی از این اهداف یعنی دسترسی متوازن به تحصیلات عالی گفت که پوهنتون ها به عنوان یک محرک از طریق تولید علم و نوآوری در ساختار جامعه فعالیت می کنند و این لازم است تا بدانیم که نهاد های تحصیلی چگونه مفهوم توسعه پایدار را در برنامه های درسی، تحقیق و سایر برنامه های خود به کار می برند و چگونگی جایگاه خود را جهت سهولت روند در ایجاد جوامع پایدار از طریق علوم مرتبط به ساینس و تکنالوژی؛ تحقیق؛ آموزش و تعامل با جامعه گسترده می سازند.
دکتور بصیر افزود توسعه پایدار به نوع آموزش و یادگیری مشارکتی نیازدارد که باعث ایجاد انگیزه و توانمندی در فراگیری علم می شود تا رفتار را تغییر داده و برای توسعه پایدار اقدام کند. وی روی توسعه مشارکت با جوامع در بخش تحقیق و آموزش در پوهنتون ها، ارتباطات و شبکه های همکاری برای تبادل تجارب با سایر نهاد ها در سطح ملی، منطقوی وبین المللی به منظور انسجام منابع و ایجاد ظرفیت های برتر تاکید کرد.
دکتور عباس بصیر وزیر تحصیلات عالی در این کنفرانس در رابطه به پیشرفت های وزارت تحصیلات عالی طی دو دهه اخیر روشنی انداخته روی برنامه های توسعوی به ویژه تقویت تحقیقات علمی و نوآوری در تحصیلات عالی کشور و افزایش نقش خانم ها صحبت نمود.
وزیر تحصیلات عالی قوانین، مقرره ها و استراتیژی های جدید را از مواردی دانست که وزارت تحصیلات عالی را به انکشاف توسعه پایدار کمک مي كند. وی گفت که پلان سوم استراتیژیک تحصیلات عالی رو به تصویب است که در آن روی اهمیت و نقش دانش و نوآوری در جهان اقتصاد تاکید شده است.
دکتور عباس بصیر با تشکر از کشور ترکیه گفت که کار روی ایجاد یک پوهنتون از سوی این کشور بنام مولانا جلال الدین محمد بلخی و همچنان ایجاد پوهنتون بین المللی اسلامی به کمک دوستان بین المللی جریان دارد و درکنار آن تلاش مي شود تا همکاری ها در بخش اکادمیک با پوهنتون های درسراسر جهان گسترش یابد.
وزیر تحصیلات عالی گفت که برنامه های روی دست است تا نهاد های تحصیلی ما مبتنی بر ابتکارات عمل شامل آموزش سبز، انرژی سبز ، تاسیسات سبز و انرژی سبز فعالیت نماید.
دکتور عباس بصیر گفت:”که با استفاده از یافته های کنفرانس ، ما تلاش خواهیم کرد جهانی را ایجاد کنیم که در آن صلح و آرامش وجود داشته باشد ، فقر ریشه کن شود و محیط احیا شود.
در ختم برنامه، تفاهم نامه هاي در عرصه همکاری های علمی و تحقیقاتي ميان نهاد هاي تحصيلات عالي خصوصي افغانستان و برخي از كشور هاي اشتراك كننده به امضا رسيد.