اجتماعی

واکنش کنشگران اجتماعی: سیلی طالبان به خاشه سیلی به فرهنگ و انسانیت است

در طی دو روز گذشته، ویدیوی سیلی‌خوردن نظرمحمد مشهور به «خاشه جوان» کندهاری، توسط چند جنگ‌جوی طالب در شبکه‌های مجازی دست‌به‌دست می‌شود. کاربران شبکه‌های مجازی، می‌گویند؛ قتل کسی که جز خنداندن مردم کاری نداشت، اوج «بربریت» و «وحشی‌گری» گروه طالبان را به نمایش می‌گذارد.

خاشه، کمیدین کندهاری بود که ویدیوهای طنزی‌ اش، علاقه‌مندانی نیز در شبکه‌های مجازی داشت؛ اما، او، چند روز پیش، توسط جنگ‌جویان طالب، تیرباران شده است. نوار تصویری‌ای که از دست‌گیری خاشه، در فضای مجازی درز کرده، نشان می‌دهد که چند جنگ‌جوی طالب، او را با دستان بسته در داخل موتری نشانده و سپس از او می‌پرسند که در کجا او را گرفته اند، خاشه می‌گوید که «روز عید در خانه ‌ام.» خاشه، می‌خواهد ادامه بدهد که جنگ‌جوی طالب به صورتش با سیلی می‌زند و می‌گوید که «خفه‌شو!» هم‌چنان ویدیوی دیگری از او، نشان می‌دهد که طالبان خاشه را تیرباران می‌کنند.

سیلی‌زدن و تیرباران‌کردن خاشه، بازتاب گسترده‌ای در فضای مجازی داشته است و کاربران زیادی، به رفتار طالبان در برابر کمیدینی که گفته می‌شود، دچار بیماری نیز بوده، واکنش نشان داده اند.

واکنش امرالله صالح و سرور دانش، معاونان ریاست‌جمهوری در مورد رفتار نامناسب طالبان با نظرمحمد خاشه، کمیدین کندهاری

امرالله صالح، معاون نخست ریاست‌جمهوری، در واکنش به اعدام صحرایی خاشه، در صفحه‌ی فیسبوکش، نوشته است این ویدیو، نشان می‌دهد طالبان، نه به شریعت پابند اند، نه محکمه دارند و نه قانون و انسانیت. «این گروه جاهل و وحشت‌آفرین است.»

همین‌ طور، سرور دانش، معاون دوم رییس‌جمهور، نوشته است که سیلی بر صورت نظرحمد خاشه، کمیدین مشهور کندهاری، سیلی بر صورت تمام مردم افغانستان و توهین به انسانیت و کرامت انسانی است. «سیلی دژخیم عبوس جوروجهل و جمود بر چهره‌ی خندان عدالت و دانایی و هنر است. تیرباران خاشه، یک‌ بار دیگر ماهیت ددمنشانه‌ی دشمنان این سرزمین و دشمنی آنان را با فرهنگ و هنر و آزادی و آزادگی به نمایش گذاشت.»

هم‌چنان در فیسبوک منصوب به بسم‌الله محمدی، سرپرست وزارت دفاع، عکسی از جنگ‌جویی که به صورت خاشه سیلی می‌زند، نشر شده و از مردم خواسته شده در دست‌گیری این جنایت‌کار، نیروهای امنیتی را یاری کنند. آقای محمدی، نوشته است در بدل اطلاع‌ موقعیت و شناسایی او، انعام نقدی در نظر گرفته شده و هر کسی که هم‌کاری می‌کند، به شمار‌ه‌های ۱۱۹ و ۱۹۱۹ در تماس شود. در باره‌ی مقدار انعام چیزی گفته نشده است.

شماری از نمایندگان مجلس، با نشر عکس‌هایی از خاشه و چند جنگ‌جوی طالب، نوشته اند رهبران دولت افغانستان، هزاران جانی طالب را از زندان رها کردند و اکنون هر روز شاهد فاجعه‌ی تازه استیم.

عارف رحمانی، نماینده‌ی مجلس، در برگه‌ی فیسبوکش، نوشته است که جنگ‌جویان طالب به صورت خاشه سیلی‌ زدند و به طور وحشت‌ناکی او را کشتند. «دیدن این صحنه، تمام هست و بودم را ویران کرد و شدیداً تحقیر شدم. سیلی به صورت خاشه، سیلی به صورت، فرهنگ، هنر، نشاط، زندگی و انسانیت بود.»

شماری از کاربران شبکه‌های مجازی، واکنش‌های تندی در برابر جنایت‌های طالبان و به خصوص رفتار آن‌ها در برابر خاشه‌ی‌ جوان، از خود نشان داده اند.

مکاریم داریوش، نوشته است نظرمحمد خاشه، کمیدین بود و مردم را می‌خنداند؛ امروز اما همه به خاطرش گریستیم، به خاطر سرنوشت تلخ و پایان دردناک زندگی ‌اش. هم‌چنان ابراهیم امینی، نوشته است که چه قدر وحشت‌ناک است قرارگرفتن در چنین سرنوشتی؛ امکان وقوع هر جنایتی را در برابر  انسان ممکن و متصور می‌سازد. « این هیولا فقط در جامعه‌ای جولان می‌دهد که در آن ‌جا خبری از از فهم و علاقه نیست و ظاهرش یک مشت پشم و چرک است و باطنش چند خط ورد و آیات پوسیده.»

شماری از فعالان رسانه‌ای نیز واکنش نشان داده اند. مختار وفایی، نوشته است: «اگر با دیدن ویدیوی نظرمحمد خاشه –آن مرد عزیز کندهاری- به خود نلرزیده اید و از تفکر ترور و انتحار نفرت نکرده اید، بدانید که وجدان تان مرده است.»

واکنش‌ شماری از کنش‌گران اجتماعی در مورد شکنجه و کشتن، نظرمحمد خاشه.

برخی هم گفته اند که کشته‌شدن خاشه به شیوه‌ی «مجاهدان-طالبان» تازگی ندارد. محمد مبارز، نمونه‌های را از قتل‌هایی مانند قتل خاشه در برگه‌ی فیسبوکش آورده است. او، در اخیر اضافه کرده است؛ به خاطری که چند فرد، شهری شوند، باید به قیمت جان هزینه پرداخت.

برخی از کاربران و فعالان رسانه‌ای، در کنار طالبان، شماری از رهبران حکومت را نیز مسؤول مرگ خاشه می‌دانند. تقی امینی، نوشته است که او فردی که خاشه را به سیلی زده و او را کشته، می‌شناسد. «کرزی، خلیل‌زاد و اشرف غنی بودند که دست در آستین یک طالب کرده بودند و به صورت این هنرمند سیلی زدند. اگر قبول ندارید، به دستان کرزی و خلیل‌زاد و غنی وقتی که با طالبان دست داده اند و به دست کسی که در تصویر سیلی می‌زند، نگاه کنید. دست همان دست است.»

این همه در حالی است که هر از چندگاهی ویدیوهایی از جنگ‌جویان طالب در شبکه‌های مجازی، دست‌به‌دست می‌شود. در چند روز گذشته، بریدن گلوی یک فرد ملکی توسط گروه طالبان نیز در فضای مجازی دست‌به‌‍دست می‌شد و واکنش‌هایی را نیز به دنبال داشت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا