هفت چالش عمده برای توزیع تذکره های الکترونیکی!

تا جاییکه اهل نظر می گویند٬ در توزیع تذکره الکترونیکی چالش سیاسی بر مشکل تخنیکی سایه انداخته است. پروژه تذکره الکترونیکی یک دهه قبل داوطلبی شده است و حتی همین حالا هم با توجه به رشد تکنالوژی و نیازهای تخنیکی یک «پروژه تاریخ گذشته » محسوب می شود.
از طرف دیگر اگر همین امروز توزیع تذکره الکترونیکی شروع شود٬ به جز مشکلات مالی حکومت برای تطبیق این پروژه هفت چالش عمده دیگر نیز وجود دارند.
ظرفیت پایین اداره تذکره الکترونیکی و ثبت احوال٬ وضعیت مبهم و نامشخص توزیع جغرافیایی جمعیت٬ ناهماهنگی قوانین٬ عدم امنیت سرتاسری٬ عدم موجودیت زیربناهای اساسی٬ عدم اجماع عمومی٬ و آگاهی پایین شهروندان ممکن است تا ده سال دیگر هم مردم افغانستان صاحب تذکره نشوند.
با رشد تکنالوژی در دهه آینده٬ شرکتهای بزرگ تولید پرینتر کارت تذکره و ماشین های کارت خوان را توقف می دهند و در عصری که تکنالوژی دیجیتالی به مراحل پیشرفته تری قدم خواهد گذاشت٬ تذکره به اصطلاح الکترونیکی ما با کیفیت دو دهه قبل٬ سرنوشت بهتری از تذکره کاغذی امروز نخواهد داشت. مثل اینکه امروز فلاپی دیسکهای بیست سال قبل توسط هیچ کمپیوتری خوانده نمی شود.
متأسفانه «تذکره الکترونیکی» به کشمکش میان ارگ و سپیدار تبدیل شده است تا مانند دوره انتخابات٬ هر کدام از میان جوانان فعال فیسبوکی سربازگیری کنند.
ظاهراً هدف از سیاسی سازی تذکره برقی٬ سایه انداختن بر ناتوانی حکومت در برابر عطامحمد نور٬ تظاهرات جنبش روشنایی در مونیخ٬ پاک کردن ذهن جامعه از تاثیرات روانی بجا مانده از حوادث خونین چند هفته قبل و ماست مالی کردن رسوایی مذاکرات پشت پرده با طالبان است.
در سنبله سال ۱۳۹۴ زمانی که زنگها برای شمارش معکوس برای ضرب الاجل یکساله تدویر لویی جرگه برای تعدیل قانون اساسی و تطبیق مفاد توافق نامه حکومت وحدت ملی به صدا در آمد٬ سپیدار تاریخ ۲۸ سنبله را در شورای وزیران تصویب کرد و ارگ مانع شد.
فاصله بین قهر و آشتی رهبران ارگ و سپیدار فقط یک هفته انجامید.
من شک دارم که مجادله فعلی میان ارگ و سپیدار یک جنگ زرگری نباشد. خواهید دید که چند هفته بعد غنی و عبدالله باز هم با چهره های خندان کنار هم عکس می گیرند.
تقابل عبدالله و اشرف غنی برای توزیع تذکره های الکترونیکی
لازم است ذکر شود که ارگ ریاست جمهوری اعلام کرده که روند توزیع تذکره های الکترونیکی سرانجام آغاز شده و برای شروع، نام محمد اشرف غنی رئیس جمهور، رولا غنی بانوی اول و سرور دانش معاون دوم رئیس جمهوری ثبت دیتابیس تذکره های الکترونیکی برای دریافت این تذکره ها شده است.
ارگ همچنین اعلام کرده است که روند بایومتریک و ثبت شخصیت های سیاسی و مقام های عالی رتبه دولتی به شمول برخی اعضای کابینه، رئیس شورای علمای افغانستان و رئیس مشرانو جرگه برای دریافت این تذکره ها نیز آغاز گردیده است.
در همین حال، عبدالله عبدالله رئیس اجرایی کشور با نشر اعلامیه ای مخالفت خود را با روند توزیع تذکره های الکترونیکی اعلام کرده و خواستار توقف فوری آن تا زمان رسیدن به یک اجماع و توافق ملی در این خصوص گردید.
دفتر آقای عبدالله با نشر اعلامیه ای نوشته است: «ریاست اجراییه جمهوری اسلامی افغانستان به این باور است که توزیع تذکره های برقی (الکترونیکی) به عنوان یکی از قضایای کلان ملی نیازمند بحث و دقت بیش تر می باشد تا اجماع ملی و توافق همگانی در این زمینه بدست آید.»
اعلامیه ریاست اجراییه می افزاید: «به این اساس و برای دست یافتن به اجماع ملی و توافق جمعی و جلوگیری از اختلافات بیشتر، ریاست اجراییه خواهان معطل شدن توزیع تذکره های برقی گردیده بود.»
همچنین در اعلامیه آمده بود که داکتر عبدالله امروز (شنبه) با محمد اشرف غنی رئیس جمهوری کشور در این خصوص دیدار و صحبت خواهد کرد.
خداداد فقیهی