سیاستِتیتر یک

نماینده ویژه غنی در امور سیاسی: حکومت در مذاکره با طالبان در موقف برتر نیست

همزمان با اعلام تأخیر نشست استانبول در مورد روند صلح افغانستان، محمداکرم خپلواک، معاون شورای عالی مصالحه‌ی ملی و نماینده‌ی ویژه‌ی رییس‌جمهور در امور سیاسی می‌گوید که دولت افغانستان در مذاکره با طالبان در «موقفی نیست که باید می‌بود».

آقای خپلواک که امروز (چهارشنبه، ۱ ثور) در نشست استجوابیه‌ی مجلس نمایندگان صحبت می‌کرد، گفت موارد اختلافی در مراحل انجام مذاکره با گروه طالبان در چوکات جمهوریت و قیمت صلح سبب شده تا موقف دولت افغانستان در این مذاکرات ضعیف شود.

او تأکید کرد: «ما با طرف مقابل (طالبان) که جمهوریت را به تمام معنا نمی‌پذیرند، مذاکره می‌کنیم. مراحل [مذاکره] و قیمت صلح سبب شده است که امروز باید اعتراف کنیم که ما (دولت) در موقفی نیستیم که باید باشیم.»

به گفته‌ی معاون شورای عالی مصالحه‌ی ملی، اگر دولت افغانستان در موقف «قوی‌تر» قرار می‌داشت، به درخواست «یک کس (طالبان)، کنفرانس‌های مرتبط به صلح، لغو ویا متوقف نمی‌شد. اشاره‌ی او به لغو نشست استانبول در مورد صلح افغانستان است.

همچنان او در بخشی از صحبت‌هایش تأکید کرد که گروه طالبان توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد و کشورهای جهان به‌عنوان یکی از «طرف‌ها» به رسمیت شناخته شده است. محمداکرم خپلواک گفت: «طالبان را اگر ما بخواهیم یا نخواهیم، دنیا به آنان رسمیت داده‌اند.»

با این حال، او گفت که اکنون برای مذاکره با گروه طالبان لازم است که دولت افغانستان در درون خود روی پرداخت قیمت صلح و چگونگی انجام مراحل مذاکرات به یک نتیجه برسد.

با این حال، آقای خپلواک خاطرنشان کرد که تمامی افغان‌ها برای برقراری صلح در کشور توافق نظر و در مورد آن نیز اصول «واضح» دارند. او توضیح داد که انتخابات زعیم ملی از طریق اراده‌ی مستقیم شهروندان کشور تنها اصول مورد پذیرش برای مردم افغانستان است.

معاون شورای عالی مصالحه‌ی ملی افزود که با پذیرش اصل انتخابی‌بودن زعیم آینده‌ی کشور توسط طالبان، شهروندان در روند صلح از تمامی حقوق‌شان برخوردار می‌شوند.

از سویی هم، او با اشاره به خروج نیروهای خارجی از افغانستان گفت که مبارزه با ترویزم پس از خروج این نیروها، تنها به دوش افغانستان نیست، بلکه کشورهای منطقه و جهان نیز در مبارزه با ترویزم در افغانستان مسئولیت و مکلفیت دارد.

همچنان سیدسعادت منصور نادری، وزیر دولت در امور صلح نیز که در این نشست مجلس نمایندگان صحبت می‌کرد، گفت که دلیل اصلی تعویق نشست استانبول عدم «علاقه‌مندی» گروه طالبان برای مذاکره بوده است.

آقای نادری گفت که جانب دولت افغانستان در هر زمان آماده‌ی مذاکره و شرکت در نشست استانبول است.

در همین حال، او از گروه طالبان خواست که به‌جای لجاجت به مذاکرات صلح حاضر شوند.

ارگ ریاست‌جمهوری نیز اعلام کرده است که علت تعویق نشست استانبول، عدم آمادگی طالبان بوده است. لطیف محمود، معاون سخن‌گوی ریاست‌جمهوری در تویتی گفته است دولت از هر حرکتی که موجب برقراری صلح عادلانه و پایدار شود، حمایت می‌کند.

او افزوده است: «هر زمانی‌که هرنشستی به هدف صلح عادلانه پایدار برگزار شود، ما (دولت) با یک صدا [در آن] اشتراک خواهیم کرد.»

این درحالی است که مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه‌ی ترکیه در مصاحبه با شبکه‌ی تلویزیونی خبر تُرک (Habertürk) که پس از مشوره با سازمان ملل متحد و کشورهای قطر و امریکا، برگزاری نشست استانبول در مورد صلح افغانستان به بعد از ماه رمضان و عید سعید فطر موکول شده است.

وزیر خارجه‌ی ترکیه افزوده است که تصمیم در مورد تعویق برگزاری این نشست، به‌دلیل اعلام رسمی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان گرفته شده است.

ترکیه، قطر و سازمان ملل متحد نیز با نشر اعلامیه‌ی مشترک تعویق نشست استانبول را تأیید کرده‌اند. آنان گفته‌اند که توافق کرده‌اند تا نشست استانبول به موعد بعدی تا زمانی که شرایط مطلوب برای پیشرفت معنادار فراهم شود، مول گردد.

در همین حال، رولاند کوبیا، فرستاده‌ی ویژه‌ی اتحادیه‌ی اروپا برای افغانستان می‌گوید که فقدان اراده‌ی واقعی طالبان برای شرکت در نشست استانبول و قدم گذاشتن روی مسیر صلح واقعی، تحقیری دیگری برای جامعه جهانی است.

آقای کوبیا در تویتی همچنان نوشته است که تحقیر جامعه جهانی از سوی طالبان نتیجه‌ی امتیازات یک‌جانبه‌ی فراوان در گذشته و بدون عمل متقابل مورد نیاز است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا