نمایشگاه نیمروز: هنرمندان افغان برای نمایشگاهی در ایران گردهم آمده اند
نمونه های خون توسط یک پرستار گرفته می شود و روی دیوار در کنار نمونه های دیگر ریخته می شود.
الیاس علوی می گوید ایده این کار زمانی به ذهنش رسید که خواهرش که به عنوان مهاجر در ایران زندگی می کند، بخاطر ممنوعیت قانونی نتوانست عملیات پیوند گرده داشته باشد.
براساس قوانین ایران، پیوند اعضای بدن به غیرایرانی ها مجاز نمی باشد.
نمایشگاه نیمروز اولین نمایشگاه از این نوع است که طی 4 دهه گذشته در ایران توسط هنرمندان افغان برگزار می گردد و در تلاش است تا نگاه جامعه ایرانی را نسبت به جامعه مهاجران افغان به چالش بکشد؛ جامعه ای که به دنبال جنگ های پی هم در افغانستان به ایران پناه آوردند اما هم اکنون به حاشیه کشیده شده اند.
علوی در گفتگو با گاردین گفت: “می خواهم توجه مردم را نسبت به بی عدالتی که در حق افغان ها در ایران شده است جلب کنم. افغان ها در ایران به طور قانونی اجازه ندارند که پیوند اعضا و یا انتقال خون داشته باشند، اما همچنان برای ایران در جنگ سوریه حضور دارند.”
او افزود: “من این بی عدالتی را انعکاس می دهم. من با این کار می خواستم بپرسم که کدام خون سرخ تر است؟ کدام خون مهم تر است، و کدام یک اهمیت ندارد؟”
نمونه خون های گرفته شده که بر روی دیوار پخش شده اند، همگی سرخ هستند و هیچ یک از دیگری قابل تشخیص نیست.
الیاس علوی شاعر و هنرمند افغان ساکن شهر آدلاید استرالیا هنگامی که کودک بود به ایران مهاجرت کرد و تا 15 سالگی اش در این کشور زندگی کرد.
او هم اکنون به ایران بازگشته است تا به شمول 50 هنرمند افغان دیگر از سراسر جهان در این نمایشگاه اشتراک کند.
علوی می افزاید که مریم کوهستانی مجسمه ساز ایرانی که نمونه کاری اش در گالری محسن و نیاوران به نمایش درآمده است، نیز چهره ای دیگر از افغان ها در ایران نشان می دهد. این مجسمه سوال هایی بسیار اساسی برای جامعه ایرانی مطرح می کند که به افغان ها حتی با لغت موهن «افغانی» یاد می کنند، در حالیکه واژه افغانی تنها برای واحد پول افغانستان است.
این کار خانم کوهستانی اما همچنین نشان دهنده تغییر در دیدگاه نسل جوان تر ایران به مهاجران افغان در ایران است.
مریم کوهستانی خود می گوید: “این برای اولین بار است که هنرمندان افغان از گوشه گوشه دنیا کنار هم جمع شده اند تا تکه های پاره شده این بدن را در کنار هم بیابند.”
لازم به ذکر است که در حال حاضر دست کم یک میلیون مهاجر افغان به طور قانونی در ایران زندگی می کنند و اسناد معتبر اقامتی دارند؛ در حالیکه برآورد می شود که بیش از دو میلیون مهاجر دیگر افغان به طور غیرقانونی و فاقد اسناد اقامتی قانونی در ایران زندگی می کنند.
تبعیض علیه مهاجران افغان در ایران تاکنون بی شمار بوده است، اما به تازگی و با دستور آیت الله سید علی خامنه ای رهبر ایران، کودکان مهاجران افغان حتی آنهایی که فاقد اسناد اقامتی هستند اجازه تحصیل در مکاتب ایران را یافتند.
مهاجران افغان که دهه ها در ایران زندگی کرده اند، از حق داشتن تابعیت و یا پاسپورت ایران محروم هستند و حتی کودکان آنها که در این کشور نیز به دنیا آمده اند به عنوان ایرانی شناخته نمی شوند.