سران اتحادیه اروپا روز شنبه ۱۸ ژوئیه بار دیگر برای دومین روز پیاپی از ساعت ۱۱ به وقت محلی در بروکسل تشکیل جلسه دادند تا به تلاشهای خود برای تغییر موضع چهار کشور به اصطلاح «مقتصد» در قبال طرح احیای اقتصاد اروپا ادامه دهند.
آنها امیدوارند که در نشست امروز بتوانند با جلب موافقت هلند، اتریش، دانمارک و سوئد، راه را برای پرداخت کمک مالی ۷۵۰ میلیارد یورویی به کشورهای عضو به منظور مقابله با تبعات اقتصادی ویروس کرونا هموار کنند.
سران اتحادیه اروپا روز گذشته پس از ساعتها گفتگو در حالی از یکدیگر جدا شدند که هیچ راه حلی برای حل و فصل اختلافاتشان نیافتند.
طرح احیای اقتصاد کشورهای عضو اتحادیه اروپا، شامل اختصاص ۲۵۰ میلیارد یورو وام و در کنار آن اعطای ۵۰۰ میلیارد دلار کمک مالی به کشورهایی میشود که بیشترین آسیب را از شیوع ویروس مرگبار کرونا دیدهاند. بر این اساس اصلیترین ذینفعان این طرح، ایتالیا و اسپانیا هستند.
مهمترین اختلافات سران اتحادیه اروپا
از جمله موضوعات مورد اختلاف میان سران کشورهای اروپا و چهار کشور اصلاحا «مقتصد»، مبلغ کمک مالی و همچنین شیوه بازپرداخت وامها است.
چهار مخالف طرح اصرار دارند که کشورهایی که مشمول چنین کمکهایی میشوند، باید بپذیرند که در قبال این پول دست به انجام اصلاحات اساسی از جمله اصلاحات در بازارهای کار و در سیستمهای بازنشستگی خود بزنند. در مقابل کشورهای جنوب از این موضوع نگرانند که در قبال دریافت این کمکها مجبور به پذیرش مجموعهای از برنامههای تحمیلی شوند.
مارک روته، نخستوزیر هلند که رهبری چهار کشور مخالف را بر عهده دارد، کلیدیترین فرد این نشست محسوب میشود. او به همان اندازه نیز انعطاف ناپذیر است و بویژه خواستار کسب اتفاق آرا برای هر مرحله آزادسازی پول اتحادیه است.