ناامنی چالش بزرگ برگزاری انتخابات آینده پارلمانی و شورای ولسوالی ها
کمیسیون مستقل انتخابات همچنین از تعهد جامعه جهانى و حکومت براى تمویل انتخابات ولسى جرگه و شوراهاى ولسوالى استقبال کرد.
وسیمه بادغیسی معاون عملیاتی کمیسیون مستقل انتخابات، به آژانس خبرى پژواک گفت که برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالی، توسط تذکره های ورقی که کم هزینه ترین شیوه است صورت می گیرد و احتمال دارد که در این انتخابات، از ۷۰ تا ۹۰ میلیون دالر بودجه نیاز شود.
وی، با بیان اینکه بودجه پیش بینی شده، نسبت به انتخات های گذشته پائین تر می باشد گفت که حدود ۹۰ درصد بودجه انتخابات را، جامعه جهانی و ۱۰ درصد دیگرش را حکومت می پردازد که دراین قسمت تعهد صورت گرفته است.
بادغیسی، مصارف تهیه فهرست رایدهندگان را حدود ۲۹،۴ میلیون دالر عنوان کرده، گفت که بودجه تهیه فهرست رایدهندگان، از طرف نهادهای بین المللی با همکاری نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان پرداخت گردیده است.
معاون عملیاتی کمیسیون مستقل انتخابات، درادامه گفت: “همین حال هم کتاب های تهیه لیست رای دهندگان، توسط یک شرکت در دبی در حال تدوین شدن است و بودجه آن، از پولی پرداخت می شود که نهادهای بین المللی کمک کرده اند.”
درعین حال سید حفیظ الله هاشمی کمیشنر کمیسیون مستقل انتخابات، ناامنى را یک چالش جدى در برابر انتخابات دانست و گفت: “در زمان تثبیت مراکز رای دهی، حدود ۳۰ ولسوالی از تصرف حکومت بیرون بود و احصائیه اخیر نشان می دهد که این تعداد به ۴۰ ولسوالى رسیده است و امکان دارد که تا روز انتخابات، ساحات بیشتری در تصرف مخالفان بیفتد.”
وی، با اشاره به امضای تفاهمنامه کمیسیون مستقل انتخابات با ارگان های امنیتی، گفت که به اساس این تفاهمنامه، نهادهای امنیتی مسئولیت تامین امنیت مراکز و محلاتی که در آن ثبت نام رایدهی صورت می گیرد را به عهده دارند.
موصوف، با بیان اینکه نهادهای امنیتی به کمیسیون اطمینان داده اند که قبل از انتخابات و در روز انتخابات، امنیت مراکز رایدهی را تامین می کنند، اظهار امیدواری کردکه مسئولان امنیتی، به تعهدات شان عمل کرده و ساحاتی را که در تصرف دشمن است، از وجود مخالفان پاککاری کنند.
ازسویى هم یوسف رشید رئیس اجرایی موسسه انتخابات و عادلانه افغانستان یا فیفا گفت که جامعه جهانی آماده است که بودجه انتخابات را پرداخت کند؛ اما به شرطی که زمینه برگزاری انتخابات از سوی کمیسیون مستقل انتخابات و حکومت مساعد گردد.
همچنان وی، ناامنی را یک چالش جدی سدراه برگزاری انتخابات عنوان کرده، گفت که وقتى کارمندان کمیسیون مستقل انتخابات مراکز رایدهی را سروی کرده نتوانند، چه تضمینى وجود دارد که صدها تن باشنده گان آن مناطق در انتخابات شرکت کنند .
وی گفت که در انتخابات های گذشته نگرانی در مورد مناطق جنوب، شرق و جنوبشرق وجود داشت؛ اما اکنون مناطق غرب، شمال، شمالشرق و حوزه مرکزی و شماری از ساحاتى دیگر کشور که هیچگونه مشکلی نداشت نیز ناامن شده است، که این مایۀ نگرانی جدی است.
موصوف، با بیان اینکه تاکنون ابتدایی ترین اقدامات در تامین امنیت انتخابات صورت نگرفته است، افزود: “ایجاب می کرد که یک کمیته منظم به سطح وزرا شامل وزیران داخله، دفاع، رئیس امنیت ملی و در راس کمیسیون مستقل انتخابات، وجود میداشت و به شکل منظم پیشرفت های امنیتی را ملاحظه و آن را در بحث انتخابات به بررسی می گرفتند.”
اوگفت:” فقط کمیسیون یک تفاهمنامه را با نهادهای امنیتی امضا کرده، مگر تاحال اقدامات عملی صورت نگرفته است.”
رشید، با بیان اینکه برگزاری انتخابات با چالش های جدی همراه خواهد بود، گفت که اگر به امکانات و تدابیر گذشته انتخابات برنامه ریزی شود، ترس وجود دارد که قسمت های عظیمی از ساحات کشور از انتخابات حذف شود و شمار زیادی از شهروندان، نتوانند پای صندوق های رای بروند و از حق رای شان استفاده کنند.
رئیس اجرایی موسسه انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان، گفت که اگر کمیسیون در سراسر کشور انتخابات را برگزار کند و زمینه مشارکت را برای تمامی واجدین شرایط مساعد بسازد، با آنهم اگر سکتور امنیتی نتواند امنیت را تامین کند، بالای برگزاری انتخابات سرتاسری، شک وجود خواهد داشت.
اما نصرت رحیمی معاون سخنگوی وزارت امور داخله، گفت که در حال حاضر بخاطر تامین امنیت ساحات به منظور برگزاری انتخابات، در ۲۰ ولایت عملیات جریان دارد و ساحات در حال امن شدن است.
وی افزود: “به مردم افغانستان اطمینان می دهیم که ساحات و محلاتی که صندوق های رایدهی گذاشته می شود و از طرف کمیسیون مستقل انتخابات محلات تعیین می شود، از (الف) تا (ی) تمامش را ما اطمینان می دهیم که به شکل جدی آن را تامین امنیت می کنیم.”