هبت الله اخندزاده رهبر طالبان در کوچلاک، در نزدیکی کویته پاکستان تدریس می کرده است
همکاران و دانش اموزان هبت الله اخندزاده می گویند که وی پیش از اینکه به عنوان رهبر طالبان انتخاب شد، برای مدت 15 سال در مدرسه «دینی الحج» در شهر کوچلاک در نزدیکی کویته مرکز ایالت بلوچستان به طور آزادانه تدریس و موعظه می کرده است.
لازم به ذکر است که جزئیات زندگی ملا هبت الله اخندزاده در شهر کوچلاک پاکستان پیش از این در جایی گزارش نشده بود، و این مسئله می تواند فشارها را بر پاکستان افزایش دهد تا این کشور واقعا علیه شورشیان که به طور آزادانه در این کشور زندگی می کنند اقدامی بکند.
و مسئله اینکه، پاکستان تا چه مقدار راضی است که علیه شورشیان و رهبران شورشیان که در این کشور حضور دارند اقدام کند، رابطه اسلام آباد و واشنگتن را اخیرا دچار چالش کرده است. نزدیک به 10 هزار سرباز آمریکایی هم اکنون در افغانستان حضور دارند که با همین شورشیانی که در پاکستان به طور آزادانه زندگی و اقامت دارند، در حال جنگ هستند.
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اما در همین حال گفت که در حال حاضر نمی تواند مکان فعلی و یا قبلی ملا هبت الله اخندزاده رهبر جدید طالبان را تایید کند.
گفته می شود که اخندزاده پس از رد شدن از مرز افغانستان و پاکستان، هم اکنون در جایی نامعلوم مخفی شده است؛ اما وی زمانی مخفی شد که رسما به عنوان رهبر طالبان معرفی گردید، و پیش از آن، به گفته همکاران و دانش اموزان او، اخندزاده به طور آزادانه در شهر کوچلاک پاکستان اقامت داشت.
وی پس از اینکه ملا اختر محمد منصور رهبر قبلی طالبان در حمله یک هواپیمای بی سرنشین نیروهای آمریکایی کشته شد، به عنوان امیر طالبان معرفی گردد.
گفتنی است که این حمله نیروهای آمریکایی، خشم مقامات پاکستان را به دنبال داشت که چرا در خاک پاکستان، عملیات انجام داده اند، اما واشنگتن از سویی دیگر نسبت به سیاست دوگانه پاکستان مشکوک گردید.
پنج سال پیش نیز، نیروهای آمریکایی به محله ای در نزدیکی اسلام آباد پایتخت پاکستان حمله کردند و موفق به کشتن اسامه بن لادن رهبر القاعده در آنجا شدند.
حفیظ عبدالمجید مدیر مسجد الحج در شهر کوچلاک پاکستان می گوید “زمانی که اخندزاده به عنوان امیر طالبان معرفی گردید، او و تمام اعضای خانواده اش اینجا را ترک کردند. من خودم سال ها شاگرد اخندزاده بودم.”
او افزود “شما نمی توانید همزمان هم استاد علوم دینی باشید و هم دولت طالبان را اداره کنید. و البته ماندن او، هم برای مسجد و هم برای همکاران او و دانش اموزان خطرناک بود.”
پاکستان اما در پیوند به این گزارش گفت که این کشور هر اقدامی را علیه شورشیان می کند، اما در خصوص حضور اخندزاده در شهر کوچلاک چیزی نگفته است.
یک سخنگوی ارتش پاکستان گفت که ارتش (پاکستان) در این خصوص اظهار نظری نمی کند.
تحلیل گران منطقه می گویند پاکستان سال هاست که از شورشیان مسلح افغانستان حمایت می کند تا از نفوذ هند در افغانستان جلوگیری نماید.
پاکستان و هند بر سر کشمیر تا کنون سه بار با هم جنگ کرده اند.
سرفراز بگتی وزیر داخله ایالت بلوچستان به رویترز گفت “من شدیدا هر گونه حضور سازماندهی شده طالبان را در بلوچستان رد می کنم.”
در مسجد الحج شماری از نوجوانان پاکستانی در کلاس های درس دینی اشتراک می کنند، و گفته می شود در این مناطق میلیون ها تن از همین نوجوانان در این گونه مدارس اشتراک می کنند.
اتاقی که قبلا ملا هبت الله اخندزاده در آن بین کلاس های درس اش استراحت می کرده، قفل شده و پرده های پنجره اش نیز کاملا کشیده شده است، اما نام هبت الله اخندزاده با خط خوشنویسی شده بر روی یکی از دیوارهای این اتاق دیده می شود.
همکاران و دانش اموزان هبت الله اخندزاده در گفتگو با رویترز درباره او سخن گفته اند.
هبت الله اخندزاده احتمالا در دهه 50 سالگی اش است و از کندهار افغانستان می باشد. و تنها دو روز قبل از اینکه به عنوان رهبر طالبان معرفی شود، این مدرسه را ترک کرد.
عبدالمجید مدیر این مسجد می گوید آخندزاده از 8 صبح تا ظهر به دانش اموزان تدریس می کرد و ماهانه 10 هزار روپیه پاکستانی (100 دالر) معاش دریافت می کرد.
وی گفت “ما بسیار ناراحتیم که او هم اکنون رفته است، زیرا او استاد بسیار خوبی برای دانش آموزان بود و یکی از دارایی های اصلی مسجد الحج محسوب می گردید.”
چندین تن دیگر در مسجد حرف های عبدالمجید را تایید کردند، اما خواستند که نامی از آنها برده نشود.
هنگامی که خبرنگار از آنها پرسید که چگونه مردی که رابطه ای بسیار نزدیک با طالبان دارد می تواند آنقدر آزادانه زندگی کند، عبدالمجید پاسخ داد: “اخندزاده فقط یک مرد دینی بود. او یک شیخ الحدیث بود. و زمانی که به عنوان امیر طالبان معرفی شد، اینجا را ترک کرد. این تمام چیزی است که ما می دانیم.”
برخی دیگر از اعضای این مسجد اما گفتند که اخندزاده چندین تن از اعضای خانواده اش را درجنگ افغانستان و پس از ورود آمریکایی ها از دست داد.
«پای خان» یکی از دانش آموزان سابق اخندزاده گفت که به یاد دارد در سال 2014، اخندزاده در یک جمعی در کویته به طور علنی از کشته شدن یک فرمانده طالبان در افغانستان تجلیل می کرد.
پای خان که هم اکنون عضو یکی از احزاب طرفدار طالبان به نام حزب «جمعیت علمای اسلام فضل» در پاکستان است، افزود “اخندزاده در آن اجتماع با خشم زیاد در خصوص حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان صحبت کرد و گفت که ما به جهادمان در افغانستان ادامه می دهیم، و با دولت دست نشانده در افغانستان و یا با آمریکا هرگز مذاکره نخواهیم کرد.”
وی همچنین گفت که برای چندین سال در مسجد الحج شاگرد اخندزاده بوده است. “اگر شما اخندزاده را روزی در سرک ببینید، قطعا نخواهید شناخت که او یکی از رهبران بزرگ دنیا است.”
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان نیز در همین حال می گوید که ملا هبت الله اخندزاده پس از فرار از افغانستان، برای چندین سال در مسجد کوچلاک در نزدیکی کویته پاکستان مستقر شد و به عنوان رئیس عدلیه گروه طالبان فعالیت می کرد.
مجاهد اما در خصوص اینکه اخندزاده کوچلاک را چه موقع ترک کرد، اطلاعات دیگری نسبت به همکاران او می دهد. ذبیح الله مجاهد گفت “سال گذشته و پس از اینکه اخندزاده به عنوان معاون رهبر طالبان منتخب شد، کوچلاک را ترک کرد.”
او افزود “آیا شما باور می کنید که چهره ای مانند اخندزاده بتواند، در مکانی آن چنان مشخص مانند کوچلاک زندگی کند و یک مدرسه را اداره کند، در حالیکه نیروهای آمریکایی و افغانستان و تمامی نهادهای امنیتی شان شدیدا در تلاش هستند تا او را بکشند و یا دستگیر کنند؟”
لازم به ذکر است که گرچه عکس و یا اسنادی پیدا نشد که نشان دهد اخندزاده در این مدرسه حضور داشته است، اما اسم او برای اکثر ساکنان منطقه کاملا اشنا بود و همه او را می شناختند.
«سید عبدالستارشاه چشتی» سخنگوی حزب سیاسی «جمعیت علمای اسلام نظریاتی» که حزبی طرفدار طالبان و مستقر در کویته پاکستان است، گفت “آخندزاده سال ها در کوچلاک زندگی می کرد. من بارها با او ملاقات داشتم. او همواره به کویته می آمد.”
دیپلومات های غربی معتقدند که برخی مدارس دینی در کویته پاکستان محلی برای رویش چهره های افراطی اسلامی هستند که به گروه های شورشی می پیوندند.
در کویته، مدارس بسیاری ایدولوژی طالبانی را تدریس می کنند، و منابع طالبان نیز خود می گویند که «شورای کویته» و یا «شورا» گاه و بیگاه در این شهر برگزار می شود تا تصمیم های کلان به شمول انتخاب رهبر را بگیرند.
پاکستان اما رد می کند که رهبران طالبان در این کشور آزادانه فعالیت دارند.
سرفراز بگتی وزیر داخله ایالت بلوچستان می گوید که این کشور اقدامات جدی برای جلوگیری از تردد شورشیان طالبان با استفاده از اسناد مسافرتی جعلی پاکستان را روی دست گرفته است.
وی اما گفت که مقامات پاکستان نمی توانند چهار میلیون مهاجر افغانستانی که برای دهه ها در پاکستان حضور داشته اند، را ردیابی کنند.
او گفت “غیرممکن است برای ما که پیش بینی کنیم چه کسی میان مهاجران افغانستانی در پاکستان رئیس جمهور افغانستان می شود، و چه کسی رهبر طالبان!”