برگزیده هابین الملل

مقامات پیشین امریکایی: خروج امریکا از افغانستان فاجعه به بار می آورد

کمیتۀ خدمات قوای مسلح مجلس سنای کانگرس امریکا با نام “استراتیژی ایالات متحده در افغانستان” نشست استماعیه را برگزار کرد. مذاکرات صلح با طالبان، خروج قوای نظامی امریکا از افغانستان، نقش همسایگان افغانستان در جریانات این کشور و حفظ دستآوردهای دو دهۀ پسین نکات اصلی این بحث بود.

در این نشست که روز سه شنبه ۱۱ فبروری (۲۲ دلو) برگزار شده بود، کمبرلی فیلد، مشاور پیشین ماموریت حمایت قاطع ناتو در افغانستان، جان کینی، معاون پیشین لوی درستیز اردوی امریکا و کولین جکسن، دستیار معاون پیشین وزارت خارجۀ امریکا در امور افغانستان و پاکستان به سناتوران امریکایی معلومات دادند.

هر سه شرکت کنندۀ این جلسه و سناتوران امریکایی تاکید داشتند در صورت هرگونه توافق صلح با طالبان، باید زمینه برای مشارکت فراگیر سیاسی هموار شود و دستآوردهای دو دهۀ پسین به ویژه پیشرفت‌ها در زمینۀ حقوق زنان حفظ شود.

یکی از پرسش‌های عمدۀ سناتوران امریکایی این بود که در صورت خروج احتمالی قوای امریکایی از افغانستان، چی پیش خواهد آمد؟

آقای کین در پاسخ گفت: “فاجعه به بار خواهد آمد…تمام دستآوردها از بین خواهند رفت. داعش و القاعده از این وضعیت سود خواهند برد و به خود سر و سامان خواهند داد. طالبان و دیگر گروه‌های دهشت افگن، خروج امریکا را به عنوان پیروزی خود در جنگ تبلیغاتی کار خواهند گرفت. جنگ داخلی شعله ور خواهد شد.”

خانم فیلد که زمانی مشاور ناتو در افغانستان بود، نسبت به پیامد ناگوار خروج زود هنگام قوای خارجی از افغانستان هشدار داد. او گفت: “حکومت کنونی سرنگون خواهد شد، جنگ‌سالاران حاکم شده و چیزهای زیادی را از دست خواهیم داد.”

از سوی دیگر، شماری از کارشناسان امریکایی هشدار داده اند از هم پاشیدن حکومت و آغاز بحران داخلی دیگر در افغانستان، زمینۀ دست اندازی بیرونی را در امور آن کشور هموارتر خواهد کرد.

کولین جکسن در این مورد اشارۀ مشخص داشت و گفت خروج زودهنگام قوای امریکایی از افغانستان عرصه را برای گسترش نفوذ دشمنان امریکا در افغانستان باز خواهد کرد.

او گفت: “دشمنان بیرونی امریکا دست به کار خواهند شد. ایران به جنگجویان نیابتی خود رو خواهد آورد. پاکستان نفوذ خود را بیشتر کرده و روسیه نیز وارد عمل خواهد شد.”

نقش کشورهای همسایه در امور افغانستان به ویژه نقش پاکستان و حمایت آن کشور از گروه طالبان، نکتۀ عمدۀ دیگر این بحث بود.

آقای جکسن که تجربۀ کار در امور افغانستان و پاکستان را در وزارت خارجۀ امریکا دارد، تاکید کرد که به پاکستان فهمانده شود که اگر خواهان رابطۀ خوب با امریکا است، باید از حمایت طالبان دست برداشته و از حکومت و مشارکت سیاسی در افغانستان حمایت صادقانه کند.

جان کینی همچنین گفت که باید واشنگتن از حکومت آیندۀ افغانستان حمایت جدی کرده و با آن کار کند.

با آنکه تا حال برندۀ انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مشخص نیست، آقای کینی گفت که رییس جمهور غنی در صدد است تا هزینه‌های نظامی آن کشور را که امریکا می‌پردازد، در سال‌های آینده کم کند. او همچنین از قول آقای غنی حکایت کرد که وی با عربستان سعودی، امارات متحدۀ عربی و شماری از کشورهای دیگر در تماس است تا در زمینۀ تامین مصارف دفاعی افغانستان، کمک آن کشورها را جلب کند.

نگرانی از خروج زودهنگام قوای امریکایی از افغانستان در حالی در سنای امریکا ابراز می‌شود که هم اکنون خروج کامل قوای نظامی امریکا یکی از نکات اساسی بحث میان نمایندگان طالبان و امریکا است.

دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده نیز همواره با اشاره به پایان بخشیدن ماموریت نظامیان امریکایی در افغانستان تاکید کرده است که طولانی‌ترین جنگ امریکا باید پایان یابد و نظامیان امریکایی به کشورشان برگردند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا