حاجی محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان را همگان به عنوان یک رهبر برجسته ائتلاف مجاهدین علیه تهاجم شوروی در سال های دور و یکی از جریان سازهای اصلی سیاست افغانستان طی دو دهه گذشته می شناسند.
آقای محقق طی دو دهه گذشته پست های سیاسی مختلفی را در بدنه دولت جمهوری اسلامی افغانستان تجربه کرد، اما همگان بر این موضوع واقف اند که همواره قدرت سیاسی و ایجاد موج او در صحنه سیاست افغانستان فراتر از پست های سیاسی منصوب شده اش بوده است.
برای نمونه، در ساختار سیاسی یک دولت عادی در هر جای دنیا، یک مشاور رئیس جمهور آن قدر قدرت برای او تعریف نشده است که بخواهد والی منصوب شده از سوی رئیس جمهور کشور را از آسمان آن ولایت بازگرداند، آن هم به این دلیل که با او مشورت نشده است.
اما محمد محقق اوایل سال جاری و پیش از سقوط نظام پیشین، جنرال مراد علی مراد را که از سوی سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور به عنوان والی دایکندی پیشنهاد و از سوی رئیس جمهور تایید نیز شده بود، از آسمان ولایت دایکندی بازگرداند.
این که این قدرت سیاسی را محمد محقق مرهون پشتیبان مردمی و یا توانایی های شخصی اش است را به قضاوت مردم می گذاریم؛ مانند همان سوال همیشگی تخم مرغ و مرغ (در ابتدا تخم مرغ بوده یا مرغ)؛ که در اینجا آیا در ابتدا توانایی های فردی محمد محقق بوده که جامعه هزاره به او اتکا نموده، یا جامعه هزاره به وی در نبود دیگر پیشروهای این جامعه، قدرت عرض اندام در میدان رقابت های سیاسی در افغانستان داد و از او مردی صاحب نام ساخت.
بهرحال، برای سوالی که می خواهیم از وی مطرح کنیم فرقی نمی کند که او به چه صورت مطرح شده است؛ مهم این است که او مطرح شده است؛ دست کم خود او نیز نمی تواند انکار کند که میان جمعی کثیری از جامعه اهل تشیع و جامعه هزاره تا پیش از سقوط دولت جایگاهی داشته و به قول معروف، پشت او نماز می خواندند.
در زمان سقوط دولت، محمد محقق در معیت هیاتی از رجال برجسته نظام پیشین در اسلام آباد پاکستان بسر می برد. پس از آن، سرعت رویدادها در کشور و شوک عجیبی که به مردم افغانستان و دنیا از سرعت سقوط و متلاشی شدن نظام وارد شده بود، به گونه ای بود که کمتر کسی مجال توجه به محمد محقق و دیگر شخصیت های سیاسی داشتند، و یا اگر هم توجه کردند خواسته مشخصی از آنها نداشتند.
اما این که مردم عموم خواسته مشخصی از رهبرانشان نداشته اند، دلیل بر این نمی شود که رهبرانشان نیز پاسخی مشخص و اقدامی مشخص برای نیازهای مردم نداشته باشند.
طی دست کم بیش از صد روز گذشته که از عمر حکومت تازه طالبان می گذرد، تنها کاری که به طور بارز از محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان دیده شده، این است که در صفحه رسمی اش پیام های تسلیت شخصی به مرگ دوستان و خویشان و هم عصران خود بدهد؛ کاری که شاید «احمد بولانی فروش» سر کوچه خانه مان در چهارراهی پل سرخ شهر کابل بیشتر از او بلدیت داشته باشد.
به غیر از پست های فیسبوکی اش، محمد محقق یکی دو باری هم در مجلس فاتحه خوانی و مهمانی های شخصی هم عصران خویش در شهر مشهد ایران دیده شده است.
حاجی محمد محققی که طی دو دهه گذشته سطوح مختلفی از قدرت سیاسی را به واسطه پشتیبانی مردمی در افغانستان تجربه کرده و لذت برده است، بهتر است از پرچین به دور خود کشیده اش خود را بیرون کشد و در این روزگار مبهم داعیه دار حقوق همان مردمی باشد که طی دو دهه گذشته تحت منبر وی سنگ بر سینه زده اند.
در غیراینصورت، مردم این طور برداشت خواهند کرد که محمد محقق و امثالهم تنها زمانی که همه چیز برای آنها مهیا باشد حضور بهم می رسانند و جایگاه والا و امتیازات می خواهند؛ اما در سختی ها مردم را فراموش می کنند.
جای هیچ شکی نیست که این روزها جمعیت کثیری از مردم افغانستان روزهای خوشی را بسر نمی برند.
در رابطه با دیگر شخصیت های سیاسی در نظام پیشین که به واسطه پشتیبانی مردمی طی دو دهه گذشته موقف سیاسی-اجتماعی خوبی داشته اند نیز در مطالب بعدی سخن گفته خواهد شد و نوک پیکان تنها به سمت محمد محقق نبود.
مرتضی صمیمی
بله محقق تنها مردی بود که در تشکیل دولت موقت بن را گفت از تاو سنگش کج گذاشته شده بود که هم همان شد در همان زمان که دست نشانده گان غربی ها صدایش را خفه کرد نتیجه شان را حالا شما فهمیدند این تحویل قدرت دسیسه است منتظر جنگ بزرگ منطقه ای باشید مثل اینکه صدام حسین سری ایرانی ها حمله کرد شرق و غرب پشتیبانی شان بود حتی کشور های مختلف مرتجع منطقه شما تحلیل تان حدف چیزی دیگری شاید باشه
بله
ولی این را بیاد داشته باشیم که باید راهکار نیز مطرح کنیم و وضعیت را رصد کرده گاهی خویش را بجای دیگران قرار داده وتنها از نقد کردن وانگشت انتقاد روی دیگران گذاشتن بی پرهیزیم!
مفت خوران شهوت پرست بودن رهبران بی کفایت افغانستان ، کسانی که با جان مردم بازی میکردند و سراسر فریب و نیرنگ بودند
شکر که تاریخ این خون خاران به پایان رسید
بله بعد از شهادت استاد عبدالعلی مزاری واستاده شهید سید مصطفی کاظمی اينها ی،که خودشان را رهبر حزب میخوان ندیکی،اينها دوی،اينها همه،اينها بیکیفیت بوده است به فکر مردم نبودهاند بی،اتفاقی ودودستگی،ده،دستگی،کشاندن وبه فکر ی،جيب شکمی حیچ،خدمتي به مردم نکرده است،خدا ازاین ها،نگذرد
بنظرشمامحقق چه کن
همه علیه محقق گب مفت میزند محقق ریس جمهور نبود وزیردفاع هم نبود یک رهبر سیاسی بود یک رهبر بود نصف مردم هزاره هم مخالف ایشان بودحکومت توست اشرف غنی اداره میشود نه توسط محقق
آمریکا حمایت نکرد پاکستان باتمام توان ازطالبان همایت کرد
پس محقق وخلیلی ودوستم وعطا چه میکرد وانها به حد یک دولت قدرت نداشته اند که ایستاد میشد ومی جنگیدولی روی یک موضوع رهبران سیاسی ملامت مردم است که اتحاد ووحدت شان حفظ نکردن ودنبال ایجاد نفاق هم بودن که نتیجه کارشان باعث آب روریزی خود شان گردید ممکین اگر تحمل وهم پذیری میداشت وطرح خوب به حکومت میداد شاید کار به انجاه نمی رسید
ودراین ارتباط همه رهبران مسول هست وجواب گودرنزد مردم میباشد
نه باید کل این سقوط را بدوش محقق بی اندازیم خیل بی انصاف خواهد بود
من که در خارج از افغانستان زندگی می کنم و آقای صمیمی که در کابل شاید باشد، طالب بود و نبودش در وجود من و امثال ما و شما کدام پیازی ریز نکرده و … اما محقق و امثالش در هر کجا باشد تازنده هستند و از صحنه فعالیت به گونه فزیکی حذف نشده باشد، برای طالب و کل افغانستان خبر ساز است چنانچه خودت از گذشته اش یاد آور شدین، اگر در کابل یا افغانستان بودن یا می ماندن قطعاطالب برخوردش با محقق م و امثالش مثل نگاهش باما قطعا فرق داشت .
محقق یک ادم بیسواداست وبودانتظارداشتن ازوحماقت است
خلیلی همچنان اینهاشعوررهبربودن راندارند
هر حزب سیاسی که تشکیلات منظم بایک برنامه دوامدار نداشته باشد ودر وقت قدرت اعضای خویشرا فراموش نماید به چنین روزی دچا میشود..
محمدمحقق همواره ازاحساسات مردم برای بدست آوردن قدرت وجاه طلبی درمقابل دولت استفاده میکرد.
بنظر شما رهبری دست که باشد؟
توهین را بس کنین نفاق اندازی افغانستان را به این حال و روز رساند محقق چی کاره بود که شما دارین توهینش میکنین .
بخاطری حق میگفت
بخاطری مثلی دیگه مردم خیانت نکرد .
اصلا شما از سیاست چی میدانید
به قول معروف فیل د نمک دیگ چی میداند
فعلا هم اگر محقق همه کاره افغانستان باشد در مدت ۱۰ سال افغانستان را به بهترین کشور دنیا تبدیل میکند اگر مثلی شما منافقین در موضوعات مختلف نفاق افگنی نکنند
ببخشید هموطنان عزیز من خودم پشتون هستم ولی مثلی بعضی از هموطنان عزیزم که در باره محقق حرف زدن میخواهم منم چند کلمه بگویم ما پشتون ها هیچ وقت به محقق فرست ندادیم ولی مطمئن هستم که اولین شخصی که در افغانستان واقعا از جان و دل خدمت میکند محقق است نه طالب و نه محمد اشرف غنی و نه دیگر رهبران ببخشید هموطنان عزیز شمای که او بد میگویید به شما حق میدهم چون شما نمیخواهید افغانستان خدمتگار واقعی داشته باشد.
یک نکته مهم این که محقق تنها رهبری مردم هزاره یا شیعه نبود و نیست بلکه رهبری تمامی مردم وطن دوست و وطن پرست افغان ها است
افغان ها اگر تنها یک رهبر داشته باشد او هم حاجی محمد محقق است
ببخشید هموطنان عزیز من خودم پشتون هستم ولی مثلی بعضی از هموطنان عزیزم که در باره محقق حرف زدن میخواهم منم چند کلمه بگویم ما پشتون ها هیچ وقت به محقق فرست ندادیم ولی مطمئن هستم که اولین شخصی که در افغانستان واقعا از جان و دل خدمت میکند محقق است نه طالب و نه محمد اشرف غنی و نه دیگر رهبران ببخشید هموطنان عزیز شمای که او بد میگویید به شما حق میدهم چون شما نمیخواهید افغانستان خدمتگار واقعی داشته باشد.
یک نکته مهم این که محقق تنها رهبری مردم هزاره یا شیعه نبود و نیست بلکه رهبری تمامی مردم وطن دوست و وطن پرست افغان ها است
افغان ها اگر تنها یک رهبر داشته باشد او هم حاجی محمد محقق است
در مورد محقق بسیار یک تحلیل درست و بجا وی باشد بعضی از دوستان انتقاد میکنند و میگویند که این طرز تفکر و نوشتار تفرقه افکنی است و محقق در ساختار سیاسی کدام جای پیاز نبوده ما هم تایید میکنیم که ایشان هیچ قدرتی نداشته اما دوستان سوال اینجا آیا ایشان رهبر یک اپوزوسیون یا یک جریان سیاسی بوده است آیا وظیفه یک رهبر فقط زن گرفتن و ثروت اندوزی و لاف و پتاق وفیسبوکی است محقق در طول بیست سال حکومت خرزی و کلمرغ در بدنه حکومت جای داشت اما کوچکترین حرکتی که برای منافع مردم هزاره انجام داده باشه از وی ندیدیم ایشان غیر از منافع خود و خانواده شان هیچ حرکتی و یا موضعگیری سیاسی در راستای منافع مردم نکردند آیا وظیفه یک رهبر این است که تا وقتی منافع خود وخانواده اش تامین است در کنار مردم باشد و هر وقت احساس خطر کرد دمش را روی کولش گذاشته و الفرار
دریک جامعه که دین وخدا وکشور وقدرت وسعادت درانحصار یک قبیله خاص باشد چگونه از محقق ها انتظار داشت که برای مردمش کاری کند آیا حکومت قبیله ای وفاشست برای محقق اجازه داد که برای مردمش کار کند پیشنهاد ولایت جاغوری از سال دوهزار تا دوهزار بیست یک در تاقچه های اسناد ارگ نگهداری شد فقط در انتخابات یک بار گردش را می تکان بعد از انتخابات باز به تاقچه مگذاشت چرا واقیعت را نمی گوید پیش از اینکه به اساس عقده های قومی انتقاد کنید کمی تحقیق کنید رسمیت احوال شخصیه شیعیان وولایت دایکندی ودانشگاه ومیدان هوایی بامیان تلاشهای محقق است بشتر از این حکومت قبیلوی هزاره ها را لایق نمی دانیست
ضرب المثل. :«« از بی آدمی کسی گم نمی شود ،،. بلکه از بد آدمی.گم. میشوند»!!! …. بنظرمن نبودن محقق و خلیلی. وسروردانش در صحنه سیاست منحیث. تیکه داران قوم هزاره و جامعه تشیع افغانستان. از بودن شان. صدمراتب بهتر است!! زیرا محقق. و خلیلی. درین چهل سال اخیر اولا: مابین جامعه تشییع افغانستان. تفرقه انداختند !
ثانیا : مناسبات نسبتا حسنه اهل تشییع با اهل تسنن را خدشه دارنمودند !!
ثالثا : بخاطر رسیدن به قدرت . وثروت ازادرس مردم هزاره ازهیچ نوع معامله گری ومنفعت طلبی دریغ نکردند!!! سخن آخر!! دیگر مردم هزاره. واهل. تشیع افغانستان. فریب این تیکه داران قومی. معامله. گر. را نخواهند خورد!!!
بله چنانچه همه میداند و خواهد دانست که محمد محقق از هیچ نگاه برخودرا نبود و نداشت نی در راس دولت قرار محکم داشت نی چب دولت نی از سواد کافی بود و نی از پول اسکناس انقدر که اختیار داشت انحام داد گاهی موافق مردم. ووو گاهی مخالف مردم
محقیق یک عالم دین دار مردم دوست بوده یک رهبر واقعی است.رهبری که به خود رسیدگی نتواند ایا به مردم رسیدگی میتواند نه خیر؟ به اثر تلاش علیه دوشمنانش به جایگاه رهبریت رسیده بازهم محقیقدر تلاش نجات مردمش است گرچه من به حزب وتنظیمش نیستم در جایگاه که محقیق به مردمش نموده کسی نکرده.درموضوع نفاق افگنی نباشددوران عبدالرحمن خان پشتون ها مثل همین طالبان قدرت داشته چند تن محبوس را میخواسته حبس کنند قوماندانش به عساکر گفته که تاجیک ها واوزبیک هارا حبس کنید .وهزاره هارا بگویید در بیرون حبس هستید عسکر به قوندانش گفته فرار میکنند قوماندان گفته نه خیر چون تفاق ندارند اگر یکی شان مردی کند پابه فرارگزارد یگرافرادهزاره ما را خبر میدهد قوم بی تفاق اند حالا از محقیق کرده خوب نیست متوجه شوید که بی کاره است
محقق فعلا با سه کار اساسی مصروف است:
۱- پمپر کردن نواسه ها
۲- رسیدگی به امور شبانه زوجات (قبلا بادیگاردها این کار را برایش انجام میدادند که فعلا مقدور نیست)
۳- مرور حماقت ها، توهین ها و خیانت هایی که به قومش کرد.
سلام این سخن یک جوان هزاره شیعه است بس است بس، خودتان سرنوشت برای خود بسازید و در این راه به خدا توکل کنید نه محقق و نه ملا های شورای علما به فکرتان هستند و نه هیچ کس دیگر به قول پدرم از بی درد ها بپرس که ماه چند است آنها که غم ندارند نیازی هم ندارند غم را غریب و بیچاره دارد بیایید خودمان با غیرت خودمان زندگی را تغییر دهیم از ردیف پایین شروع کنیم به بالا برویم انقلاب یعنی تغییر در نفس و جان خود ما باید به این پرسش پاسخ بدهیم چرا مسلمانیم و مسلمانی واقعی چیست ما بین خود حتی صله رحم نداریم چه برسد به اتحاد و بعد به مسلمانی و بعد به شیعه بودن قرآن بین ما چه جایگاهی دارد ؟