پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا تصمیم گرفت کمکهای این کشور به سازمان جهانی بهداشت را به دلیل عدم پاسخگویی درست در مهار پاندمی ویروس کرونا بهگونۀ موقت به حالت تعلیق درآورد، شماری از کشورهای دیگر حمایتشان را از این سازمان جهانی اعلام کردند.
ترامپ با انتقاد از سازمان جهانی صحت گفته است این سازمان به اندازۀ کافی تلاش نمیکند تا چین را به دلیل اشتباهاتش وادار به پاسخگویی کند و به همین دلیل آمریکا کمکهایش را به این سازمان به حالت تعلیق در می آورد. با این حال، شماری از متحدان نزدیک آمریکا میگویند که آنان با این تصمیم ترامپ به شدت مخالف اند و از آن پیروی نمیکنند.
اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا با اظهار نگرانی از گفتههای ترامپ میگوید، سازمان جهانی بهداشت از انتقاد مصئون نیست، اما این سازمان فعالیتهای مهمی انجام داده است. در جاپان نیز ماه پیش تاروآسوما، معاون نخستوزیر این کشور در اوج انتقادها از سازمان بهداشت جهانی گفته بود که بهتر است این سازمان اسمش را به سازمان بهداشت چین تغییر دهد. با این حال، یوشیدسوگا، دبیرکل کابینۀ این کشور روز چهارشنبه گفت جاپان به همکاری و حمایت مالیاش از سازمان بهداشتی ادامه میدهد.
جسیندا آردن، نخستوزیر نیوزلند، انتقادات ترامپ را به شدت رد کرده و گفته است که در زمانی مثل حالا که ما به اطلاعات و مشورههای سازمان جهانی بهداشت نیاز داریم و این سازمان این اطلاعات را در اختیار ما میگذارد ما باید از این سازمان پشتیبانی کرده و با آن همکاری کنیم.
هیکوماس، وزیر خارجۀ آلمان در صفحۀ توییترش نگاشته است که تعمیمدادن تقصیر کمککننده نیست. سخنگوی نخستوزیر بریتانیا نیز گفته است که سازمان بهداشت جهانی یک نهاد ضروری جهانی است که علیه پاندمی جهانی مبارزه میکند و ما طرحی به قطع کمکهایمان به این سازمان نداریم.
جوزف باریل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از این تصمیم به شدت انتقاد کرده و گفته است که این تصمیم نیروی مبارزه با این پاندمی جهانی را تضعیف میکند. او در صفحۀ توییترش نگاشته است که از این تصمیم آمریکا «عمیقاً» متاسف است. در دورانی که بیشتر از هر زمانی دیگر به تلاشهای سازمان جهانی صحت برای کنترل و مبارزه با پاندمی ویروس کرونا نیاز داریم، هیچ دلیل قانعکنندۀ برای این تصمیم رئیسجمهوری آمریکا وجود ندارد. ما تنها با نیروهای همهگانی میتوانیم بر این بحرانی که هیچ مرزی را نمیشناسد، پیروز شویم.
منتقدان آقای ترامپ در داخل و خارج از آمریکا تصمیم او مبنی بر تعلیق کمکهای آمریکا به سازمان بهداشت جهانی را اقدامی برای انحراف انتقادها از برخورد خودش با بحران کرونا میدانند.
لیونید سلوتسکی، رئیس کمیتۀ خارجی دومای روسیه روز چهارشنبه اقدام ترامپ را کاملاً زیانمند و آن را نوعی خودخواهی و سیاسیسازی بیماری کوید 19 خواند. ماریازاخاوروف، سخنگوی وزارت خارجۀ روسیه این اقدام ترامپ را گامی برای سرزنش دیگران در ناکامی آمریکا در مبارزه با ویروس کرونا خواند.
در همین حال، یک سخنگوی دولت چین روز چهارشنبه اقدامات سازمان جهانی بهداشت را ستود و گفت که این سازمان در بحران جهانی بهداشت عمومی نقش غیرقابل تعویض ایفا کرده است. او افزود که تصمیم تعلیق کمکهای آمریکا تواناییهای سازمان بهداشت جهانی را تضعیف و همکاریهای بینالمللی را کاهش میدهد.
پشتیبانی روسیه و چین از سازمان بهداشت جهانی این نگرانی را به وجود آورده که تصمیم ترامپ ممکن است باعث بدترشدن وضعیت در این نهاد شود تا تشویق به ایجاد اصلاحات در آن.
آنتینیو گوترش، دبیرکل ناتو روز سهشنبه با تأیید این مباحث گفت، احتمال دارد نهادهای مختلف از این حقایق خوانش متفاوتی داشته باشند. او افزود، وقتی پروندۀ این پاندمی بسته شود، فرصت خواهیم داشت تا بهگونۀ کامل به عقب نگاه کنیم تا بفهمیم که چهگونه یک بیماری پدیدار شد و چقدر سریع در سراسر جهان پخش شد و همه آنهایی که درگیر این پاندمی بودند، چهگونه به آن واکنش نشان دادند، اما حالا زمانش نیست.
منتقدان ترامپ از این بیم دارند که رئیسجمهوری آمریکا با نادیدهگرفتن این هشدارها یک سازمان جهانی را که تلاشهایش برای بهداشت جهانی حیاتی است، در معرض خطر جدی قرار میدهد.
در نوار فلاکتبار غزه، جایی که حتا پیش از شروع پاندمی، نظام بهداشتی برای عرضه خدمات بهداشتی در تقلا بود، در حال حاضر و در بحبوبۀ بحران کرونا این منطقه به شدت به کمکهای سازمان بهداشت جهانی وابسته است. زمانی که اولین مورد مثبت ویروس کرونا در این منطقه ثبت شد، سازمان بهداشت جهانی مرکزی را در نواز غزه ایجاد کرده است که نزدیک به 70 دستگاه تنفس مصنوعی دارد.
مقامهای بهداشتی هشدار دادهاند که اگر بیماری در اردوگاههای پرجمعیت و بدون آب آشامیدنی سالم و برق این منطقه شیوع پیدا کند، پیامد آن ویرانکننده خواهد بود. متخصصان درمانی میگویند که تصمیم آقای ترامپ هزینۀ انسانی در پی خواهد داشت.
مهدات عباس، رئیس عمومی مراقبتهای اولیه وزارت صحت فلسطین این تصمیم را دیوانهگی میخواند و میگوید، اقدامات سازمان بهداشت جهانی درست یا نادرست توسط انسانها اداره میشود، اما این سازمان در سالهای گذشته بارها و بارها جهان را نجات داده است.
منتبع: وشنگتن پست