عمران خان: بیطرفی در افغانستان به نفع همه است
این در حالیست که نخست وزیر پاکستان پیش از این از تشکیل حکومت موقت در افغانستان حمایت کردهبود.
عمران خان افزودهاست از تجربههایش آموخته که بیطرفی به نفع همه است.
از سویی هم زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان، روز گذشته وارد پاکستان شد.
نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان پیش از سفرش به پاکستان از این کشور خواسته بود که در روند صلح افغانستان صادقانه همکاری کند.
آقای خلیلزاد که روز پنجشنبه با شماری از دانشجویان در ولایتهای جوزجان، پروان و بامیان از طریق ویدیو کنفراس صحبت میکرد، گفت اسلامآباد در امور کابل مداخله میکند و در صورتی که این کشور در رویکردش در قبال افغانستان تجدید نظر نکند، روابطش با امریکا بهبود نخواهد یافت.
رسانههای پاکستانی گزارش کردهاند آقای خان روز جمعه، شانزدهم حمل، همزمان با سفر زلمی خلیلزاد به اسلامآباد در جمرود پاکستان طی سخنانی یک بار دیگر گفتههای پیشین خود در مورد ایجاد حکومت موقت در افغانستان را تکرار کرده است.
او در عین حال اظهار امیدواری کرده است که صلح در افغانستان برقرار شود و جنگ خاتمه یابد.
به گفته او، برقراری صلح در افغانستان به نفع مردمان قبایلی در آن سوی خط دیورند است.
او گفته است: «ما باید برای صلح در افغانستان دعا کنیم تا مردم این کشور بتوانند دوباره در آرامش زندگی کنند. من یک پیشنهاد برادرانه به حکومت افغانستان دادم که آنها خشمگین شدند؛ من از تجربهها آموختهام که بیطرفی به نفع همه است.»
عمرانخان در پنجم حمل گفته بود که حکومت افغانستان مانع گفتوگوهای صلح است و به همین دلیل تلاشهای صلح به بنبست نزدیک شده و برای عبور از این بنبست، نیاز است تا حکومت موقت در افغانستان ایجاد شود.
او تأکید کرده بود که روند صلح افغانستان زمانی کامیاب خواهد شد که یک «حکومت موقت» و «عادلانه» در این کشور شکل بگیرد.
به گفته او، ایجاد حکومت موقت در افغانستان، میتواند انتخابات آزاد و شفاف را در این کشور تضمین کند.
این اظهارات عمرانخان در داخل افغانستان با واکنشهای تند روبهرو شد. وزارت امور خارجه در پی اظهارات آقای خان، عاطف مشعل، سفیر افغانستان در پاکستان را برای «بحث بیشتر» به کابل فراخواند و معاون سفیر این کشور در کابل را نیز «به خاطر اظهارات غیرمسوولانه»ی عمران به مقر وزارت امور خارجه احضار کرد.
وزارت امور خارجه اظهارات آقای خان را غیرمسوولانه و نمونهی آشکاری از پالیسی مداخلهجویانه این کشور و عدم احترام به حاکمیت و اراده ملی مردم افغانستان عنوان کرده بود.
افزون بر واکنشها در سطح ملی، اظهارات عمرانخان واکنش شماری از دیپلماتهای امریکایی را نیز در پی داشت. زلمی خلیلزاد سخنان آقای خان را غیرسازنده خواند و سفیر امریکا در کابل به عمرانخان خاطرنشان کرد که نیرنگهای کرکت در میدان سیاست کارایی ندارد.