عاملان حمله به خبرنگاران باید مجازات شوند
این بیانیه امروز چهارشنبه، ۱۱ ثور، از سوی دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در کابل یا یوناما به مناسبت سوم می، روز جهانی آزادی رسانهها، نشر شد.
سفیران امریکا، آسترالیا، کوریا، بریتانیا، کانادا، اتحادیه اروپا، دانمارک، فنلند، فرانسه، هالند، ناروی آلمان، نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل متحد برای افغانستان و نماینده ملکی ناتو از امضاءکنندهگان این بیانیه هستند.
امضاءکنندگان این بیانیه از دولت افغانستان خواهان اطمینان از عدم معافیت عاملان حملات علیه خبرنگاران شده و تأکید کردهاند هرنوع تهدید علیه خبرنگاران غیرقابل قبول است.
آنها همچنان خواهان توجه به امنیت خبرنگاران از سوی دولت شدهاند و نیز بر خاتمه یافتن حمله نیروهای امنیتی و تفنگداران علیه خبرنگاران تأکید کردهاند.
در این بیانیه که با عنوان «بیانیه مشترک جامعه جهانی در مورد روز جهانی آزادی مطبوعات» نشر شد، نسبت به چالشهای موجود در برابر زنان خبرنگار ابراز نگرانی شده است.
بر اساس بیانیه، زنان خبرنگار در افغانستان با چالشهای فراوان مواجهاند.
در بیانیه تأکید شده است بیشتر خبرنگاران زنان در مناطق دوردست و بیرون از محدوده شهرهای کلان، به دلیل «زن و خبرنگار» بودن با تبعیض مواجهاند و با وجود پیشرفتهایی که تاکنون به دست آمده است، شمار زنان خبرنگار اندک است.
با این حال، جامعه جهانی آزادی رسانهها در کشور را دستآوردی بزرگ عنوان کرده و گفته است مردم افغانستان به این دستآورد ببالند و برای حفظ آن کوشش کنند.
جامعه جهانی گفته است حق دسترسی به اطلاعات صرف در قانون تذکر داده شده، اما در عمل پیاده نشده است و حکومت باید در این مورد توجه کند.
از سویی هم، سازمان ملل متحد و جامعه جهانی از کارهای رسانههای کشور ستایش کرده آن را برای کاهش فساد و تقویت حکومتداری خوب مفید خوانده است.
همچنان در این بیانیه، تلف شدن هرخبرنگار فاجعه توصیف شده و تأکید شده است داعش و طالبان باید به دلیل قتل خبرنگاران نکوهش شوند.
جامعه جهانی با اشاره به کشته شدن ده خبرنگار در دهم ثور سال گذشته در کشور که نه نفر آنها در کابل کشته شدند، گفته است قتل یک خبرنگار حمله بالای ارزشهای دموکراتیک است.
افغانستان سال گذشته یکی از خطرناکترین کشور برای خبرنگاران عنوان شد. در این سال حدود اضافهتر از بیست خبرنگار در جریان انجام کار رسانهای کشته و زخمی شدند.