طالبان شلاق زدن زنان را منکر شدند

لیلا جعفری یکی از اعضای اشتراک کننده نشست بینالافغانی قطر پیرامون چگونگی برگزاری این نشست و حواشی آن سخنان جالبی دارد.
خانم جعفری در مصاحبه با یکی از خبرگزاری های داخلی گفت:” هنگام نوشتن قطعنامه این نشست، تنشی لفظی میان زنان اشتراک کننده و هیات طالبان به وجود آمد که طالبان ادعا کردند زنان افغان را شلاق نزدهاند.”
جنجال یا تنش لفظی میان هیات سیاسی و هیات طالبان زمانی به وجود آمد که شش نفر از هیات سیاسی (عمر زاخیلوال، نادر نادری، لطفالله نجفی، فوزیه کوفی، حبیبه سرابی) و سه نفر از هیات طالبان روی قطعنامه کار میکردند؛ جنجال دو طرف بر سر ذکر واژه “خروج مسوولانه” بود که طرف هیات طالبان خواهان درج این واژه در قطعنامه نبود.
حبیبه سرابی در برابر هیات طالبان واکنش نشان داده و بیان کرده که باید خروج نیروهای خارجی از افغانستان مسولانه و برنامهریزی شده باشد تا ظلم و ستم طالبان مبنی بر اجرای حکم شلاق بالای زنان، تکرار نشود اما طرف طالبان خطاب به حبیبه سرابی گفته:”مگر ما شما را شلاق زدهایم؟” حبیبه سرابی نیز پاسخ داده:” ویدیوها موجود است، آیا نشان دهیم؟ و پس از این، هیات طالبان سکوت را اختیار کردند”.
او گفت، طالبان به صورت آشکار بیان نکردند که حضور زنان در جامعه را بر اساس شریعت و دین اسلام میپذیرند اما تاکید داشتند که افغانستان یک کشور اسلامی است و طرفدار حق تحصیل زنان، حق میراث، حق انتخاب همسر و حق انتخاب کار در محیطهای مصون میباشند.
به دنبال این گفتهها در جریان نشست دو روزه قطر، گزارشهایی به نشر رسید که در این نشست، هیات گروه طالبان خواستار جداسازی صنفهای درسی دختران و پسران در دانشگاهها شده است که این امر، با واکنشهای زیادی روبرو شده و در صفحات اجتماعی بازتاب گسترده یافت.
بانو جعفری در گفت و گو با جمهور افزود از حضور دو روزه خود در نشست قطر دریافته که حس افغان بودن، منافع مشترک و درد مشترک را در وجود هیات طالبان دیده است؛ نقطهای که طالبان میخواهند با محوریت افغانها گردهم آمده تا به یک تفاهم افغانی دست پیدا کنیم.
در این نشست دو روزه، هیات طالبان نگرانیهای شان را مبنی بر مداخله کشورهای همسایه و منطقه در امور نظام و سیاست افغانستان مطرح کرده و خواستار قطع این مداخلات شد.
چگونگی نظام اسلامی و اشغال افغانستان از سوی خارجیها از نقاط اختلافی هیات سیاسیون و هیات طالبان بود؛ طالبان گفتند:”ما یک کشور اسلامی میخواهیم” اما هیات سیاسیون از هیات طالبان پرسیدهاند که کدام نظام اسلامی؛ روی این منظور، دو طرف در نتیجه این بحث به تفاهم رسیدهاند که باید به تعریف واحد و مشترک از دین اسلام پیدا شود.
در نشست دو روزه قطر، باور هیات طالبان این بود که افغانستان از سوی خارجیها اشغال شده و باید از کشور بیرون شوند اما این سوی میز(طرف هیات سیاسیون) هر کدام تفسیری از اشغال داشته و قبول نکردند که گویا کشور اشغال شده باشد. در میان هیات سیاسیون افرادی از مولویها حضور داشته و چگونگی اشغال را به جانب هیات طالبان، بیان کردند که بحث افغانستان اشغال نیست بلکه ختم جنگ مورد بحث است.
به دنبال این گفتگوها، طالبان صریح و واضح به جانب هیات سیاسیون افغان بیان کرده:”وقتی خارجیها بیرون شوند، راه برای مذاکره مستقیم بینالافغانی باز میشود، کدام مانعی وجود نداشته و افغانها خود به تفاهم خواهند رسید.” اما جانب سیاسیون نگرانیهای شان را به هیات طالبان ابراز کردند که بر کدام اساس و محور بیرون شوند تا جنگ افغانستان خاتمه یابد؟
این در حالی است که روز گذشته، حکومت افغانستان نسبت به نتیجه نشست بینالافغانی ابراز امیدواری کرد که احتمال میرود پس از اول ماه سپتامبر میلادی، زمینه گفتگوهای مستقیم حکومت با طالبان فراهم شود.