دیدگاه هاِتیتر یک

طالبان احتمالا مرگ ملاهبت الله را پنهان کرده اند!

علی رغم تحریم های امریکا و حکومت داری ناقص، شیخ هیبت الله آخوندزاده حمایت مقامات امارت اسلامی را با خود دارد.  

محصلین مدرسه دینی «دارالعلوم حکیمیه قندهار» در غروب یکی از روزهای پاییزی برای اقامه نماز عصر گرد هم جمع شده بودند که مردی کهنسال با لباسی سفید در آخرین لحظات به آنها ملحق شد. این مرد در حالی که توسط حلقه ای از مردان هم سن و سال خود احاطه شده بود به سمت جلو مسجد حرکت کرد و در محراب مسجد که معمولا به ملا امام مسجد تعلق دارد قرار گرفت. بیشتر طلبه های مدرسه این غریبه را نمی شناختند اما چاره ای جز اطاعت نداشتند و پشت سر او به نماز ایستادند. مرد غریبه سوره فاتحه را خواند و از خداوند خواست آنها را به راه راست اسلام هدایت کند. طلبه ها زمانی متوجه هویت مرد غریبه شدند که پس از اتمام نماز برخی از اساتید مدرسه به طور موزونی کلمه امیر را فریاد زدند. این مهمان مرموز کسی نبود جز ملا هبت الله، رئیس طالبان  و رهبر معظم امارت اسلامی!  

تا آن زمان ملا هبت الله در ملأ عام ظاهر نشده بود و حتی نیازی به نشان دادن چهره خود به مردم پس از پیروزی خیره کننده طالبان بر نیروهای امریکا و متحدانش در افغانستان در تابستان احساس نمی کرد. حضور ناگهانی و بدون برنامه از پیش تعیین شده ملا هبت الله در مدرسه علوم اسلامی حکیمیه قندهار در سی ام اکنبر اتفاق افتاد. از آن زمان تاکنون اطلاعات کمی در مورد شرایط این ملاقات عمومی در دسترس قرار گرفته است. یک ویدئوی کم کیفیت از یک سخنرانی ساده مرتبط با ملا هبت الله از طریق فضای مجازی در اختیار مردم قرار گرفت. در این ویدئوی کم کیفیت ملا هبت الله پیروزی بر کفار و ظالمان پس از بیست سال را به مردم افغانستان تبریک گفت اما تاکید نمود آزمون اصلی در پیشرو ست. حتی این ویدئو نیز باعث نشد برخی گمانه ها و شایعات در مورد مرگ ملا هبت الله و اینکه کل رویداد حضور وی در بین مردم ساختگی ست تا مرگ ملا هبت الله را بپوشانند نادیده گرفته شود.

به لطف یکی از حاضرین در آن رویداد، هفته گذشته توانستم بفهمم دقیقا چه اتفاقی در آن غروب ماه اکتبر افتاده است. مجبورم هویت منبع خود را پنهان کنم اما همین قدر می توانم بگویم که او یکی از افراد معتمد و نزدیک مولوی نور محمد مدیر مدرسیه دارالعلوم حکیمیه در منطقه لوی ویالا در شمال شهر قندهار می باشد.

این منبع گفت مولوی محمد شخصا ملا هبت الله را می شناسد چون در دور اول امارت اسلامی در افغانستان هردویشان قاضی بودند. مولوی محمد حدود چهل و پنج سال سن دارد و چندین سال از رهبر طالبان کوچکتر است. ملا محمد هنوز یک شخصیت برجسته به شمار می رود و مانند ملا آخوندزاده کلمات خود را به دقت می سنجد و یک عمامه گشاد که مخصوص علمای سنی در افغانستان است، می پوشد. منبع افزود مولوی محمد نیز به  اندازه طلبه های مدرسه از دیدن ملا هبت الله شوکه شده بود. برای ملا هبت الله آخوندزاده رفتن به مدرسه علمیه حکیمیه به عنوان یک مکان امن نه تنها فرصتی برای مرور گذشته بود که با حضور در بین مردم به شایعات در مورد مرگ وی پایان می داد.

اقدامات امنیتی بسیار پایین بود و طلبه ها و اساتید زمانی که متوجه شدند پشت سر چه کسی نماز خوانده اند شروع کردند به زنگ زدن به دوستان و فامیلشان. ملاهبت الله بلافاصله پس از سخنرانی کوتاه خود مدرسه را ترک کرد و این در حالی بود که لحظه به لحظه بر جمعیت در  مدرسه اضافه می شد.

ظهور دوم

ملاهبت الله یک بار دیگر از دید عمومی محو شد. وی بار دیگر در اوایل ماه جاری دیده شد.

یک منبع دوم به من گفت ملا هبت الله اواسط دسامبر یک بار دیگر در قندهار ظاهر شده است: رهبر طالبان از دفتر والی در قندهار بازدید و با مقامات از سراسر ولایت دیدار کرده است. ملا هبت الله در این دیدار در مورد بحران انسانی ناشی از تحریم های امریکا بر افغانستان و بلوکه شدن دارایی های بانک مرکزی افغانستان گفت و گو کرده است. وی در این دیدار همچنین نسبت سوء استفاده مقامات میان رتبه طالبان از موقعیت هایشان ابراز نگرانی کرد و بر نظم و قانون و دعا در بین مقامات و نیروهای امارت اسلامی تاکید ورزید.  

اگرچه تفرقه و اختلاف بین سطوح مختلف طالبان می تواند نوعی بزرگنمایی مطبوعاتی و دشمنان سیاسی طالبان قلمداد شود اما مقامات امارت اسلامی از دست رفتارهای خشونت آمیز و کینه توزانه برخی نیروهای خود با مردم عصبانی هستند. این عصبانیت اغلب پشت درهای بسته عنوان شده است و امیدواری ها برای حل مشکل وجود دارد. واقعیت این است که امارت اسلامی باید راهی برای حل مشکل پیدا کند اگر می خواهد تهدیدهای ناشی از داعش شاخه خراسان را کنترل کند.  گفته می شود از سال 1990 میلادی و دور اول امارت اسلامی تاکنون، طالبان به قانون و نظم پایبندتر شده اند و حتی سرسخت ترین دشمان طالبان اعتراف می کنند که بزرگترین قدرت طالبان برقراری امنیت در مناطق تحت کنترل خود می باشد. بنابراین هرگونه بی نظمی و قانون شکنی طولانی مدت می تواند به امارت اسلامی ضربه بزند.  

امارت اسلامی در ماه اکتبر کمیسیون تسویه اعضای نااهل از صفوف خود را تاسیس نمود. این کمیسیون توسط نمایندگانی از وزارت دفاع و داخله و امنیت ملی طالبان تشکیل شده بود. هدف اصلی این کمیسیون شناسایی افراد نااهلی بودند که به خانه های مردم حمله می کردند و برخلاف سیاست رسمی موارد انتقام های شخصی را دنبال می نمودند. این کمیسیون چیزی فراتر از یک تمرین مردمی بود. مقامات ارشد طالبان نگران بودند خودسری های نیروهای پایین رتبه آنها به اعتماد مردم به امارت اسلامی ضربه بزند. در  حالیکه این اقدام می تواند برای امریکا و متحدانش یک خبر خوب باشد اما واقعیت بسیار پیچیده است. در شرایط کنونی اما گفته می شود تضعیف دولت طالبان به منفع داعش است.

گذشته ملا هبت الله به عنوان یک قاضی و سخت گیر بودن وی در اجرای قوانین و نظم، در انتخاب وی به عنوان رهبر طالبان در سال 2016 تاثیر کلانی داشت. ملا اختر منصور به عنوان رهبر طالبان قبل از ملاهبت الله که در حمله هواپیمای بدون سرنشین امریکا در پاکستان کشته شد یک چهره جنجالی در بین طالبان به حساب می آمد و به فساد متهم بود. محو بودن از دید عموم و حساست در حریم خصوصی ملا هبت الله ممکن است دیگران و بیرونی ها را متحیر کند اما در بین طالبان مشکلی به حساب نمی آید.

ملا محمد عمر، موسس و رهبر طالبان، نیز گوشه گیری می کرد. هواداران آخوندزاده نیز گوشه گیری وی را دلیل زهد و تقوای وی می دانند. امارت اسلامی در کابل و مکان های دیگر به خوبی می دانند که در مواقع ضروری می توانند با رهبرشان تماس بگیرند پس نیازی نیست نقش او را علنی سازند به ویژه اینکه طالبان دشمنان زیادی در خانه و بیرون از خانه دارند.

منبع: نیولاینز

مترجم: حفیظ الله رجبی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا