سیگار: دو/سوم افغانستان در تاریکی به سر می برد/ افغانستان پایین ترین نرخ برق رسانی، در جهان را دارد

این گزارش زیر نام “کشاکش برق: برق رسانی برای افغانستان” نگاشته شده است. بر اساس نوشته این گزارش، دو/سوم شهروندان به خدمات برقی دسترسی ندارد.
به نقل از خبرگزاری رصد، اداره بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان همچنین گفته است که بر بنیاد سنجش بانک انکشاف آسیایی، بعد از امنیت؛ برق دومین نیاز مردم افغانستان است.
در این گزارش آمده است که ایالات متحده آمریکا از سال ۲۰۰۲ به بعد، تقریبا سه میلیارد دالر را در پروژههای سکتور برق در افغانستان سپرده و به مصرف رسانده است.
براساس این گزارش، بانک انکشاف آسیایی نیز پیش بینی میکند که آمریکا و دیگر کشورهای تمویل کننده از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۸ برای بازسازی منابع انرژی افغانستان، حدود ۵ میلیارد دالر کمک خواهند کرد.
اما با وجود کمک های فراوان جامعه جهانی و به گفته سیگار هنوز دو/سوم شهروندان کشور به برق دسترسی ندارند و در تاریکی به سر می برند.
طی چند ماه اخیر نیز، ده ها هزار تن از شهروندان کشور به دلیل انچه که آنان می گویند “تبعیض سیستماتیک” در توزیع برق دست به تظاهرات و اعتراض های مدنی زده اند.
تظاهرکنندگان بر این باورند که حلقه درون ارگ به صورت نظام مند نمی خواهد که برخی از مناطق کشور به برق و سرک دسترسی داشته باشند.
آنان تغییر مسیر انتقال برق 500 کیلوولت ترکمنستان از مسیر بامیان به سالنگ که توسط شرکت المانی فیشنر طراحی شده بود را جزء همین تبعیض سیستماتیک حلقه ارگ می دانند.
براساس طرح شرکت المانی فیشنر، قرار بود برق ولتاژ بالای ۵۰۰ کیلوولت ترکمنستان از مسیر بامیان ــ وردک وارد کابل و سپس به دیگر ولایات جنوبی و شرقی کشور ادامه پیدا کند.
اما براساس فیصله کابینه رییسجمهوری در یک آجندای غیررسمی، مسیر این برق از مسیر اصلی و پیشنهاد شده فیشنر به مسیر سالنگ تغییر یافت.
تغییر قسمتی از این ماستر پلان توسط رییسجمهور غنی باعث اختلافات شدید داخلی گردید.
در اخرین مورد، در تظاهرات جنبش روشنایی، بیش از 80 تن کشته و دست کم 250 تن دیگر زخمی شدند.