علمی

سلامت بانوان؛ مراقبت های دوران حاملگی / بخش پنجم

بارداری یکی از مهم ترین دوره های حیاتی در طول زندگی یک زن محسوب می شود؛ بطوریکه صحت و تندرستی مادر در این دوران هم کیفیت زندگی او را تحت تاثیر قرار می دهد و هم بر سلامتی و تندرستی جنین و نسل های آینده نقش موثری دارد.

از آنجایی که در این دوران فاصله بین سلامتی و بیماری مادر زیاد مشخص نیست، باید به علایم غیرطبیعی توجهی ویژه داشت.

در واقع مراقبت های دوران بارداری با هدف حفظ سلامت و آرامش مادر و آماده کردن مادر برای انجام زایمان طبیعی و تولد یک نوزاد سالم انجام می گیرد.

در طول دوران بارداری پزشک زنان وظیفه دارد تا مادر را راهنمایی و کمک کند تا از سقط و تولد نوزاد نارس یا مرده جلوگیری نماید؛ و مرگ و میر نوزادان را تا جای امکان کاهش دهد.

به دلیل گستردگی موضوع بارداری و مراقبت های پیش از بارداری و دوران بارداری، سعی می کنیم این موضوع گسترده را در طی چندین مطلب به صورت پیوسته بازگو نماییم.

تایید حاملگی:

نشانه ها و علایمی وجود دارند که می توانند نشانگر تایید و یا رد بارداری باشد؛ از جمله این موارد می توان به «آمنوره» (Amonerrhea) اشاره کرد که یعنی در آن قاعدگی زنانی که از قبل چرخه قاعدگی شان منظم بوده، به ناگاه قطع می گردد؛ البته استثنائاتی هم وجود دارد، برای مثال ممکن است برای این زنان در جریان سه ماهه اول خونریزی های خفیفی اتفاق بیفتد که لازم است مادر فورا توسط پزشک زنان برای رد حاملگی پرخطر و یا غیرطبیعی و یا سقط معاینه شود.

تست های بارداری:

این تست ها براساس تولید هورمون (بتا اچ سی جی) صورت می گیرد. این هورمون 8 الی 9 روز بعد از تخمک گذاری در خون و ادرار مادر کشف می شود. انواع تست های حاملگی که در دواخانه ها موجود هستند می توانند این هورمون را شناسایی کنند. ناگفته نماند که این کیت های تست حاملگی درصد خطایی هم دارند، که اما مادر با مراجعه به پزشک زنان و آزمایشگاه می تواند اطلاعات دقیق تری دریافت کند.

روشی دیگر برای تایید حاملگی استفاده از دستگاه سونوگرافی هم به صورت «واژینال» و هم به صورت شکمی است.

در صورتی که از سونوگرافی واژینال استفاده شود، چهار الی پنج هفته بعد از تخمک گذاری می توان ضربان قلب جنین را مشاهده کرد؛ در حالیکه در سونوگرافی شکمی پس از هفت الی هشت هفته می توان ضربان قلب جنین را مشاهده کرد.

مدت طبیعی بارداری:

مدت طبیعی بارداری 280 روز یا چهل هفته می باشد. یک مادر باید برای حفظ سلامتی خود و جنین نیاز دارد تا با اصطلاحات رایج دوران بارداری اش آشنا باشد که پزشکان این دوران را به چند بازه زمانی تقسیم کرده اند که در هر بازه زمانی مادر باید مراقبت ها و آزمایش های خاص آن دوره را بگذارند.

  1. دوره «پره ناتال» Pre-natal که از هفته 22 بارداری تا 28 روز پس از تولد را شامل می شود.
  2. سه ماهه اول بارداری؛ از ابتدای بارداری تا هفته 14 بارداری را شامل می شود.
  3. سه ماهه دوم بارداری؛ از هفته 15 بارداری تا هفته 28 بارداری را شامل می شود.
  4. سه ماهه سوم؛ از هفته 29 بارداری تا انتهای بارداری را شامل می شود.

در مطلب بعدی در خصوص سه ماهه اول بارداری و مراقبت های پیش از وقوع بارداری گفته خواهد شد.

زهرا احمدزاده کارشناس زنان و زایمان

مطالب گذشته را بخوانید:

آشنایی با بیماری های زنان و چگونگی تداوی آنها/ بخش ۴

آشنایی با بیماری های زنان و چگونگی تداوی آنها/ بخش ۳

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا