سرمایه گذاری در کشور ٢٦درصد کاهش یافته است
آیسا می گوید، ارقام اين اداره نشان مي دهدکه درنُه ماه نخست سال ۲۰۱۴ ميلادى، بیش از۶۱٠ میلیون دالرامریکایی سرمایه گذاری شده بود که در نه سال جاری حدود ٤٥٠ میلیون دالر سرمایه گذاری شده است که ١٦٠ میلیون دالر درسرمایه گذاری داخلی وخارجی يعنى ٢٦درصد کاهش رونما گرديده است.
قربان حقجو رییس اداره حمایت ازسرمایه گذاری درافغانستان”آيسا”، درنشست خبری امروز درکابل گفت که درسال جاری، کمترین سرمایه گذاری دربخش های ساختمان، صنعت، زراعت وخدمات صورت گرفته است.
وی، ازکاهش ۵۸درصدی سرمایه گذاری دربخش ساختمان خبرداده گفت که سال گذشته، دربخش ساختمان حدود۲۰۰ میلیون دالرسرمایه گذاری شده بود؛ امااین رقم درسالجاری به ۸۳ میلیون دالر می رسد.
به گفتۀ حقجو، بخش صنعت نیز ۲۵درصدکاهش را نشان ميدهد. در این بخش سال گذشته ۱۰۵ میلیون دالر سرمایه گذاری شده بود؛ اما درسالجاری ۸۱ میلیون دالر بوده است.
رييس آيسا گفت که دربخش زراعت، سال گذشته ۱۷میلیون دالر و امسال ۱۴ میلیون دالر و دربخش خدمات سال قبل، ۲۲۰ میلیون دالر و درسال جارى۱۹۹ میلیون دالر سرمایه گذاری شده است.
آقای حقجو با اشاره به اینکه در بخش خدمات نیز ۹.۶۳ درصد، سرمایه گذاری کاهش یافته، گفت که مقدار سرمایه گذاری در این بخش از ۲۲۰ میلیون دالر در سال ۲۰۱۴ میلادی به ۱۹۹ میلیون دالر در سال جاری رسیدهاست.
او گفت که سند هفت سرمایهگذاری بزرگ که در زمان حکومت حامدکرزی، رئیس جمهوری پیشین قرار بود امضاء و طی مراحل شود، به حکومت وحدت ملی واگذار شد که تاکنون این قراردادها امضاء نشدهاند.
آقای حقجو، گفت که سرمایهگذاری بزرگ دیگری در بخش معادن نشده و در بخشهای کوچک نیز سرمایهگذاری نسبت به سال گذشته ۶ درصد بیشتر و میزان سرمایهگذاری در این بخش از ۶۵.۳ میلیون دالر به ۶۹.۵ میلیون دالر افزایش یافتهاست.
وى افزود که اين کاهش درننگرهار ۸۹ درصد، درهرات ۸۳ درصد، درکندز ۸۲ درصد، درخوست ۵۹ درصد و درهلمند ۵۲ درصد به وجودآمده؛ اما برعکس در کابل افزایش داشته است.
حقجوگفت که اين کاهش به جز از کابل، بيشتر در ولايات ديگر به دلیل عدم ثبات سیاسی و اقتصادی، ناامنی، خروج نیروهای خارجى، فرار سرمایه از کشور، نبود زیربنا، فساد اداری، نبود امکانات مالی و نبود قرضه های درازمدت به سرمایه گذاران بوده است.
افزیش ده درصدی در کابل
به گفته رئیس آیسا با توجه به اینکه وضعیت سرمایهگذاری در ولایتهای دیگر نگران کنندهاست، ولی در ولایت کابل وضعیت سرمایهگذاری نسبت به سال گذشته بهبود یافتهاست.
آقای حقجو گفت که در ۹ ماه امسال ۲۷۳ میلیون دالر در کابل سرمایهگذرای شده، در حالیکه میزان سرمایهگذاری در سال ۲۰۱۴ در ۹ ماه به ۲۴۹ میلیون دالر میرسید و امسال ده درصد افزایش را نشان میدهد.
وی میگوید که سرمایهگذاری خارجی نیز در ولایت کابل ۲۱۸ درصد افزایش یافتهاست. میزان سرمایهگذاری خارجی در کابل در سال ۲۰۱۴ حدود ۳۹ میلیون بود که امسال به ۱۲۶ میلیون دالر رسیدهاست.
او گفت که بعد امضاء پیمان استراتژیک با آمریکا سرمایهگذاری خارجی در کابل افزایش یافته؛ زیرا شرکتهای خارجی طرف قرارداد ناتو در افغانستان که شمار آنان به ۱۶۰۰ شرکت میرسد و در پایگاههای نیروهای خارجی مستقر در افغانستان، مشغول فعالیت هستند و تاکنون برای بیش از ۱۶۰ شرکت جواز فعالیت صادر شدهاست.
دلیل کاهش سرمایهگذاری
به گفته مسئول آیسا از سال ۲۰۱۱ به بعد میزان سرمایهگذاری در کشور هرساله سیر نزولی داشته است.
آقای حقجو میگوید که عدم ثبات سیاسی و اقتصادی و ابهام اوضاع اقتصادی و سیاسی در افغانستان باعث شده که میزان سرمایهگذاران رو به کاهش باشند.
به گفته او طولانی شدن روند انتخابات ریاست جمهوری گذشته و به درازا کشیده شدن معرفی کابینه دولت وحدت ملی، باعث شده که شمار زیادی از سرمایهگذاران جرئت سرمایهگذاری نکنند.
نبود امنیت سراسری به گفته آقای حقجو چالش دیگری بر سر راه سرمایهگذاری در کشور بوده که افزایش حملات نیروهای مخالف دولت، حملات انتحاری و ربودن افراد باعث شده که سرمایهگذاران با ترس و احتیاط، اوضاع را دنبالکنند.
او افزود که خروج نیروهای خارجی نیز میزان اعتماد مردم به آینده را کاهش دادهاست و اغلب مردم پولهای خود را تبدیل به دالر کرده و حتی به بانکها نیز نسپردهاند.
آقای حقجو، عامل دیگر کاهش سرمایهگذاری را کم شدن پول و نقدینگی در نزد مردم دانست که به گفته او با خروج نیروهای خارجی مقدار نقدینگی نیز نزد مردم کم و علاوه بر آن طرحهای بزرگ اقتصادی دولت که حدود ۴ میلیارد دالر ارزش دارند و ۲۰ درصد عواید ناخالص داخلی را تشکیل میدهند، نیز تطبیق نشدهاند.
او ابراز نگرانی کرد که افراد که در افغانستان پول دارند، در حال خارج شدن از این کشور اند و افزود که علاوه بر آن ۲۷ مرکز بازسازی ولایتی مربوط به نیروهای خارجی نیز در افغانستان بسته شدند که هزاران کارگر در این مراکز کار میکردند.
نبود زیربنا همانند برق و زمین چالش دیگر بر سر راه سرمایهگذاری است و آقای حقجو میگوید که در بعضی از مناطق افغانستان زمین است ولی برق وجود ندارد و یا برق است و زمین نیست.
او فساد اداری و مالی را از دیگر عوامل کاهش سرمایهگذاری ذکر کرده و گفته که میزان فساد کاهش نیافته ولی شکل آن در ادارات دولتی تغییر یافته است.
آقای حقجو نبود تسهیلات بانکی از قبیل قرضه را چالش دیگر بر سر راه سرمایهگذاری میداند و میگوید که اکنون سود وامهای بانکی به مدت ۳ الی ۶ سال از ۱۲ درصد الی ۳۰ درصد میرسد.
1 دیدگاه