اجتماعیبرگزیده ها

رسانه های افغانستان سفارشی شده اند

یک نظرسنجی تازه انجام شده توسط دو نهاد « گزارشگران بدون مرز و اتحادیه مستقل خبرنگاران افغانستان» به عنوان دو سازمان حامی رسانه های افغانستان نشان می دهد قوانین سفت و سخت طالبان به استقلال رسان ها ضربه زده و آنها را به عواملی سفارشی تنزل مقام داده است.

از اواسط ماه آگوست و همزمان با سقوط دولت پیشین و تسلط دوباره طالبان تاکنون چهل درصد رسانه های افغانستان با چالش های جدید مواجه و مسدود شده اند و بسیاری از خبرنگاران زن شغل خود را از دست داده اند.

سروی تازه «گزارشگران بدون مرز و اتحادیه مستقل خبرنگاران افغانستان» نشان می دهد از ماه آگوست به بعد چهل درصد رسانه های افغانستان فعالیت های خود را متوقف کرده اند و هشتاد درصد خبرنگاران زن و اصحاب رسانه به دلیل محدودیت ها شغل خود را از دست داده اند.

براساس سروی انجام شده از اواسط آگوست به بعد 231 رسانه بسته شده و بیش از 6400 خبرنگار بیکار شده اند. چهار خبرنگار از هر پنج خبرنگار زن با محدودیت های شدیدی روبرو شده و دیگر در رسانه ها کار نمی کنند.

نظرسنجی نشان می دهد از 543 رسانه فعال در آغاز سال 2021 میلادی، تنها 312 رسانه تا انتهای ماه نوامبر فعال مانده اند. چهار رسانه از هر ده رسانه محو شده اند و شصت درصد خبرنگاران دیگر قادر به کار رسانه ای نیستند. در این میان زنان خبرنگار بیشتر از همکاران مرد خود آسیب دیده اند و هشتاد و چهار درصد آنها دیگر کار نمی کنند.

براساس این نظرسنجی انجام شده توسط این دو نهاد حامی رسانه ها، قبل از سقوط حکومت پیشین حداقل در هر ولایت ده رسانه خصوصی فعال بود اما اکنون در برخی مناطق هیچ رسانه ای فعالیت ندارد.  

«در ولایت کوهستانی شمالی پروان قبلا ده رسانه خصوصی فعال بود اما اکنون تنها سه رسانه فعالیت می کنند. در شهر هرات که سومین شهر بزرگ افغانستان به حسای می آید و نیز ولایات همجوار تنها هجده رسانه از پنجاه و یک رسانه هم اکنون فعالیت دارند که شصت و پنج درصد کاهش را نشان می دهد. در پایتخت هم داستان مشابهی جریان داشته است: کابل نیمی از رسانه های خود را از دست داده است و با کاهش پنجاه و یک درصدی روبرو بوده است. از 148 رسانه قبل از سقوط حکومت پیشین تنها هفتاد و دو راسنه هم اکنون فعال می باشد.

براساس نظر سنجی، محدودیت های تازه اعمال شده بر رسانه به ویژه بر زنان خبرنگار به اضافه چالش های اقتصادی دو دلیل اصلی متوقف شدن فعالیت رسانه ها و بیکار شدن زنان خبرنگار می باشد.

نظرسنجی نشان می دهد قوانین سختگیرانه و خطرناک رسانه ای سبب سانسور و محاکمه شده به مستقل بودن کار رسانه ای آسیب می زند و خبرنگاران را وادار می سازد آنچه مسئولین وزارت اطلاعات و فرهنگ دوست دارند را پوشش دهند. رسانه ها مجبورند قبل از هرچیز اجازه مقامات امارت اسلامی را بگیرند و در پایان به آنها گزارش دهند در  غیر اینصورت قادر به نشر اخبار خود نیستند.

رضا معینی، رئیس میز ایران-افغانستان گزارشگران بدون مرز، می گوید احترام به آزادی رسانه ها از اولویت ها ست و نیاز فوری به مهار اقداماتی که به محو شدن اجتناب ناپذیر رسانه های افغانستان می شود، احساس می شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا