
رشید مردوف؛ وزیر خارجه ترکمنستان در سفرش به کابل با ملا حسن آخوند، نخست وزیر طالبان (رییس الوزرا) و وزیر خارجه طالبان دیدار و گفتگو کرد.
ذبیحالله مجاهد؛ سخنگوی طالبان، گفت در دیدار ملا حسن آخوند با وزیر خارجه ترکمنستان، روی مسایل اقتصادی، تجارت، امنیت و کمکهای بشردوستانه گفتگو شد.
مجاهد افزود در این نشست روی آغاز هرچه زودتر پروژه تاپی تعهد شده است.
سخنگوی طالبان همچنین گفت در مورد ساخت راه آهن در دو استقامت ترکمنستان – جوزجان و ترکمنستان – هرات تعهد شده است که هرچه زودتر آغاز شود. انتقال برق ۵۰۰ ولت به هرات با ساخت لین جدید نیز از دیگر مسایلی است که ذبیحالله مجاهد میگوید روی آن توافق شده است.
بخش دیگر از تعهدات وزیر خارجه ترکمنستان به گفته ذبیحالله مجاهد، کمک بشردوستانه گسترده در این شرایط «سخت» افغانستان بوده است.
ذبیحالله مجاهد میگوید در بخش سیاسی نیز وزیر خارجه ترکمنستان تعهد کمک داد و بر استقلال افغانستان تأکید کرد و وعده داد در امور افغانستان مداخله نکند.
مرادوف با امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان، نیز در کابل دیدار کرده است. طبق اعلام وزارت خارجه طالبان، در این دیدار تأکید شد پروژه تاپی و سایر پروژههای توسعهای هرچه زودتر آغاز شود.
عبدالقهار بلخی؛ سخنگوی وزارت خارجه طالبان در رشته توییتی نوشت آقای مردوف در این دیدار با بیان اینکه ترکمنستان آماده تقویت روابط همه جانبه و ادامه همکاری با افغانستان است، گفت کشورش از امنیت کامل مرزی و تجارت راضی است.
سرپرست وزارت خارجه طالبان برای تطبیق پروژههای مشترک اعلام آمادگی کرد و از ترکمنستان خواست تا برای گسترش تجارت و ایجاد ویزا و سایر تسهیلات لازم برای تجار افغان گام های فوری بردارد.
به نوشته بلخی دو طرف توافق کردند وزارتخانههای سکتوری با تسهیل و هماهنگی وزارتهای خارجه دو کشور جلسات فنی مستقیم را برای گسترش تجارت برق، گاز و نفت جهت کنترل قیمتها برگزار کنند.
سخنگوی وزارت خارجه طالبان افزود وزیران خارجه ترکمنستان و «امارت اسلامی افغانستان» توافق کردهاند پروژه تاپی و سایر پروژهها باید هر چه زودتر آغاز شود.
پروژه انتقال خط لوله گاز ترکمنستان یا تاپی در سال ۲۰۱۸ در افغانستان راهاندازی شد؛ اما این پروژه مدتهاست متوقف شدهاست.
این خط لوله در افغانستان از مرز شمال غربی با ترکمنستان، از جنوب از طریق شهر غربی هرات تا قندهار در نزدیکی مرز با پاکستان خواهد گذشت.
انتظار میرود این خط لوله سالانه ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی را در مسیری به طول ۱۸۰۰ کیلومتر از گالکینیش؛ دومین میدان گازی بزرگ جهان، به شهر فضیلکا در هند در نزدیکی مرز پاکستان منتقل کند.