دولت افغانستان و جامعه جهانی باید از خبرنگاران و رسانه ها در افغانستان محافظت کنند

لازم به ذکر است که بیش از 70 کشور و 20 نهاد و سازمان بین المللی در کنفرانس بروکسل که توسط افغانستان و اتحادیه اروپا به طور مشترک میزبانی می شود اشتراک کرده اند.
این کنفرانس بر آن است که دولت افغانستان کشورهای کمک کننده را متقاعد کند در مسیر درست اصلاحات قرار دارد و برنامه های آینده اش را نیز توضیح دهد، و همچنین از جامعه جهانی درخواست حمایت های مالی و سیاسی دوامدار برای صلح و توسعه افغانستان بکند.
خبرنگاران بدون مرز نیز از این فرصت استفاده کرده و نگرانی اش را در خصوص امنیت صدها خبرنگار و رسانه ای که در افغانستان در حال فعالیت هستند ابراز می کند.
به گفته سازمان خبرنگاران بدون مرز، هم اکنون حداقل 10 رسانه و 100 خبرنگار تحت تهدید مستقیم نیروهای شورشی و یا گاها تحت فشار مقامات محلی در حال فعالیت هستند. براساس آمار این سازمان، از آغاز سال جاری میلادی تاکنون دست کم 35 دوسیه خشونت علیه خبرنگاران در افغانستان به ثبت رسیده است.
رضا معینی رئیس بخش افغانستان سازمان خبرنگاران بدون مرز می گوید “در آستانه کنفرانس بروکسل، طالبان حملاتشان را در چندین منطقه کندوز و هلمند افزایش داده اند. خبرنگاران در این مناطق مجبور به فرار شده اند.”
وی گفت “در این شرایط دشوار افغانستان، ما تاکید بر آمدن فرستاده ای ویژه توسط سازمان ملل متحد برای تامین امنیت خبرنگاران در افغانستان هستیم.”
این سازمان در بیانیه ای نوشته است:
“دولت افغانستان، پولیس و نیروهای امنیتی موظف اند تا از خبرنگاران و رسانه ها در این کشور محافظت کنند. تضمین امنیت شهروندان افغانستان شامل حفاظت از حقوق خبرنگاران نیز می شود تا بتوانند برای مردم خبر و اطلاعات فراهم کنند. ما نباید اجازه دهیم خبرنگاران افغانستان با تهدید طالبان و سکوت جامعه جهانی از وظیفه شان ناامید گردند.
خبرنگاران بهای سنگینی تاکنون پرداخته اند. از سال 2001 تاکنون، 35 خبرنگار کشته شده است. این خبرنگاران شامل 16 خبرنگار خارجی نیز می شود (4 آلمانی، 2 آمریکایی، 2 فرانسوی، 2 ایتالیایی، 2 سویدنی، یک استرالیایی، یک کانادایی، یک نروژی و یک انگلیسی). بیشتر این خبرنگاران توسط شورشیان طالبان کشته شدند و تقریبا هیچ کدام از عاملین این قتل ها مجازات نگردیدند.
شورشیان طالبان و گروه داعش غارتگران آزادی بیان در افغانستان هستند و یکی از اهداف اصلی شان محروم نگه داشتن مردم از اخبار مستقل و اطلاعات از طریق ایجاد کردن فضای وحشت و ترور می باشد.
با وجود اینکه خبرنگاران در افغانستان نهایت تلاش خود را برای پوشش خبرها می کنند، اما مناطق تحت درگیری در افغانستان به شمول هلمند، کندوز، بغلان، ننگرهار، تخار، غزنی و فراه در حال تبدیل شدن به «سیاه چاله اطلاعاتی» هستند، زیرا آزادی رسانه ها در این مناطق در حال ناپدید شدن است.
سازمان خبرنگاران بدون مرز از کشورهای دموکرات و دولت افغانستان می خواهد تا هنگام مذاکره با طالبان از آنها بخواهد که به طور صریح به کنوانسیون ژنوا و تمامی دیگر معاهده های بین المللی احترام بگذارد.
سازمان خبرنگان بدون مرز همچنین از محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان و داکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی افغانستان می خواهد تا تمامی تدابیر امنیتی لازم را برای تامین امنیت خبرنگاران در افغانستان در نظر بگیرند.
ما خبرنگاران و اعضای رسانه های افغانستان از تمامی شما در کنفرانس بروکسل می خواهیم تا دولت افغانستان را موظف به تامین امنیت خبرنگاران و آزادی بیان در افغانستان و همچنین دسترسی آسان به اطلاعات بکنید. ما همچنین بر خواسته های قبلی مان از جامعه جهانی تاکید می کنیم تا از رسانه های افغانستان که در حال عبور از دوره گذار است حمایت کنید.”
لازم به ذکر است که افغانستان در پیوند به آزادی بیان رسانه ها رتبه 120 را از 180 گرفته است.