
دفتر مطبوعاتی ارگ ریاست جمهوری کشور در بیانیه ای نوشته است؛ “حکومت وحدت ملی از آغاز اعتراض های مدنی در مورد برق باميان، ضمن احترام به فعالیت های مدنی همواره آماده بحث و گفتگو روی مطالبات مطرح شده از سوی مردم بوده است.”
بیانیه می افزاید که در چند دوره تظاهرات گذشته، حکومت وحدت ملی در سطوح مختلف هیأت هایی را به آدرس معترضان فرستاده و یک بار دیگر آمادگی خود را برای گفتگو روی مسائل مطرح شده از سوی آنان اعلام می کند.
براساس بیانیه؛ حکومت وحدت ملی ضمن قدردانى از آن عده معترضانی ( موسوم به جنبش روشنايى) كه گفتگو را ترجيح داده و با حکومت وارد بحث شده اند، از سایر معترضان نیز دعوت می کند از این روند استقبال و حمایت کنند.
همچنین بیانیه ارگ ریاست جمهوری علاوه می کند که دولت افغانستان از پیشنهاد کمیسیون مستقل حقوق بشر، دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد و شماری از نهادهای مدنی مبنی بر گفتگو میان جنبش روشنایی و حکومت استقبال کرده و برای هر نوع بحث و گفتگو یک بار دیگر آمادگی خود را اعلام می کند.
حکومت ضمن احترام به حق شهروندی تمام شهروندان کشور برای طرح مطالبات شان از راه فعالیت های مدنی و اعتراض های قانونی، با در نظر داشت شرایط امنیتی کشور بحث و گفتگو برای رسیدن به یک توافق مشترک را مناسب ترین و کم هزینه ترین گزینه می داند.
لازم به ذکر است که پس از چندین دوره تظاهرات مختلف در برخی نقاط کشور در خصوص مسیر انتقال برق 500 کیلووات ترکمنستان، جنبش روشنایی اعلام کرده بودند که در 6 میزان بار دیگر به سرک ها امده و اعتراض هایشان را اعلام خواهد کرد.
مسیر انتقال برق 500 کیلووات ترکمنستان یکی از پروژه های زیربنایی کلان کشور محسوب می شود که با کمک چندین نهاد از جمله بانک توسعه اسلامی، بانک توسعه آسیایی، (USAID) و … ساخته می شود، که شرکت فیشنر آلمانی مجری این پروژه خواهد بود.
شرکت فیشنر در بررسی های اولیه اش اعلام کرده بود که مسیر بامیان و میدان وردک الی کابل بهترین گزینه برای این طرح می باشد زیرا در حال حاضر دو خط برق دیگر به شمول خط انتقال برق فعلی و خط انتقال برق کاسا 1000 از مسیر سالنگ عبور می کند، و همچنین مسیر سالنگ به دلیل صعب العبور بودن گزینه بعیدتری به نظر می رسد.
شرکت فیشنر گزینه بامیان و میدان وردک الی کابل را با وجود اینکه مسیر طولانی تر و هزینه کمی بیشتر می شد پیشنهاد کرده بود.
اما گفته می شود در بررسی های بعدی اش این شرکت نیز مسیر سالنگ را پیشنهاد کرده است، که دولت نیز خواهان عبور این خط انتقال برق از مسیر سالنگ است.
این موضوع، اعتراضات کلان و گسترده ای را به دنبال داشت و معترضان دولت را به اعمال تبعیض سیستماتیک علیه مردم مناطق مرکزی متهم کردند.
گروه های اعتراض کننده با متحد شدن کنار هم جنبش روشنایی را تشکیل دادند.
در آخرین تظاهرات خیابانی این جنبش در دوم اسد سال جاری، دو مهاجم انتحاری خود را میان معترضان منفجر کرد که 85 تن جانشان را از دست دادند و بیش از 300 تن دیگر زخمی شدند.
این رویداد، مرگبارترین رویداد افغانستان در 15 سال گذشته بود.
بلافاصله پس از این حمله، خبرگزاری اعماق وابسته به گروه تروریستی داعش مسئولیت این رویداد را به عهده گرفت، اما ساعاتی بعد این خبر را از روی وبسایتش برداشت.
گروه طالبان که خود عامل بسیاری از حملات در کشور است نیز این رویداد را به شدت محکوم کرد.
برخی از اعضای جنبش روشنایی، دولت را در این رویداد دخیل دانسته و دولت را متهم به این حمله کردند.