سیاستِتیتر یک

دور تازه مذاکرات امریکا و طالبان در دوحه؛ دو صد گفته و فقدان نیم کردار!

مذاکرات صلح ماراتون وار امریکا با طالبان در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ که توسط زلمی خلیلزاد نماینده ویژه ایالات متحده امریکا در امور صلح افغانستان به پیش برده می شد به سرانجام نیکی برای مردم افغانستان ختم نشد.

براساس توافق نامه صلحی که در پایان این مذاکرات نفس گیر و طولانی میان امریکا و طالبان امضا شد، طالبان متعهد شدند ارتباط خود با گروه های تروریستی از جمله القاعده را قطع کنند و به هیچ گروه تروریستی اجاره ندهد از خاک افغانستان امریکا و متحدانش را تهدید کنند.

طرف امریکایی نیز در این توافق نامه متعهد شد نیروهایش را از افغانستان خارج سازد.

در ادامه امریکا نیروهایش را از افغانستان خارج کرد و طالبان هم در سکوت محض جامعه بین الملل و امریکا و البته اماواگرهای مربوط به خیانت تیم ارگ به مردم بدون اینکه زخمت زیادی بکشد کابل را تصرف کرد.

اینک پس از سه ماه از تسلط دوباره طالبان، یک بار دیگر مذاکرات بین امریکا و طالبان در دوحه قطر آغاز شده است.

اینکه این مذاکرات در نهایت به کجا ختم می شود را گذشت زمان مشخص می کند.

در چارچوب این دور تازه مذاکرات، امریکا و طالبان دو روز با یکدیگر نشست داشته و جزئیات زیر از این نشست گزارش شده است.

طالبان: آزادی بدون قید و شرط دارایی های بلوکه شده

هیات امارت اسلامی در دو روز مذاکره خود با امریکا از واشنگتن خواسته است بدون قید وشرط دارایی های بلوکه شده افغانستان را آزاد کند.

امیر خان متقی، وزیر امور خارجه امارت اسلامی، که ریاست هیات مذاکره کننده امارت اسلامی با امریکایی ها را برعهده دارد این مذاکرات دو روزه را مثبت ارزیابی کرده است.

وی گفت در این مذاکرات از امریکا خواسته است بدون قید و شرط پول های بلوکه شده افغانستان را آزاد کند.

عبدالقهار بلخی؛ سخنگوی وزارت خارجه امارت اسلامی شامگاه سه شنبه ( ۹ قوس) در رشته توییتی نوشت دو هیأت روی مسائل سیاسی، اقتصادی، بشری، صحی، تعلیمی و امنیتی و کمک‌رسانی و همچنین فراهم‌آوری تسهیلات لازم بانکی و نقدی بحث کرده‌اند.

به گفته بلخی، هیأت طالبان به جانب امریکایی در مورد امنیت اطمینان داده و از آنها خواسته‌است پول منجمد افغانستان باید بدون قید و شرط آزاد شود، فهرست‌های سیاه و تحریم‌ها باید خاتمه یابند و همچنین «مسائل بشری از سیاسی جدا شوند».

امریکا: طالبان باید حکومت همه شمول تشکیل دهند

در مذاکرات دو روزه امریکا با طالبان در قطر، طرف امریکایی از امارت اسلامی خواسته است به تعهد خود مبنی بر عفو عمومی عمل کنند.

ندپرایس؛ سخنگوی وزارت خارجه امریکا، گفت هیات امریکایی از رهبران طالبان خواسته‌‌است از حقوق همه افغان‌ها محافظت کند، بر تعهد خود مبنی بر عفو عمومی عمل کند و اقدامات بیشتر را برای تشکیل حکومت همه شمول روی دست گیرد.

این در حالی است که به تازگی سازمان دیده بان حقوق بشر در گزارشی گفته‌است طالبان پس از تسلط خود بر افغانستان تنها در سه ولایت بیش از ۱۰۰ نظامی دولت پیشین را کشته و یا ناپدید کرده‌اند.

سخنگوی وزارت خارجه امریکا تاکید کرده است هیات امریکایی با طالبان در مورد مسایل مختلف از جمله مبارزه با ترویزم از جمله القاعده و داعش‌ نیز گفتگو کرده‌است.

او اضافه کرده است امریکا از طالبان خواسته است نگذارد هیچ گروهی از قلمرو افغانستان سایر کشور‌ها را تهدید کند. او در عین حال گفته است امریکا از حضور القاعده و داعش در افغانستان ابراز نگرانی کرده‌است.

پرایس افزوده‌است عبور امن شهروندان امریکایی، افغان‌هایی که با امریکا کار کردند،‌ تامین حقوق زنان، دختران و اقلیت‌های از سایر مسایل بوده است که هیات امریکا بر اهمیت آن تاکید کرده است.

به هر صورت دور تازه مذاکرات امریکا با طالبان در دوحه قطر هم مانند دور قبلی به نظر نمی رسد در بازه زمانی کوتاه مدت به نتیجه دلخواه برای هر دو طرف و به ویژه مردم مظلوم افغانستان منتهی شود.

دو طرف تنها برای یکدیگر پیش شرط تعیین می کنند و مصداق بارز «دو صد گفته چون نمی کردار نیست!» شده اند.

اگر این طور تصور کنیم که امریکا در دور قبلی مذاکرات به تعهداتی که در توافق نامه صلح با طالبان سپرده بود عمل کرده و با خروج خود از افغانستان به وعده اش عمل کرده، انگاه باید از پیمان شکنی طالبان گلایه کرد.

اگر بپذیریم که امروز امریکا در مقابل یک عمل انجام شده از سوی طالبان قرار گرفته و از اینکه قدرت را به طالبان واگذار کرده و اکنون هیچ اهرم فشاری جز اهرم های اقتصادی بر این گروه ندارد، نمی توان خیلی به آینده مذاکرات تازه خوشبین بود.

اگر امریکا دارایی های بلوکه شده را آزاد کند، دیگر اهرم فشاری بر طالبان نخواهد داشت.  از سویی هم امارت اسلامی امروز لابی گران قوی منطقه ای خود را دارد که مدام بر بروز بحران انسانی ناشی از ورشکستگی اقتصادی در افغانستان تاکید می کنند و قصد دارند با استفاده از نام ملت برای امارت اسلامی امتیاز بگیرند.

در چین فضایی به نظر نمی رسد دور تازه مذاکرات امریکا با طالبان در دوحه به فرجامی نیک منتهی شود چراکه پیش شرط ها همان پیش شرط های قبلی ست با این تفاوت که طالبان جسورتر از گذشته پای میز مذاکره با  امریکا نشتسه اند: امروز طالبان در قاموس فاتح با امریکا مذاکره می کند!

حفیظ الله رجبی

نوشته های مشابه

3 دیدگاه

  1. هرگز طالبان صادق نیستند وحقوقی کارکنان دولت راپرداخت نمی‌کنند قضات نهادهای عدلی وقضای برعلاوه که ازکار کشیده شدند زیرتهدید جدی امنیتی قراردادن ازحقوق بشر وحقوق زن آزادی بیان وغیره خوخبری نیست!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا