در حملات سه ماه اخیر داعش نزدیک به هزار نفر در افغانستان کشته و زخمی شده اند
با مسلط شدن طالبان بر کابل، خلاف تصور مردم خشونتها ادامه یافته است. عامل این خشونتها گروه داعش عنوان شده است. براساس معلومات، این گروه در جریان سه ماه گذشته دستکم چهار حمله انتحاری و انفجاری مرگبار را انجام داده که در نتیجه این حملات، بیش از ۴۰۰ غیرنظامی که عمدتاً شیعیان و هزارهها بوده، کشته و نزدیک به ۵۲۰ تن دیگر زخمی شدهاند. با آنکه داعش بهصورت آشکار مسوولیت این حملات را برعهده گرفته، طالبان اما این گروه را تهدیدی علیه امنیت ملی کشور نمیدانند و مدعیاند که داعش وجود فزیکی در افغانستان ندارد. مسوولان در حکومت سرپرست طالبان تأکید دارند که گروه داعش سرکوب شده و فعالیت ملموسی ندارد. با آن هم این مسوولان به مردم اطمینان میدهند که «عوامل فتنه» را در کشور از بین میبرند و هرگروهی که بخواهند امنیت را اخلال کنند، سرکوب خواهد شد.
طالبان در بیستوچهارم ماه اسد سال جاری حکومت پیشین را سقوط دادند و بر کشور تسلط یافتند. با آمدن طالبان مردم احتمال میدادند که دیگر شاهد خشونت و جنگ نخواهند بود؛ اما دیری نپایید که داعش تحرکات خود را آغاز کرد و نخستین حمله مرگبار خود را در میدان هوایی کابل انجام داد. در آن حمله که در چهاردم سنبله انجام شد، دستکم ۱۸۳ نفر به شمول ۱۳ نیروی امریکایی کشته و نزدیک به ۲۰۰ نفر دیگر که همه شهروندان کشور بودند، زخمی شدند. این حمله مرگبارترین حمله پس از به قدرت رسیدن طالبان به حساب میآید. گروه داعش، یک روز پس از این حمله، مسوولیت آن را برعهده گرفت و از عامل انتحاری به نام «عبدالرحمن لوگری» یاد کرد.
پس از این حمله، گروه داعش در شانزدهم میزان یک حمله انتحاری را در «مسجد گذر سیدآباد» کندز در میان نمازگزاران انجام داد. براساس آمارهای برخی رسانهها و منابع مردمی، در نتیجه این حمله انتحاری ۱۵۰ نمازگزار که همه از مذهب شیعه و هزاره بودند، کشته و نزدیک به ۲۰۰ تن دیگر زخمی شدند. اما آمارهایی که توسط برخی دیگر از نهادهای خبری به نشر رسید، تلفات این رویداد را ۵۰ کشته و ۱۴۳ زخمی اعلام کرد. مسوولیت این حمله را نیز گروه داعش برعهده گرفت. این گروه با نشر خبرنامهای اعلام کرد که این حمله توسط «محمد اویغوری» انجام شده است. این حمله خشم مردم را برانگیخت و آنها از تأمین نشدن امنیتشان توسط طالبان انتقاد کردند. اهالی محل شماری از جانباختهگان این رویداد را در گورستانی کنار هم به خاک سپردند.
یک هفته بعد گروه داعش حمله مشابه را در یک مسجد شیعیان در ولایات قندهار انجام داد. این حمله در بیستوسوم ماه میزان سال جاری در «امامبارگاه فاطمیه» صورت گرفت. قربانیان این حمله انتحاری، نمازگزارانی بودند که برای ادای نماز جمعه به این مسجد رفته بودند. در این حمله ۶۳ نمازگزار کشته و ۹۰ تن دیگر زخمی شدند. سایت اعماق منسوب به گروه داعش با نشر اعلامیهای مسوولیت این حمله را برعهده گرفت. این گروه عاملان این حمله را «انس خراسانی و ابوعلی البلوشی» نام برد و گفت که آنان دو حمله انتحاری را در میان نمازگزاران شیعه در قندهار انجام دادهاند.
در تازهترین مورد، گروه داعش روز سهشنبه، یازدهم عقرب، بر شفاخانه سردار محمدداوود خان حمله کرد. این گروه مسوولیت این حمله را برعهده گرفت و گفت که پنج مهاجم بهصورت هماهنگ بر این شفاخانه حمله کردهاند. این حملات حوالی ساعت ۱۲:۰۰ روز سهشنبه انجام شد و تا ساعت هفت شام ادامه داشت. مهاجمان در ابتدا یک حمله انتحاری را در داخل شفاخانه انجام دادند و سپس با نیروهای طالبان به درگیری پرداختند. طبق آماری که خبرگزاری فرانس پرس به نشر رسانده، در این حمله ۱۹ نفر کشته و حدود ۵۰ تن دیگر زخمی شدهاند. ذبیحالله مجاهد اما گفته است که در این رویداد هفت تن به شمول سه زن، یک کودک و سه نیروی امنیتی طالب کشته و پنج تن دیگر زخمی شدهاند.
این حمله واکنش ملی و بینالمللی را در پی داشت. شماری از کشورها و نهادهای حقوق بشری این حمله را محکوم کرده و آن را نقض حقوق بشر خواندهاند. اتحادیه اروپا ضمن محکوم کردن حمله بر شفاخانه نظامی سردار محمدداوود خان، آن را خلاف حقوق اساسی بشر و نقض آشکار ارزشهای اسلامی خوانده و گفته است که اماکن صحی و غیرنظامیان نباید هدف قرار گیرند. این اتحادیه تأکید کرده است که چنین حملات در افغانستان مانع جدی برای صلح و امنیت است و عاملان اینگونه حملات باید پاسخگو باشند. سازمان صحی جهان ضمن ابراز تسلیت به خانوادهای قربانیان، گفته است که تأسیسات و مراکز صحی نباید هدف حمله قرار گیرد. همچنان وزارتهای خارجه ایران و ترکیه نیز نسبت به این حمله واکنش نشان داده و آن را یک عمل غیرانسانی دانستهاند.
داعش در حالی به حملاتش شدت بخشیده است که طالبان این گروه را تهدیدی برای امنیت کشور نمیدانند. بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت سرپرست طالبان، به روزنامه ۸صبح گفت داعشی که در افغانستان نام برده میشود، داعش «سوریه و عراق» نیست و این گروه وجود فزیکی در افغانستان ندارد. اکنون نیز او تأکید دارد که چنین حملات نگرانکننده نیست. به گفته کریمی، نیروهای طالبان توانایی دفاع و تأمین امنیت را دارند. او بهعنوان مثال گفت که حمله روز سهشنبه گروه داعش در پانزده دقیقه مهار شد. او با ستایش از عملکرد نیروهای طالبان افزود که این نشان میدهد داعش حتا نمیتواند ۱۵ دقیقه حضور فزیکی خود را در یک جای ثابت کند. از این رو وی تأکید کرد که داعش خطری جدی برای کشور نیست و مردم نباید از چنین حملات هراس داشته باشند. به گفته کریمی، نیروهای آنها به هیچ پدیده اجازه تحرک را نمیدهند و هر کسی که بخواهد امنیت جمعی را اخلال کند، سرکوب خواهد شد. معاون سخنگوی حکومت سرپرست طالبان همچنان تصریح کرد که نیروهای طالبان گروه داعش را زیر نظر دارند و در جستوجوی لانههای آنان هستند تا از بین ببرند. او وضعیت داعش در کشور را وخیم توصیف کرد و افزود که این گروه توانایی هیچ نوع فعالیت را ندارد. به گفته کریمی، فعالیت گروه داعش در کشور ملموس نیست و هر جایی که تحرک داشته، از بین برده شده است. او خاطرنشان کرد که در جریان سه ماه گذشته دهها لانه گروه داعش که در زمان حکومت پیشین در برخی جاها ایجاد شده بود، از بین برده شده و به این ترتیب صدها جنگجوی این گروه کشته شدهاند.
این اظهارات در حالی بیان میشود که شاخه خراسان داعش در برخی از ولایتها در صدد گسترش نفوذ خود است. از برخی از ولسوالیها در شمال و جنوب کشور خبر رسیده است که گویا این گروه پرچم سیاه خود را بلند کرده است. همچنان بهتازهگی نشریه امریکایی والاستریت ژورنال ادعا کرده است که گروه داعش نظامیان پیشین را در صفوف خود جذب میکند. به گفته این نشریه، نظامیان پیشین این گروه را در قسمت جمعآوری اطلاعات و تکتیکهای جنگی کمک میکنند.
هشت صبح