سرور دانش، معاون دوم ریاستجمهوری میگوید پس از امضای موافقتنامهی صلح میان امریکا و گروه طالبان، باید این روند به رهبری و مالکیت افغانها ادامه پیدا کند.
آقای دانش که امروز (چهارشنبه، ۳۰ دلو) در همایشی به مناسب سالروز خروج نیروهای شوری سابق از افغانستان در کابل صحبت میکرد، گفت: «ما در حکومت افغانستان از مذاکرت صلح میان طالبان و امریکا بهمنظور امضای یک موافقتنامه به تمام معنا استقبال میکنیم اما بخش اصلی صلح، مربوط به صلح میان طالبان و دولت و ملت افغانستان است.»
او تأکید کرد دولت افغانستان انتظار دارد که امضای موافقتنامهی صلح میان امریکا و طالبان زمینهی گفتوگوهای مستقیم میان طالبان و دولت افغانستان را فراهم کند.
معاون دوم ریاستجمهوری کشور گفت تیم مذاکرهکنندهی دولت افغانستان در این گفتوگوها هم باید به رهبری و محوریت دولت افغانستان با گروه طالبان مذاکره کنند. او تأکید کرد این تیم باید همهشمول و فراگیر باشد و از همهی مردم افغانستان در گفتوگوهای صلح نمایندگی کند.
براساس گفتههای آقای دانش، برای برقراری صلح و امنیت پایدار لازم است تا هیچ قوم و قشر و گروهی از مذاکرهی صلح بیرون نماند. او افزود: «صلح واقعی آن است که همهی مردم در کشور آزادانه از حقوق شهروندی خود استفاده کند و حق شرکت در انتخابات را داشته باشند.»
او همچنان در بخشی از صحبتهایش گفت که برای رسیدن به یک صلح پایدار نیاز است که گروه طالبان پایگاهها و پناهگاههای خود را از بین ببرد و رابطهی خود با سایر گروههای تروریستی را ببرد. معاون دوم ریاستجمهوری کشور افزود که خشونتها باید به گونهای کاهش یابد که همزمان با تداوم مذاکرات صلح، امکان دسترسی به آتشبس دایمی و همهجانبه بهمیان آید.
دیروز (سهشنبه، ۲۹ دلو) صدیق صدیقی، سخنگوی ریاستجمهوری کشور در یک نشست خبری در کابل گفته بود که دولت افغانستان با طرح کاهش چشمگیر خشونت موافقت کرده تا وارد مراحل دیگری شود که در مذاکرات صلح روی آتشبس بهعنوان یک موضوع اساسی بحث شود.
پیش از این در مورد کاهش خشونت میان سران حکومت وحدت ملی اختلافاتی وجود داشت. ارگ ریاستجمهوری به آتشبس بهعنوان یک پیششرط برای مذاکرات صلح تأکید داشت در حالی که ریاست اجراییهی کشور کاهش خشونت را گام مثبت در راستای آغاز مذاکرات بینالافغانی عنوان میکرد.
صدیق صدیقی در تاریخ بیستودوم جدی در رشته تویتی گفته بود: «کاهش خشونت معنای دقیق نظامی، حقوقی و جنبهی عملی ندارد اما هدف ما از آتشبس، همانند آتشبسی است که دو سال پیش، در روزهای عید در کشور برقرار شده بود. عبدالسلام رحیمی، وزیر دولت در امور صلح نیز در تاریخ بیستوششم جدی گفته بود که مردم افغانستان آتشبس میخواهند و برای دولت و مردم افغانستان کاهش خشونت معنا ندارد.
در مقابل، عبدالله عبدالله، رییس اجرایی کشور در چهاردهم دلو اعلام کرد که برای شروع مذاکره با گروه طالبان شرطی ندارد و هر گونه پیششرطی در این مورد، تعلل و عدم تعهد برای رسیدن به خواست مردم افغانستان [صلح] را نشان میدهد.