اجتماعیسیاستِتیتر یک

حضور زنان در ساختار دولت افزایش یافته‌است

در جدولی که از درصدی حضور زنان در خدمات ملکی از سوی کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی نشر شده آمده است حضور زنان در بخش امنیت و روابط خارجی ۵.۸ درصد است.

این نهاد می‌گوید که در دو سال گذشته در بخش انکشاف و توسعه، زراعت و امور زمین داری ۴.۹ درصد در بخش معارف و تحصیلات عالی ۳۳.۲ درصد در بخش حکومت داری، حاکمیت قانون و حقوق بشر، ۵.۲ درصد در بخش عدلی و قضایی ۱۴.۹ درصد در بخش مراقبتی ۴۴.۴ درصد، در بخش صحی ۲۴.۱ درصد، در بخش اقتصادی و مالی ۹.۷درصد در بخش ساخت و ساز و زیربنا ۹ درصد و در بخش فرهنگی، مذهبی و ورزشی، ۵ درصد، زنان حضور دارند.

هر چند آمار رسمی از حضور زنان در ادارات دولتی در دوره حکومت حامد کرزی، رییس جمهور پیشین افغانستان وجود ندارد اما مسوولان در کمیسیون مستقل اصلاحات اداری و خدمات ملکی می‌گویند که حضور زنان در دوره پنج سال گذشته در دوره حکومت وحدت ملی افزایش یافته است.

در حالی که همه روزه قصه‌ی زن افغانستان، قصه  خشونت است و محدودیت، اما افزایش حضور و نقش زنان در بخش خدمات ملکی افغانستان خبری است که امید را در دل هر زن افغان تازه می‌کند.

و نباید فراموش کنیم که با روی کار آمدن حکومت وحدت ملی، همواره تلاش بر این شده است که حضور زنان در سطوح مختلف ادارات افزایش یابد.

همین اکنون افغانستان سه سفیر زن در کشورهای ایالت متحده امریکا، ناروی و سویس دارد. در آغاز حکومت چهار وزارت از سوی زنان رهبری می‌‌شد و هم اکنون نیز زنان در کابینه حکومت حضور دارند.

آن گونه که مشخص است، در طول پنج سال اخیر دوره حکومت وحدت ملی، زنان  دست‌آوردهای مهمی در عرصه‌های مختلف  از قبیل آموزش زنان و دختران، صحت و مشارکت زنان در فعالیت‌های سیاسی و مدنی داشته است.

بر اساس سروی رسمی که سال گذشته از سوی  اداره احصاییه مرکزی به نشر رسیده آمده است که بیش از ۸۸ هزار دختران دانشجو در سراسر افغانستان در دانشگاه‌های دولتی و خصوصی در حال تحصیل‌اند. و بیش از دو هزار استادان دانشگاه‌های دولتی و خصوصی زنان هستند.

برپایه اطلاعات این نهاد،  ۲۱۳ قاضی زن در سراسر کشور فعالیت دارند که ۱۱.۵ درصد کارمندان نهادهای عدلی و قضایی را تشکیل می‌دهد. هم‌چنان تعداد دادستان‌ها بیش ز ۱۹۰ نفر بوده که ۸.۲ درصد آن زنان هستند. تعداد وکلای مدافع بیش از ۱۳۰۰ نفر بوده که ۱۸.۲ درصد آن را زنان تشکیل می‌دهند.

به تازه‌گی دادستانی کل افغانستان نیز اعلام کرده است که  در دو سال گذشته تعداد کارکنان زن در این نهاد از سه درصد به ۲۲ درصد کل کارکنان افزایش یافته است.

جمشید رسولی، سخنگوی دادستانی کل خبری گفت افزایش حضور زنان فعال در این نهاد برای رسیده‌گی بهتر به قضایای خشونت علیه زنان و کاهش فساد اداری صورت گرفته است.

ما نمی‌توانیم این حقیقت را انکار کنیم که زنان افغانستان در وضعیت نامناسب که تاثیرات چندین دهه جنگ و از هم پاشیده‌گی نظام و حکومت بوده،  به سر می‌برند اما در کنار این مسأله،  افغانستان امروز(حکومت وحدت ملی) در راستای تأمین حقوق زنان تلاش‌های بسیاری ‌‌کرده است تا تاثیرات باقی‌مانده از دهه‌های جنگ، ویرانی و فقر را جبران کند.

 در دوره حکومت وحدت ملی برای نخستین بار بزرگ‌ترین پروژه‌ی پنج ساله  اداره توسعه جهانی ایالت متحده امریکا( USID) در سال ۲۰۱۵ به منظور فراهم کردن زمینه آموزش زنان  در بخش رهبری، عرصه سیاست، اقتصاد و اجتماع، در سال ۲۰۱۵ آغاز به کار کرد.

مسأله‌ی روشن این که زنان نیمی از  پیکر جامعه‌اند، بر اساس آمار رسمی اداره‌ی مرکزی احصاییه در سال ۹۵ خورشیدی مجموع نفوس افغانستان ۲۹.۷ میلیون نفر است که از این میان ۱۴.۵ میلیون نفر آن را زنان تشکیل می‌دهند.

این در حالی‌ست که زنان افغانستان با گذشت سال‌های تاریک تاریخ از میان دود و خاکستر برخاسته‌اند. آنان در کنار مردان برای آبادانی افغانستان تلاش می‌کنند.

فراهم‌سازی زمینه مشارکت زنان در عرصه‌های گوناگون از اصلی‌ترین و مسوولیت حکومت و یک ضرورت جدی است.

حفظ دست‌آورد ۱۷ ساله افغانستان به ویژه دست‌آوردها و حضور فعال آنان  یکی از کارهای اساسی است که مردم و حکومت افغانستان به آن توجه نمایند که در جریان مذاکرات صلح با یک گروه که در دوره حاکمیت آن، زنان بدترین و تلخ ترین  خاطرات را دارند، این دست‌آوردها هم‌چنان حفظ و نگه داشته شود.

8‌am

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا