جهان با جمهوریت است و با ارزش های امارت همخوانی ندارد
پس از توافق بن نشستهای متعددی برای کمک و حمایت از افغانستان برگزاری شده است. در حکومتهای گذشته افغانستان برای جامعه جهانی کدام نسخه و طرح مشخص نداشت، به همین دلیل نسخه اصلی توسط کشورهای کمک کننده نوشته و عمدتا اولویتها نیز تشخیص میشد.
شاه حسین مرتضوی، مشاور ارشد رئیس جمهور غنی، امروز طی مطلبی در فیس بوک خود می نویسد در اکثر نشستهای گذشته هیاتهای افغانستان به دلیل فساد اداری در کشور، عدم موثریت در مصرف و فقدان طرحهای خودکفایی مورد سرزنش و نکوهش جامعه جهانی قرار میگرفت.
در دوره ریاست جمهوری رییس جمهور غنی، افغانستان با طرحهای مشخص برای تداوم جلب کمکها حضور یافت. این کمکها در مقابل شاخصهای وضع شده، حسابدهی متقابل، پاسخگویی و شفافیت در مصرف ادامه یافت.
به باور مرتضوی پس از ۱۹ سال هنوز فساد اداری در همکاریهای کشورها به حیث یک چالش جدی مطرح است. به رغم ناکامیها در گذشته، اکنون پیشرفتهای نیز صورت گرفته است. افغانستان برای چهار سال آینده نیاز مند همکاری جامعه جهانی است. اما حمایت معنوی جهان از ارزشهای جمهوریت، حقوق زنان، آزادی بیان، حقوق شهروندی و صلح به محوریت افغانها نیز اهمیت خاص خود را دارد. حفظ و توسعه دست آوردها ضرورت به حمایت جدی همکاران بین المللی دارد.
در مقابل، شفافیت و گزارشدهی متقابل نیز میتواند اساس مهم برای دوام همکاریها باشد.
مشاور رئیس جمهور در ادامه مطلب خود به برگزاری کنفرانس جنوا برای کمک به افغانستان اشاره کرده می نویسد پس از ۱۹سال طبیعی است که کاسه صبر کشورهای جهان از ادامه کمکها بسر میرسد. حمایت از طرحهای زیربنایی و نقشه راه خودکفایی افغانستان مهم است. معادن افغانستان، موقعیت تجارتی و ترانزیتی افغانستان آب و زمین از سرمایههای مهم کشور است.
البته این همه تنها در سایه صلح و آرامش ممکن است. جهان افغانستان را در ختم جنگ و صلح پایدار نیز یاری رساند. اعمال فشار بالای طالبان و کشورهای حامی این گروه میتواند مهم باشد.
شاه حسین مرتضوی در بخش دیگری از مطلب خود می افزاید حالا پس از ۱۹ سال جمهوریت در محور توجه و حمایت همکاران بینالمللی قرار دارد. حمایت گسترده از ارزشهای جمهوریت یک دستآورد مهم به شمار میرود.جهان با ارزشهای امارت همخوانی ندارد. همانگونه که در داخل کشور امارت به یک اقل کوچک تنزیل یافته است.