یک سال بعد از تظاهرات کابل/ جنبش روشنایی در واشنگتن صفآرایی کرد
این تجمع طبق یک برنامه از پیش تعیین و اعلام شده روز دوشنبه 22May ساعت 12 ظهر به وقت محلی در مقابل بانک انکشاف آسیایی واقع در میدان فارگیت اسکور آغاز شد.
این برنامه که با حضور چشم گیر تمام اقوام افغانستان اعم از تاجیک و پشتون و ازبیک از سراسر آمریکا در واشنگتن دی سی، پایتخت ایالات متحده امریکا برگزار شده بود که با خواندن قطعنامهای که توسط خانم زرین تاج اجرا میشد به شکل رسمی آغاز شد.
پس از وی شفیع عیار شخصیت شناخته شده ای که با جمع دیگری از حضور پررنگ عدالتخواهانه تاجیکهای افغانستان روایت میکرد سخنرانی کرد.
وی نیز با تاکید بر راهبرد مبارزاتی جنبش روشنایی گفت مردم افغانستان اعم از هزاره و تاجیک و پشتون و ازبیک و … دوشاش همدیگر برای یک مبارزه مدنی و محکم دیگر آماده شوند ورنه شواهد جدید نشان میدهد که بازهم وضعیت افغانستان به سوی یک انحطاط دیگر پیش می رود.
سپس اکرم گیزابی از شخصیتهای مطرح و معروف هزارهها در امریکا صحبت نموده ضمن به تصویر کشیدن وضعیت اسفناک افغانستان به صورت عموم و هزارهها به صورت خصوص خطاب به بانک جهانی گفت این پروژه تااکنون از مردم افغانستان قربانی، جانی، مالی و زمانی زیادی گرفته وشکاف کلان اجتماعی نیز به وجود آورده است و اگر بانک انکشاف اسیایی در سیاستهای خود در قبال این بانک تجدید نظر نکند، احتمالا سرمایه جامعه جهانی را هدر داده است.
تظاهرات کنندگان پس از آن با صف بندی روبروی بانک انکشاف آسیایی تا ساعت 2:30 به وقت محلی شعار عدالت خواهی سردادند و ضمن نمایش پلاکارتهای شان به عابران افرادی را نیز وظیفه داده بودند که بروشوری بین مردم توزیع کنند که در ان انگیزههای مردم از این تجمع، اهداف جنبش روشنایی، مشکلات دامن گیر مردم نقاط مرکزی به صورت متن وعکس و به صوت رنگی و به زبان انگلیسی چاپ شده بود.
در قطعنامه نیز تظاهرات کنندگان تصمیم دولت افغانستان و حمایت بانک جهانی از آن را یک اشتباه خواند.
در بخشی از قطعنامه آمده است: “تغییر مسیر لین انتقالی برق یک اشتباه قطعی است و حکومت افغانستان همانند حکومتهای گذشته در صدد محروم نگهداشتن مناطق مرکزی بوده و اگر تغییر مسیر پا برجا بماند بانک انکشاف آسیایی در مسئولیت چنین اشتباه و چنین عمل تبعیض آمیز شریک خواهد بود.
قطعنامه این تظاهرات در حالی خوانده میشد که نمایندگانی از هواداران جنبش روشنایی جهت مذاکره و گفتگویی رو در رو وارد بانک شده بودند.
گفته میشد که پیش از این هم بانک انکشاف آسیایی تلاش کرده بوده مانع این تظاهرات و به جای آن وارد تعامل و گفتگو شود.
نکته جالب دیگر این تظاهرات شعارها وبنرهای بود که هواداران جنبش روشنایی با خود حمل میکردند که در آن نه کسی هدف بود و نه کلمات نا مناسب استفاده شده بود و نه با تصاویر دلخراشی دیزاین شده بود و نکته برجسته آن هم هشتک توفان توییتری بود که همزمان با برگزاری تظاهرات درفضای مجازی جریان داشت.
پس از آن پولیس دو خیابانی که منتهی به کاخ سفید می شد را بست و عدالتخواهان جنبش روشنایی در یک مارش عمومی وارد خیابان شده و در میان همراهی پولیس واشنگتن دی سی به سمت کاخ سفید هدایت شدند.
جمعیتی عظیم و قابل توجی که با شعارهای، ما عدالت میخواهیم دل خیابانهای واشنگتن را شکافت و شعارگویان خودشان در مقابل کاخ سفید رساندند و در صفوف منظم و فشرده شعار عدالتخواهی سردادند و درنهایت با خواندن قطعنامه برنامه شان را به پایان رساندند.
همچنین معترضان در یک اقدام تازه و نمادین تی شرتهای به رنگ سفید و لوگویی جنبش روشنایی و هشتک برنامه را در بین حاضرین توزیع کردند تا ضمن رساندن پیام صلح و اعلام بیزاری از جنگ و خشونت جنبش روشنایی را نیز معرفی نموده اینگونه نظم و انضباط شان را نیز به رخ جهانیان کشانیدند.
هواداران جنبش روشنایی و معترضان را افرادی از میان خانمها و آقایان بالباس های سبز ولی دارای لوگوی جنبش روشنایی، مارک انضباطی و هشتک تویتری برنامه نظم و ترتیب میدادند که بازهم در نوع خود جالب و قابل توجه بود.