تلاش برای بازپسگیری 50 هزار جریب زمین غصب شده در ولایت کابل ادامه دارد
محمدیعقوب حیدری تایید کرد که زمینهای یادشده از سوی شماری از مقامهای حکومتی، نمایندگان پارلمان و زورمندان غصب شده است و تلاش برای بازستانی این زمینها جریان دارد.
آقای حیدری افزود بیش از ۶ هزار جریب زمین در ساحه گوسفند دره ولسوالی بگرامی ولایت کابل، سه هزار جریب زمین در ولسوالی شکر دره ولایت کابل، دو هزار جریب زمین در ولسوالی قرهباغ ولایت کابل، یک هزار جریب زمین در منطقه کاریزمیر کابل و ۴۰۰ جریب زمین در ساحهی میربچهکوت ولایت کابل غصب شده است و همچنان قطعات کوچک زمین در بسیاری از ولسوالیهای دیگر کابل نیز غصب شده است.
والی کابل میگوید که برای بازگرفتن این زمینها از غاصبان، اراده و تلاش جدی در سطح رهبری حکومت وجود دارد.
پیش از این رییس جمهور غنی به مبارزه جدی با غصب زمین تأکید کرده و گفته بود که غصب زمین یکی از موارد عمدهی فساد در کشور است. رییس جمهور افزوده بود که در خصوص مبارزه با غصب زمین، ما باید یک طرح واضح و مشخص داشته باشیم و جایگاه نهادهای امنیتی به ویژه پولیس در این بخش واضح شود.
رییس جمهور یادآور شده بود که هنوز هم غصب ملکیتهای دولتی ادامه دارد.
والی کابل به «هشت صبح» گفت که در درون حکومت، یک تعداد افراد وجود دارند که از تلاشهای مبارزه با غصب زمین حمایت نمیکنند. محمدیعقوب حیدری تصریح کرد که در چند روز اخیر بازهم تلاشهای یک تعداد افراد زورمند برای غصب زمین در ساحات بگرامی و دهسبز کابل شروع شده است. آقای حیدری خاطرنشان کرد که در پی هشدار پیهم آنان، این افراد دست از تلاش برای غصب برداشتهاند.
والی کابل در مورد غاصبان زمین معلومات نداد، اما گفت که وزارت داخله فهرست غاصبان زمین را در اختیار دارد.
نصرت رحیمی، سرپرست دفتر سخنگوی وزارت داخله کشور میگوید که «صدها» تن در کابل متهم به غصب زمیناند که فهرست آن از سوی وزارت داخله نشر میشود. آقای رحیمی افزود که فهرتسی از غاصبان زمین هم نشر شده که این افراد تحت تعقیب نیروهای امنیتی قرار دارند. در این فهرست تنها نام غاصبان ذکر شده و مشخصات بیشتر داده نشده است، اما این افراد در ناحیههای مختلف شهر کابل به ویژه ناحیههای ۱۲ و ۲۱ شهر کابل به سر میبرند.
او همچنان گفت: «غاصبان زمین در هر سطحی که قرار داشته باشند، بازداشت و به پنجهی قانون سپرده میشوند.»
نصرت رحیمی در مورد این که آیا شماری از وکلای پارلمان و مقامهای دولتی هم در فهرست متهمان غصب زمین شامل است، یا خیر، معلومات نداد. سرپرست دفتر سخنگوی وزارت داخله تاکید کرد که اراده قوی برای دوباره گرفتن زمینهای غصب شدهی دولتی در پولیس وجود دارد.
جلوگیری از غصب ۳۵ هزار جریب زمین
والی کابل میگوید که در سال روان خورشیدی و در همآهنگی با نیروهای امنیتی و نهادهای عدلی و قضایی کشور از غصب ۳۵ هزار جریب زمین در کابل جلوگیری کردهاند. محمدیعقوب حیدری میگوید که یک تعداد افراد تصمیم داشتند که روی این زمینها ساختوساز غیر قانونی داشته باشند، اما آنان از این کار جلوگیری کردهاند. در کنار این، ولایت کابل سال گذشته ۱۰ هزار جریب زمین غصب شده را از نزد غاصبان دوباره گرفته است. غیر از این ۱۰ هزار جریب زمین، اکنون ۵۰ هزار جریب زمین دولتی در کابل غصب شده است.
مسوولان باید پاسخ بدهند
محمدیعقوب حیدری، والی کابل میگوید که از سال ۱۳۸۱ به این طرف دهها شهرک در شهر کابل از سوی افراد زورمند و وکلای پارلمان ساخته شده است که سرنوشت «حقوقی» آن معلوم نیست. آقای حیدری افزود که زمینهای این شهرکها هم به شکلی غصب شده است.
او همچنان گفت: «اگر رهبر است، اگر قوماندان است و اگر وکیل است، زمین از پدرشان نبوده است، سند شرعی ندارند، بل روی آن شهرک ساخته و زمینهای آن را فروختهاند.»
به قول والی کابل غاصبان بزرگ، شامل قوم پشتون، تاجیک و هزاره است که در چهار سمت شهر کابل شهرک ساختهاند.
والی کابل تاکید کرد: «مسوولان باید پاسخ بدهند، چرا این شهرکها روی زمین غصب شده ساخته شده است، مسوولان یا این که خودشان در غصب شریک بودهاند یا این که خاموش بودهاند، روی کدام اسناد این زمینها توزیع شده است.»
والی کابل دلیل غصب زمینهای دولتی را ضعف حکومت و نهادهای امنیتی در گذشته دانست و گفت که حالا دیگر زمین غصب نمیشود، حالا وقتی آن رسیده است که باید غاصبان جواب بدهند که چرا زمینهای دولتی را غصب کردهاند.
محمدیعقوب حیدری یادآور شد که زمینهای دولتی از سوی افراد عادی جامعه غصب نشده، بل از سوی کسانی غصب شده که در گذشته در رأس نهادهای دولتی قرار داشته و حالا هم یک تعدادشان در درون دولت وظیفه اجرا میکنند. آقای حیدری شماری از نمایندهگان پارلمان را از غاصبان اصلی زمین دانست و گفت: «یک حلقه خبیثه از کسانی که فعلاً هم عضو پارلمان است، با تأسف هیچ شرم ندارند، وقتی ببینی از اسلام و قانون و کتاب میگویند، ولی عملش همان غصب کردن زمین است.»
والی کابل به عوامل غصب زمینهای دولتی در کابل پرداخت و گفت، «در سالهای ۱۳۶۷ و ۱۳۶۸ وقتی روسها اطراف شهرهای بزرگ را بمباردمان کردند، مردم به شهرها رجوع کردند، در او زمان مردم در چهار طرف کابل جابهجا شدند، همچنان با شکست حکومت داکتر نجیب نیز هر کسی به کابل آمد و برای خود جایی گرفت و کسی نبود که از این کار جلوگیری میکرد.»
او یادآور شد که پس از شکست حکومت طالبان، ماستر پلان شهر کابل چندین بار تغییر کرد و آمدن به کابل و غصب زمین یک عادت شد. والی کابل میگوید که ماستر پلان شهر کابل، برای ۵۰۰ هزار نفر ساخته شده، اما در حال حاضر هفت میلیون نفر در این شهر زندهگی میکند. والی کابل میگوید که اضافه از ۴۰۰ هزار خانه غیر پلانی در کابل ساخته شده و این عامل غصب است.
با این حال دیده شود در صورت نشر فهرست غاصبان زمین از سوی وزارت داخله، روشن خواهد شد که چه کسانی غاصب زمیناند و دولت برای بازداشت و تطبیق قانون بر آنان، چی تلاشهایی میکند.