پژوهشگران 4 دانشگاه امریکا و کانادا در یک تحقیق مشترک دریافته اند که طالبان از شبکه های اجتماعی مانند یک سلاح برای تسلط بر افغانستان استفاده کرده اند.
در این تحقیق گفته شده زمانی که طالبان سال گذشته در تاریخ 15 اگست (24 اسد) وارد کابل شدند، تلفون های هوشمندشان به همان اندازه آماده بود که سلاح هایشان در دست شان بود.
پژوهشگران دانشگاه های رجینا، پرینستون، آلبرتا و مریلند معتقدند که طالبان برای حمایت از آرمان هایشان از پلتفرم های فیسبوک، انستاگرام، توییتر و یوتیوب استفاده می کرده اند و در استفاده از این شبکه ها موفق تر از 18 سازمان خبری اصلی افغانستان عمل کرده اند.
این محققان نحوه استفاده و تاثیرگذاری حساب های طالبان در این شبکه ها را از اول اپریل تا 16 سپتامبر 2021 بررسی کرده اند.
طی این مدت، توییت های طالبان بیش از 8 میلیون بار پاسخ گرفته، هفت میلیون لایک دریافت کرده و حدودا یک میلیون مرتبه نیز بازتوییت شده است.
آنها می گویند که در اواسط ماه اگست زمانی که طالبان وارد کابل شدند، مراجعه به آدرس های طالبان در شبکه های اجتماعی افزایش یافت.
نویسندگان این تحقیق با اشاره به سیاست های شبکه توییتر برای حذف و یا تعدیل حساب های محتوی خشونت و یا اطلاعات نادرست می گویند از 126 هزار حساب توییتری که محتوای طالبانی داشت، تنها 49 حساب آن تعدیل و یا کاهش یافته که این به معناست طالبان در عملکردشان در این شبکه کاملا آزاد بوده اند.
نتایج تحقیق این چهار دانشگاه نشان می دهد که طالبان از شبکه های اجتماعی برای چهار هدف استفاده کردهاند.
این گروه تلاش کرده خود را به عنوان یک دولت در انظار عامه مطرح کند.
طالبان پیروزیهای نظامی خود را توسط شبکههای اجتماعی برجسته نشان داده است.
آنها مشروعیت حکومت افغانستان را تضعیف کرده، اشتباهات و تلفات نیروهای امریکایی و افغان را شناسایی کرده و آنرا بزرگ ساخته اند
و اینکه روابط خود را با دولتهای خارجی و جامعه بینالملل به نمایش گذاشته اند.