بیش از 1 هزار فرد ملکی در ماه جون کشته و یا زخمی شده اند
بر اساس یافته های این گروه، ماه جون در این میان خونینترین ماه برای افراد ملکی بوده است، که بیشتر از هزار فرد ملکی طی این ماه در سراسر کشور کشته و مجروح شده اند.
ارقام گروه دادخواهی حفاظت از افراد ملکی نشان میدهد که ماه جون 2017 برای افراد ملکی در 16 ولایت کشور از خونینترین ماه این سال بوده است.
بر اساس ارقام جمعآوریشده 249 فرد ملکی شهید و 794 تن دیگر طی این ماه مجروح شدهاند. عوامل اصلی تلفات افراد ملکی موتر بمب، حملات انتحاری و انفجار ماین گفتهشده است.
کابل در صدر فهرست این ولایات جا گرفته است که تلفات افراد ملکی در آن از سایر ولایات بالاتر است. در این ولایت در ماه گذشته میلادی 180 فرد ملکی شهید و 909 فرد دیگر مجروح شدهاند.
بر مبنای اطلاعات جمعآوریشده توسط اعضای گروه دادخواهی حفاظت از افراد ملکی، مسبب اصلی این تلفات در درجۀ نخست مخالفین مسلح دولت و در قدم بعدی نیروی امنیتی کشور خواندهشده است.
ننگرهار ازنظر میزان تلفات افراد ملکی در درجه دوم قرار درد. در تلفات افراد ملکی در این ولایت گروه داعش، طالبان نیروی خارجی، انفجار ماین و نیروهای امنیتی افغان دخیل بوده است.
ولایت هلند در ردیف سوم ازنظر میزان تلفات ملکی در این ماه ثبتشده است که عوامل اصلی تلفات افراد غیرنظامی در این ولایت در پهلوی موتر بمب، انفجارهای کنار جاده، نبردهای کوتاهمدت و قتلهای هدفمند خواندهشده است.
عوامل تلفات
بیخبری مردم از ساحات جنگی و برخورد آنان با ماینهای جاسازیشده، درگیری مسلحانه در مناطق پر نفوس و مزدحم، عدم تطبیق برنامههای ماینپاکی در ساحات تصرفشده از طالبان، ارتکاب خطا در حملات هوایی از سوی نیروهای خارجی و داخلی و بمباردمان بر خانهها و امکان ملکی ازجمله عوامل افزایش تلفات فراد ملکی بوده اند که نگرانیها را نیز افزایش داده است.
در ولایت هلمند و همینگونه در بعضی مناطق دیگر، شلیک توپ و هاوان از مراکز اردوی ملی بر اهدافی در شهر و ولسوالیها موضوعی است که افراد ملکی را با مشکلاتی مواجه نموده است. این گلولههای کور اند که بر خانهها، مزارع و امکان مردم اصابت میکنند و سبب نگرانی وافر مردم میشوند.
در بعضی ولایات گرو ه های مسلح بر نمازگزاران تیراندازی کردهاند که این هم یکی از عوامل تلفات افراد ملکی محسوب میشود.
مواد منفجرنشده نیز از عوامل نگرانکنندۀ دیگری است که اکثراً کودکان قربانی آن میشوند.
میکانیزم نظاممند مساعدت و امرار با قربانیان در افغانستان وجود ندارد، این در حالی است که با خانوادههای قربانیان باید کم از کم در فراهم نمودن مساعدتها برای ضروریات اولیه کمک شود.
چند سال قبل قربانیان جنگ از طریق کود 99 صندوق وجهی ریاست جمهوری مساعدت نقدی دریافت میکردند و یا هم به حج فرستاده میشدند، اما این روند از سال 2012 بدین سو متوقفشده است و تنها وزارت کار و امور اجتماعی، شهدا و معلولین با خانواده شهیدان جنگ سالانه 18000 افغانی و با مجروحین ماهانه 750 افغانی مساعدت نقدی میکند.