مصاحبه و گزارش

بیانیه امریکا در مورد محکوم کردن حمله تروریستی اخیر در کابل از سوی طالبان عاری از حقیقت بود

وزارت امور خارجه امریکا با نشر بیانیه‌ی مطبوعاتی در ساعت 7:45 دقیقه‌ی بعد از ظهر روز دوازدهم ماه می، مدعی گردید که آنها متوجه شده است که طالبان  دست داشتن بر هر دو حمله‌ی تروریستی روز دوازدهم ماه می را رد نموده و هر دو حمله را محکوم کرده است، یعنی هم حمله بر شفاخانه‌ی نسایی‌ ـ ‌ولادی صد بستر دشت برچی را و هم حمله بر نمازگزاران در ننگرهار را محکوم کرده است.

اما واقعیت نشان می‌دهد که ادعای وزارت امور خارجه امریکا در خصوص محکومیت حمله بر شفاخانه‌ی نسایی ـ ولادی صد بستر دشت برچی، در زمان نشر آن بیانیه، حقیقت نداشته چون، نه تنها تا آن زمان طالبان حمله برشفاخانه‌ی مذکور را محکوم نکرده بود، بلکه تا حدود سه‌ونیم ساعت بعد از نشر بیانیه‌ی وزارت امور خارجه امریکا، طالبان هنوز حمله‌ی تروریستی مذکور را محکوم نکرده بود. در نتیجه این ادعای وزارت خارجه امریکا که طالبان حمله مذکور را محکوم کرده است، در زمان نشر بیانیه عاری از حقیقت بوده است.

حمله‌ی تروریستی بر شفاخانه‌ی نسایی‌ـ‌ولادی صد بستر دشت برچی که در آن 24 نفر به شمول نوزدان تازه متولد شده و مادران باردار و زنان در حال وضع حمل کشته و 16 نفر نفر زخمی گردیدند، اولین حمله‌ی تروریستی با چنان سطح از شقاوت و سبعیت  است که در آن تروریستان مستقیما بر نوزادان تازه متولد شده، زنان باردار و درحال زایمان، قابله‌ها، نرس‌ها و هرکسی که  آنجا بودند، آتش گشودند و کشتند. بناءً ایجاب می‌کرد که وزارت امور خارجه امریکا اولا قبل از اینکه طالبان در سندی حمله‌ی مذکور را محکوم کند، اذعان بر محکومیت آن حمله توسط طالبان نمی‌کرد، دوماً فوراً طالبان را برائت نمی‌داد، چون بر اساس گزارش‌های متعدد همکاری‌های نزدیک بین طالبان و گروه داعش خراسان در قسمت حملات بر محلات شیعه‌نشین هزاره وجود دارد. سوماً، وزارت امور خارجه امریکا این حمله تروریستی را به دلیل ماهیت آن و شقاوت به خرج رفته در آن جدی گرفته تحقیقات مفصل انجام می‌داد و سپس به برائت گروهی و الزامیت گروهی دیگری حکم می‌کرد و اقدامات عملی را برای به عدالت کشاندن عاملین و حامیان این حمله‌ی تروریستی روی دست می‌گرفت.

برای اطمینان از اینکه وزارت خارجه امریکا سه ونیم ساعت پیش‌تر از طالبان ادعا نمود که طالبان حمله‌ی تروریستی بر شفاخانه نسایی‌ـ‌ولادی صد بستر دشت برچی را محکوم نموده است، تمام اعلامیه‌ها و تویت‌های سخنگویان طالبان که علناً نشر شده بود، جدا‌جدا ذیلا مطالعه گردید.

1- بررسی وبسایت‌های طالبان:

از شانزده پست که طالبان در وب‌سایت دری/ فارسی خود (http://alemarahdari.com/ ) در روز دوازدهم  ماه می نشر کرده‌اند، هیچ یکی آنها در رابطه به حملات ددمنشانه‌ی کابل نمی‌باشد. اما اولین نوشته از جمله‌ی بیست نوشته‌ی که این گروه در روز سیزدم ماه می در وب‌سایت مذکور به نشر رسانده است، یک نوشته‌ی آن‌ها که در واقع اعلامیه‌ی این گروه است، در واکنش به اعلان جنگ از سوی اشرف غنی تحت عنوان «اظهارات سخنگوی امارت اسلامی در مورد اعلان جنگ از سوی اشرف غنی» به نشر رسیده است. در این اعلامیه طالبان حملات تروریستی بر شفاخانه‌ی نسایی‌ـ‌ولادی صد بستر کابل و نمازگزاران در ننگرهار را تقبیح کرده است. این اعلامیه در وب‌سایت دری آن گروه ساعت 5 و 15 دقیقه بعد از ظهر روز سیزدهم ماه می (یک روز بعد از واقعه) نشر شده است. در همین روز مقاله‌ی دیگری نیز تحت عنوان «جنگجویان ارگ، چگونه صلح می‌خواهند؟به نشر رسیده است که مختصرا به حملات فوق‌الذکر تماس گرفته است و بیشتر بر «اداره‌ی کابل» تاخته است. سپس به تاریخ 14 می از جمله‌ی 12 خبر و مقاله‌ی نشر شده در وبسایت مذکور،  طالبان یک مقاله را به این موضوع اختصاص داده و تحت عنوان «وحشت داعش؛ اقرار همه و انکار غنی» در رابطه به حملات مذکور نشر نموده است. در این مقاله گفته است «مایک پمپیو، وزیر امور خارجه‌ی امریکا و زلمی خلیل‌زاد، نماینده خاص امریکا برای افغانستان، در اعلامیه‌های خود، این جنایات را کار داعش خواندند. همچنان ضمیر کابلوف، نماینده ویژه‌ی روسیه برای افغانستان گفت که جنایات کابل و ننگرهار را داعش انجام داده و نسبت دادن آن به طالبان هیچ منطقی ندارد». همچنان در روز پانزدهم ماه می نیز نوشته را تحت عنوان «اظهارات توضیحی سخنگوی امارت اسلامی در مورد حملات وحشیانه دو روز قبل کابل» نشر نموده است. در این نوشته نیز هر دو حمله بر شفاخانه‌ی نسایی  ولادی کابل و نمازگزاران در ننگرهار را یکسان محکوم نموده است.

در وبسایت پشتوی (https://shahamat1.com) گروه طالبان در بخش‌های گوناگون آن، طالبان در روز دوازدهم می حدود 22 نوشته و خبر  را نشر نموده است که هیچ‌کدامش راجع به حملات تروریستی ننگرهار و کابل نیست. در روز سیزدهم ماه می، طالبان در این وب‌سایت خویش جمعا حدود 21 مقاله، خبر و اعلامیه نشر کرده است که از آن جمله دو مقاله و یک اعلامیه در باره‌ی حملات تروریستی 12 می در کابل و جلال‌آباد تحت عناوین 1) «یوې خونړۍ ورځې یاداښت»، 2) «د ارګ جګړه ماران څنګه سوله غواړي…!؟»، و 3) «د اشرف غني لخوا د جنګ د اعلان په اړه د اسلامي امارت د ویاند څرګندونې»، می‌باشد. از آن میان، سومین نوشته در واقع اعلامیه‌ی گروه طالبان در باره‌ی حمله‌ی تروریستی بر شفاخانه نسایی‌ـ‌ولادی صد بستر دشت برچی و حمله بر نمازگزاران در ننگرهار می‌باشد و که در آن طالبان هردو حمله را محکوم نموده است. این نسخه‌ی (پشتو) اعلامیه طالبان، براساس معلومات موجود در میتادیتای آن، روز سیزدهم می ساعت 01:36 دقیقه بعد از ظهر در وب‌سایت این گروه به نشر رسیده است (time content=”2020-05-13T00:13:36+04:30″). این معلومات موید تاریخ نشر این نوشته در وب‌سایت مذکور می‌باشد که تنها 13 ماه می درج گردیده است. در چهاردهم می 13خبر و دو مقاله را این گروه در وب‌سایت خود نشر نموده است که از آن جمله یک مقاله‌ی آن تحت عنوان «د داعش په وحشت د ټولو اقرار او د اشرف غني انکار» راجع حملات تروریستی فوق الذکر می‌باشد. در پانزدهم ماه می این گروه یک نوشته‌ی دیگری را در وب‌سایت پشتوی خود نشر نموده که این نوشته در واقع دومین اعلامیه‌ی این گروه راجع به موضوع مذکور تحت عنوان «په کابل کې د وړمې ورځې وحشیانه بریدونو په اړه د اسلامي امارت د ویاند توضيحي څرګندونې» می‌باشد.

2- بررسی تویت‌های سخنگویان طالبان:

قاری یوسف احمدی یکی از سخنگویان طالبان در روز  دوازدهم ماه می شش تویت نشر کرده است که هیچ کدام آن‌ها راجع به حملات ترویستی کابل و ننگرهار نمی‌باشد. در روز سیزدهم ماه می آقای احمدی هفت تویت نشر کرده است که از آن جمله اولین تویتِ روز سیزدهم وی نشر اعلامیه‌ی این گروه به زبان پشتو راجع به حملات تروریستی بالای شفاخانه صد بستر دشت برچی و نمازگزاران در ولایت ننگرهار می‌باشد. در این اعلامیه گرو طالبان حملات مذکور را تقبیح کرده است. این تویت روز سیزدهم  می ساعت دو بجه و شش دقیقه قبل از ظهر یعنی در ساعات آغازین آن روز نشر شده است. این تویت قاری یوسف احمدی از موبایل ایشان که دارای سیستم عامل اندروید می‌باشد، نشر شده است. در روز چهادرهم ماه می آقای احمدی سه تویت کرده است که هیچ کدام آن راجع به حملات تروریستی کابل و ننگرهار نمی‌باشد. روز پانزدهم ماه می، اعلامیه‌ی دومی این گروه را ایشان تویت نموده است که در این اعلامیه نیز حملات مذکور تقبیح شده است.

از جمله‌ی سخنگویان طالبان، بیشترین تویت را آقای ذبیح‌الله مجاهد نشر می‌کند. براساس آمار وبسایت «تویت  استیتس» بین ماه اپریل 2019 تاماه نوامبر 2019،  به طور اوسط آقای مجاهد 27 تویت در روز 681 تویت در ماه نشر کرده است. در ماه سپتامبر2019 با نشر 1057 تویت بیشترین تویت و در ماه نوامبر2019  تنها با نشر 22 تویت کمترین تویت را در این مدت نشر کرده است. آقای مجاهد در روز 12 می 22 تویت و 7 مورد باز تویت نشر کرده است. باز تویت که آقای مجاهد انجام داده در یک مورد تویت قاری یوسف احمدی را باز تویت نموده است و در سایر موارد فقط از سهیل شاهین را باز تویت نموده است. از جمله 22 تویت که آقای مجاهد در این روز نشر نموده است، شش تویت وی راجع به حملات تروریستی کابل و ننگرهار می‌باشد. آخرین تویت روز دوازدهم ماه می آقای مجاهد نشر اعلامیه‌ی طالبان به زبان پشتو در باره‌ی حملات تروریستی کابل و ننگرهار می‌باشد. این اولین تویت آقای مجاهد است که در آن حملات تروریستی بر شفاخانه نسایی‌ـ‌ولادی صد بستر دشت برچی محکوم شده است. این تویت آقای مجاهد ساعت 11 بجه و 50 دقیقه بعد از ظهرِ (نزدیک نیمه شب) روز دوازدهم ماه می نشر شده است. این تویت ایشان هم از دستگاه اندروید وی نشر شده است، درحالی‌که مطابق آمار وب‌سایت «تویت استیتس» آقای مجاهد در بازه‌ی زمانی اپریل 2019 تا نوامبر 2019  تنها 15،3 درصد تویت‌هایش را از موبایل انجام داده است. اولین تویت آقای مجاهد راجع به حمله‌ی تروریستی بر شفاخانه‌ی مذکور ساعت 11 بجه و 34 دقیقه قبل از ظهرِ دوازدهم ماه می، نشر شد که در آن تویت آقای مجاهد حمله‌ی تروریستی مذکور را هیچ محکوم نکرده است و به طور مختصر گفته است: «حمله‌ی مسلحانه‌ی در دشت برچی شهر کابل ربطی به مجاهدین امارت اسلامی ندارد.»به تعقیب آن آقای مجاهد همین تویت خود را با نوشتن ترجمه‌ی آن به زبان انگلیسی ساعت 11:37 دقیقه قبل از ظهر همان روز باز تویت می‌کند.  آقای مجاهد بازهم همان متن کوتاه را ساعت 12:01 ظهر تویت می‌کند و باز هم حمله تروریستی بر شفاخانه‌ی مذکور را هیچ محکوم نمی‌کند، اما ساعت 12:48 دقیقه ظهر همان روز آقای مجاهد در باره‌ی حمله‌ی تروریستی بر نمازگزاران در ننگرهار تویتی را نشر می‌کند و در آن تویت آقای مجاهد دست داشتن طالبان در حمله‌ی مذکور را رد و آن را نکوهش کرده است «انفجار در مراسم جنازه در ولسوالی شیوه‌ی ولایت ننگرهار کار مجاهدین امارت اسلامی نیست، امارت اسلامی همچو اعمال را نکوهش می‌کند.» چند دقیقه بعد آقای مجاهد متن همان تویت خود را با نوشتن ترجمه‌ی آن به انگلیسی، ساعت 12:50 دقیقه ظهر باز تویت می‌کند. از این زمان به بعد یعنی از 12:50 دقیقه ظهر تا ‌11:50 شبِ آن روز، آقای مجاهد هیچ تویت را در باره‌ی حملات تروریستی مذکور نشر نمی‌کند.

روز سیزدهم می اقای مجاهد 22 تویت و دو باز تویت انجام می‌دهد. اولین تویت روز سیزدهم ماه می آقای مجاهد نشر اعلامیه‌ی این گروه به زبان دری/ فارسی راجع به حملات تروریستی کابل و ننگرهار می‌باشد. این تویت آقای مجاهد ساعت 12:19 دقیقه‌ی نیمه‌شب که دقایق آغازین روز سیزدهم است، نشر می‌شود.در تویت بعدی که ساعت 03:50 دقیقه قبل از ظهر آن روز (اول صبح) نشر کرده است، آقای مجاهد پیوند یا لینک اعلامیه‌ی این گروه را که به زبان انگلیسی در وب‌سایت انگلیسی آن نشر شده است، نشر نمود.سایر تویت‌های روز سیزدهم آقای مجاهد راجع به حملات دولت و حملات گروه طالبان و بعضی موضوعات دیگر است. در دو مورد، پیوست یا لینک مقالات که در باره‌ی حملات تروریستی بر شفاخانه‌ی صد بستر دشت برچی کابل و نمازگزاران در ننگرهار در وب‌سایت این گروه به نشر رسیده بود، با عنوان تویت نموده است. روز چهاردهم ماه می، آقای مجاهد چهارده تویت نشر کرده است که هیچکدام آن راجع به حملات تروریستی کابل و ننگرهار نیست. روز پانزدهم می دو تویت آقای مجاهد باز نشر اعلامیه‌ی دوم آن گروه راجع به حملات تروریسی بر شفاخانه‌ی نسایی‌ـ‌ولادی صد بستر درشت برچی در کابل و نماز گزاران در ننگرهار می‌باشد.

برررسی تویت‌های آقای سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی آن گروه در قطر نشان می‌دهد که آقای شاهین هم هیچ تویت را در روزهای 12 تا 14 می راجع به موقف آن گروه در باره‌ی حملات تروریستی فوق‌الذکر نشر نکرده است. تویت‌های آقای شاهین در روزهای مذکور بیشتر راجع به آزادی زندانیان و دفاع ایشان در برابر اتهام دولت مبنی بر عدم رهایی زندانیان دولت مطابق فهرست تهیه شده توسط دولت می‌باشد. در این تویت‌ها آقای شاهین، مدعی شده است که تعداد از افراد شامل فهرست مشخصات لازم را ندارد و تعدادی مفقود‌الاثر نوشته شده است و بعضی از اسامی موجود در فهرست کسانی اند که توسط داعش کشته شده‌اند.

نتیجه‌گیری

به این ترتیب اولین خبری را که گروه طالبان راجع به عدم دست داشتن آن گروه در حملات مذکور نشر کرده است، همان تویت ساعت 11:34 دقیقه‌ی قبل از ظهر روز دوازدهم می توسط آقای مجاهد است که در آن حمله‌ی تروریستی بر شفاخانه صد بستر برچی محکوم نشده است و فقط دست داشتن طالبان در حمله‌ی مذکور رد گردیده است. در تویت‌های بعدی آقای مجاهد، همین موقف گروه طالبان پا برجا بود و آن‌ها حمله مذکور را محکوم نمی‌کرد، اما اولین بار که طالبان رسما حمله‌ی مذکور را محکوم کرد، در اعلامیه‌ی رسمی آن گروه به زبان انگلیسی می‌باشد که ساعت 11:18 دقیقه‌ی بعد از ظهر روز دوازدهم  ماه می در وب‌سایت آن گروه نشر گردید. به تعقیب آن نسخه‌ی پشتوی اعلامیه مذکور در تویت آقای مجاهد ساعت 11:50 دقیقه‌ی بعد از ظهر آن روز نشر گردید. درنتیجه، گروه طالبان تا ساعت 11:18 دقیقه بعد از ظهر روز دوازدهم ماه می، حمله بر شفاخانه‌ی صد بستر دشت برچی را در هیچ سندی محکوم نکرده بود. بیانیه‌ی مطبوعاتی وزارت امور خارجه‌ی امریکا که ساعت 7:45 دقیقه بعد از ظهر در وب‌سایت آن وزارت نشر گردیده بود، حدود سه و نیم ساعت قبل از اعلامیه‌ی طالبان صادر شده بود. بنابراین، ادعای وزارت خارجه امریکا در این سند که مدعی شده بود طالبان حمله بر شفاخانه‌ی نسایی‌ـ‌ولادی صد بستر دشت برچی را محکوم کرده است، در آن زمان دروغ بوده و بدون سند می‌باشد، چون طالبان در هیج سندی تا ساعت 11:18 شب دوازدهم، رسما حمله بر شفاخانه‌ی مذکور را محکوم نکرده بود. اما ادعای وزارت خارجه امریکا راجع به این‌که طالبان حمله بر نمازگزاران در ننگرهار را محکوم کرده است، درست می‌باشد، چون آقای ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی گروه طالبان با نشر تویتی در ساعت 12:48 دقیقه ظهر روز دوازدهم ماه می (یعنی حدو هفت ساعت قبل از نشر بیانیه مطبوعاتی وزارت خارجه امریکا)، تنها حمله‌ی مذکور را محکوم کرده بود، نه حمله بر شفاخانه‌ی صد بستر دشت برچی را.
اطلاعات روز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا