اجتماعی

بررسی وضعیت مهاجرین افغان موضوع کمیته فرعی شورای وزیران بود

دومین جلسه کمیته فرعی شورای وزیران با ریاست دکتر عبدالله رئیس اجرایی کشور و با مشارکت شماری از اعضای شورای وزیران و مسئولان نهادهای بین المللی در امور مهاجرین و پناهندگان در کاخ سپیدار برگزار شد.

سید حسین عالمی بلخی وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان، با بیان اینکه هم اکنون 250 هزار شهروند افغان به اروپا رفته و درخواست پناهندگی داده اند گفت که قرار است به زودی گفتگو ها میان مقام های افغان و کشورهایی که پناهندگان افغان در آن بسر می برند آغاز شود.

آقای بلخی در این نشست تاکید کرد که تفاهمنامه ای میان دولت افغانستان و شش کشور اروپایی در سال 2002 میلادی به امضاء رسید، و اکنون این کشورها می خواهند بر اساس همان تفاهمنامه عمل نمایند.

دکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی کشور با تاکید بر اینکه حکومت افغانستان در قبال هر شهروند کشور و به خصوص پناهجویان افغان در اروپا مسوولیت دارد، به وزیر مهاجرین و عودت کنندگان هدایت داد تا تفاهمنامه امضاء شده میان افغانستان و کشورهای اروپایی را تجدید نظر نمایند.

آقای بلخی گفت که کشورهای اروپایی در صدد اخراج شماری از پناهجویان افغان هستند.

وی افزود “کسانی که در مناطق ناامن زندگی می کنند، مواردی که منجر به جدایی خانوادگی شود، خانواده هایی که سرپرست شان زنان باشند و افراد آسیب پذیر و کودکان مشمول اخراج اجباری نخواهد شد.”

رئیس اجرایی کشور از وزیر مهاجرین و عودت کنندگان خواست که تعریفی روشن و مشخص از مناطق ناامن صورت بگیرد تا از هرگونه سوء استفاده جلوگیری شود.

وزیر مهاجرین و عودت کنندگان علاوه کرد که جلوگیری از مهاجرت های بیشتر به اروپا با تامین بهتر امنیت، اشتغال زایی در داخل کشور و فراهم سازی زمینه های کاری در کشورهای همسایه و خلیج و امضای تفاهمنامه با کشورهایی که تاکنون با افغانستان در این مورد تفاهمنامه ای ندارند، در دستور کار آنان قرار دارد.

در همین حال مسئول کمیساری عالی سازمان ملل متحد در امور مهاجرین از آمادگی این سازمان با دولت افغانستان در مورد پناهجویان افغان در اروپا یاد کرد

قابل ذکر است که در این اجلاس تاکید شد که از پناهجویان افغان در اروپا حمایت های لازم صورت بگیرد و روند عودت بیجا شدگان به کشور بر اساس برنامه ریزی دقیق صورت گرفته و غیر اجباری باشد.

مساله پناهندگان افغان در کشور پاکستان دومین دستور کار اجلاس امروز بود و سید حسین عالمی بلخی وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان ضمن ارائه گزارشی مختصر از وضعیت پناهندگان افغان در این کشور گفت که هم اکنون بیش از یک میلیون افغان فاقد مدرک و یک میلیون و ششصد هزار افغان دیگر دارای کارت پناهندگی در پاکستان بسر می برند.

وی از عدم عملی شدن تفاهمنامه هایی که سال گذشته میان مقام های افغان و پاکستان در مورد پناهندگان افغان در این کشور صورت گرفته یاد نمود و عامل اصلی آن را مسائل سیاسی عنوان کرد.

آقای بلخی علاوه کرد که با نظر داشت بهبود وضعیت میان دو کشور، باید به این مساله رسیدگی شود.

وزیر مهاجرین در همین حال و برای عملی شدن این روند، صحبت تلفونی رئیس اجرایی و رئیس جمهوری کشور با مقام های پاکستانی و به ویژه نخست وزیری این کشور، صحبت همکاران بین المللی با مقام های پاکستانی و سفر مسئولان وزارت مهاجرین و عودت کنندگان به پاکستان را از گزینه هایی عنوان کرد که می تواند وضعیت دو و نیم میلیون مهاجر افغان در پاکستان را بهتر سازد.

سپس در این جلسه، به وضعیت مهاجرین افغان در جمهوری اسلامی ایران پرداخته شد و وزیر مهاجرین وعودت کنندگان، سفر رئیس اجرایی به ایران را به خصوص در بخش مهاجرین فاقد مدرک مهم و موثر عنوان کرد.

وی گفت “این سفر باعث شد تا توجه مقام های ایرانی به مهاجرین افغان بیشتر و بهتر گردد.”

رئیس اجرایی کشور در همین حال گفت که وی در سفرش از وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران خواست تا پاسپورت را به عنوان یگانه شرط در برابر مهاجرین قرار ندهند که از جانب آنان نیز پذیرفته شد.

دکتر عبدالله گفت “ما در قبال مهاجرین مسئولیت داریم و زمانی که کشورهای دیگر آماده ایجاد سهولت برای آنان می شوند ما باید سریع تر حرکت کنیم.”

آقای عبدالله همچنین به معین وزارت خارجه کشور گفته است که تا قبل از اجلاس کمیسیون مشترک میان مقام های افغانستان و ایران که قرار است تا یک ماه دیگر برگزار گردد، پاسپورت و دیگر اسنادی که هویت مهاجرین افغان را تثبیت و برای مقام های ایرانی قابل قبول باشد را فراهم نمایند.

رسیدگی به وضعیت بیجا شدگان داخلی، موضوع دیگر اجلاس امروزی کمیته فرعی شورای وزیران بود.

سیدحسین عالمی بلخی وزیر مهاجرین و عودت کنندگان آمار بیجاشدگان داخلی را 160،615 خانواده عنوان کرد که بیشتر شان در کابل و ننگرهار و هرات بسر می برند.

آقای بلخی به بیان چالش های پیش رو برای رسیدگی بهتر به این بیجاشدگان پرداخت.

وزیر مهاجرین نداشتن امکانات لازم برای سرشماری و پاسخگویی به مشکلات بیجا شدگان، مبهم بودن وظایف ادارات مربوطه، کمبود تشکیلاتی وزارت مهاجرین وعودت کنندگان، کمبود وسائل ارتباطی و ضعف هماهنگی میان ادارات نهادهای ملی و بین المللی را از چالش های اصلی عنوان رسیدگی به بیجاشدگان داخلی عنوان کرد.

رئیس اجرایی کشور نیز برای حل چالش های موجود، از وزیر مهاجرین خواست تاپیشنهادات این وزارت را تدوین نماید که در بودجه وسط سال در نظر گرفته شود.

آخرین موضوعی که در این اجلاس به بحث گرفته شد، بیجا شدگان پاکستانی در ولایات مرزی افغانستان و پاکستان بود که سبب نگرانی مردم و مقام های محلی در این ولایات شده است.

وزیر مهاجرین و عودت کنندگان به بیان گفته های مقام های محلی پرداخت که خواستار ایجاد کمپ برای بیجا شدگان پاکستانی در مکان واحد و دادن مسئولیت به اداره واحد برای رسیدگی به مشکلات هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا