به گفته منبع بررسی امضای توافق نامه صلح با طالبان از اهداف دیگر سفر خلیل زاد به دوحه قطر می باشد.
از سویی هم مولوی عبدالشکور مطمئن، رئیس کمیته المپیک در زمان حکومت رژیم طالبان در افغانستان، می گوید شورای نظامی طالبان روی کاهش خشونت ها در افغانستان موافقت کرده اند و به محض سفر خلیل زاد به قطر برای امضای توافق نامه صلح اجرایی خواهد شد.
این در حالی ست که به گفته کارشناسان امر کاهش خشونت و آتش بس دو مقوله جداست. طالبان هنوز به درخواست مکرر دولت افغانستان مبنی بر اعلام آتش بس سراسری پاسخ مثبت نداده اند. کاهش خشونت از سوی طالبان به این معناست که این گروه تنها بخشی از حملات تهاجمی و انتحاری خود در تعدادی از شهرهای بزرگ، بزرگراه ها و کشتن غیرنظامیان را کاهش می دهند.
ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح، هم می گوید در حال اجماع ملی و بین المللی در مورد صلح می باشند.
از سوی دیگر، برخی از کارشناسان نسبت به تاثیرات منفی کشته شدن سردار سلیمانی در حمله هوایی جمعه گذشته امریکا در عراق روی پروسه صلح افغانستان ابراز نگرانی می کنند. به اعتقاد آنها ترور سردار سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران به دست آمریکایی ها می تواند افغانستان را به صحنه جنگ ایران و امریکا تبدیل نماید.
رحمت الله بیژن پور کارشناس مسائل سیاسی می گوید ایران از نفوذ خود بر رهبر طالبان استفاده می کند تا صلح امریکا با طالبان را تخریب نماید.
این در حالی ست که زلمی خلیل زاد قبل از توقف مذاکرات صلح امریکا با طالبان به دستور ترامپ گفته بود مذاکرات دو طرف به نقطه حساس رسیده و فرصت خوب برای طالبان پیش آمده تا با این گروه با اعلام آتش بس، کاهش خشونت و آغاز گفت و گوی مستقیم با حکومت افغانستان نیت خیر خود در مورد صلح را نشان دهد.
به هر صورت اینکه صلح و انتخابات به دو موضوع سرنوشت ساز در افغانستان تبدیل شده باید منتظر بود کدامیک بر دیگری غلبه خواهد کرد: آیا به بهانه صلح و شریک ساختن طالبان در قدرت انتخابات پایمال خواهد شد یا رئیس جمهور برخاسته از انتخابات خواهد توانست صلح را در کشور برقرار کند. به باور کارشناسان و مشاهده شواهد موجود هر دوی این موضوع در گرو نوع نگرش و رفتار امریکا در افغانستان است.