دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در دیدار با دکتر عبدالله عبدالله رئیس اجرایی کشور گفت که ایران مهاجران افغانی در کشورش را مجبور به بازگشت نخواهد کرد و در عوض زمینه را طوری مساعد خواهند کرد تا تمامی مهاجران افغانی در ایران ثبت نام گردند.
بر اساس خبرنامه ای دولتی، رئیس جمهوری ایران وعده داد که کشورش تلاش های خود را برای ثبت نام تمامی مهاجرین افغانی در ایران افزایش دهد.
گفته می شود براساس آمارهای برخی از مقامات ایرانی و رسانه های این کشور، در حال حاضر نزدیک به ۲.۵ میلیون مهاجر افغانستانی در ایران حضور دارند که از این تعداد، یک میلیون تن دارای کارت های هویتی و اقامتی هستند، ۵۰۰ هزار تن با پاسپورت حضور دارند و اما قریب به یک میلیون تن دیگر از این مهاجران بدون داشتن هیچ گونه سند اقامتی در ایران حضور دارند.
این خبرنامه همچنین می نویسد که سران دو کشور همچنین در این دیدار در خصوص افزایش و گسترش همکاری های دو جانبه در زمینه های اقتصادی با یکدیگر به گفتگو پرداختند.
دکتر عبدالله در این دیدار گفت از آنجایی که پیش نویس توافق نامه بندر چابهار میان ایران، افغانستان و هند نهایی شده است، دولت افغانستان منتظر است تا کار عملی این توافق نامه هر چه زودتر آغاز گردد.
لازم به ذکر است از آنجایی که کار عملی بندر چابهار شروع شده است، دولت افغانستان انتظار دارد تا پایان سال جاری میلادی دسترسی آبی خود را از طریق بندر استراتژیک چابهار فراهم نماید.
همچنین گفتنی است که بندر چابهار بندری بینالمللی و متصل به آبهای جهانی و یکی از راههای مفید، کمهزینه و مورد اطمینان ترانزیت کالا برای افغانستان است.
چابهار در ولایت سیستان و بلوچستان ایران موقعیت دارد که از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران در سال 1370 به عنوان منطقهی آزاد تجاری اعلان گردید.
دولت ایران از همان آغاز اعلام آمادگی کرد که حاضر است طی یکی توافقنامه، در این بندر زمین در اختیار افغانستان قرار بدهد.
اکنون افغانستان حدود 250 جریب زمین را به مدت 50 سال در این بندر تجاری در اختیار دارد که میتواند با ایجاد تأسیسات تجارتی، خود را از حصار محاط به خشکه بیرون کرده و تنها متکی به راه کراچی پاکستان نباشد.
چابهار یکی از بندرهای با ظرفیت بالای تجارتی در منطقه است. هم اکنون این بندر ظرفیت بیش از3 میلیون تُن مواد تجاری را دارا است. براساس گفتههای مقامهای جمهوری اسلامی ایران امکان افزایش این ظرفیت به دو برابر وجود دارد. افغانستان میتواند از این ظرفیت برای افزایش ورود کالا به کشور بهره ببرد.
در توافقنامهای که میان افغانستان و ایران به امضا رسیده است، افغانستان افزون بر در اختیار داشتن زمین مناسب، میتواند نمایندگی بانک ملی افغانستان را برای تسهیل مبادلات پول و انتقال آن، در چابهار باز نماید و گذشته از آن برای بهتر و بازده تر شدن سیستم حمل و نقل، ترانسپورت مشترک و مختلط افغان-ایران نیز به فعالیت شروع کند.
در این توافقنامه از آغاز پرواز خطوط هوایی افغانستان از کابل – چابهار و دوبی بعد از فعال شدن تأسیسات تجارتی مربوط به افغانستان، نیز یادآوری به عمل آمده است.
مسألهی دیگری که در مورد بندر چابهار برای افغانستان اهمیت دارد، نزدیک بودن این بندر به افغانستان در مقایسه با بندر کراچی است. فاصله میان زرنج، مرکز ولایت نیمروز، تا چابهار در حدود 700 کیلومتر راه است. در حالی که از کراچی تا تورخم و جلالآباد بیش از یک هزار کیلومتر فاصله است.
نزدیک بودن چابهار به افغانستان نیز یکی از امتیازهایی است که می تواند مشوق خوبی برای بازرگانان افغانستان باشد.