سیاستمصاحبه و گزارش

انحصار قدرت در افغانستان محکوم به شکست است

گلبدین حکمتیار؛ رهبر حزب اسلامی و نامزد انتخابات آینده ریاست جمهوری می‌گوید که اگر تعهد صادقانه برای برگزاری انتخابات شفاف وجود داشته باشد بحران در کشور ختم خواهد شد.
 
آقای حکمتیار در مراسم گرامی‌داشت از روز پیروزی مجاهدین در ارگ، بر شفافیت و صداقت در روند برگزاری انتخابات آینده ریاست جمهوری تاکید کرد و گفت: «رقابت‌ها در روند انتخابات باید سالم شوند تا انتخابات شفاف تضمین گردد و از جعل و تقلب در این روند جلوگیری شود. تعهد شود که حتماً انتخابات برگزار می‌شود و به تعویق نمی‌افتد؛ اگر انتخابات شفاف برگزار شود، بحران و جنگ در کشور پایان می‌یابد.»

حکمتیار افزود: «هرتصمیم یکجانبه باعث ادامه جنگ در کشور خواهد شد. باید تمام جوانب داخلی افغانستان در مورد آینده کشور تصمیم بگیرند. کسانی‌که زعامت مسلمانان را بر دوش دارند باید در مشوره با رهبران سیاسی تعهد کنند که تجربه‌های ناکام گذشته را تکرار نکنند و انتخابات مشروع تنها راهش است.»
 
این سخنان کسی است که ۴۰ سال تجربه جنگ دارد. او تا دیروز، دشمن سرسخت دموکراسی و انتخابات و هر روند آزاد و مردمی دیگر برای برگزیدن زمامداران سیاسی به مثابه شیوه ای مشروع برای رسیدن به قدرت بود و تمام توانش را به کار بسته بود تا قدرت را از راه زور و با تکیه بر سرنیزه، قبضه کند؛ اما شکست خورد.
 
بنابراین، سخنان امروز آقای حکمتیار که برخاسته از نزدیک به نیم قرن تجربه ملموس عملی او در زمینه جنگ برای قدرت بود، شنیدنی و آموزنده است؛ به ویژه برای کسانی که علیرغم تجارب تلخ ۴۰ سال اخیر تاریخ معاصر افغانستان، همچنان می خواهند در مسیر صلح، مانع ایجاد کنند، انتخابات را یا به تأخیر بیاندازند و یا با دستبرد زدن به آن، آرای مردم را بدزدند و مردم سالاری را به نفع خود، مصادره کنند.
 
بازگشت حکمتیار به روند صلح و احیای باور او به انتخابات به عنوان تنها راه مشروع و مجاز برای روی کار آوردن یک دولت منتخب که می تواند کشور را از بحران و خطر جنگی دیگر نجات دهد، یکی از بزرگترین موهبت هایی است که باید آن را ارج نهاد و از آن در مسیر مهار بحران، پایان جنگ، استقرار صلح و ثبات و احیای دموکراسی و مردم سالاری واقعی و مبتنی بر اراده آزاد مردم، بهره گرفت.
 
اشرف غنی؛ رییس جمهوری به عنوان کسی که بارها به مصالحه مبهم و مسأله دارش با گلبدین حکمتیار، افتخار کرده، اکنون بیش از هر زمان دیگری باید به تجارت و اندوخته های این رهبر کبیر جنگ و خشونت و بحران در تاریخ ۴۰ سال اخیر افغانستان گوش فرادهد و از آن در راستای بهبود وضعیت، مهار بحران و سیطره ثبات و دموکراسی استفاده کند.
 
آقای غنی باید از حکمتیار یاد بگیرد که مبارزه یکجانبه برای انحصار قدرت در افغانستان، محکوم به شکست است و جز دامن زدن به بحران و فراگیری فاجعه، هیچ رهاورد دیگری ندارد. او به عنوان رییس جمهوری که از صلح با حکمتیار به خود می بالد و معتقد است که اعجاز سیاسی او توانست بر خشونت طلبی گلبدین، لگام بزند و او را وارد یک فرایند مشروع و دموکراتیک مبارزه برای تصاحب قدرت کند، اکنون خود باید اشتباه استراتژيک حکمتیار را تکرار نکند و با ایجاد موانع عمدی در مسیر صلح، تعویق هدفمند و مکرر انتخابات آینده ریاست جمهوری و توطئه برای دستبرد زدن به آرا و اراده آزاد مردم افغانستان، مذبوحانه برای حفظ، بقا و تمدید قدرت خود تقلا نکند.
 
آقای غنی با توجه به سخنان آقای حکمتیار باید دریابد که آنچه او به نام صلح انجام می دهد، به خطر بروز جنگ و بحران دامن می زند و چشم انداز حل بحران های بنیادی و دیرسال جاری را با ابهام و تیرگی بیشتری رو به رو می کند.
 
اصرار و سماجت خیره سرانه بر برگزاری جرگه مشورتی صلح، ایجاد مانع در راه گفتگوهای بین الافغانی قطر و تلاش پنهانی برای تعویق انتخابات ریاست جمهوری تا زمانی نامعلوم در آینده و اعمال نفوذ بر دادگاه عالی برای مشروعیت بخشیدن به سلطه غیرقانونی خود بر ارگ ریاست جمهوری، همگی برنامه های توطئه آمیزی هستند که فرایند صلح را تضعیف می کنند، مردم سالاری و دموکراسی را به مخاطره می اندازند و برای بروز موج جدید جنگ و بحران، آگاهانه و مستقیم، بسترسازی و برنامه ریزی می کنند.
 
علی موسوی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا